Κυκλοφόρησε η πρώτη κούκλα Barbie σύνδρομο Down: Στη νέα σειρά καταπολέμησης του στίγματος των αναπηριών [videos]

FILE PHOTO: Κορίτσι με σύνδρομο Down ενθουσιασμένο με την νέα εκδοχή της Barbie. Screenshot via YouTube@The Times and The Sunday Times/




Η Mattel παρουσίασε χθες την πρώτη εκδοχή της κούκλας Barbie που αντιπροσωπεύει ένα άτομο με σύνδρομο Down.

  • Η νέα κούκλα είναι μέρος της σειράς Mattel Barbie Fashionistas , η οποία στοχεύει να προσφέρει στα παιδιά πιο ποικίλες αναπαραστάσεις ομορφιάς και να καταπολεμήσει το στίγμα γύρω από τις σωματικές αναπηρίες.

Οι προηγούμενες Fashionistas της Barbie περιέλαβαν μια κούκλα με προσθετικό πόδι, μια με ακουστικά βαρηκοΐας, μια άλλη που συνοδεύεται με αναπηρικό καροτσάκι και μια κούκλα με την δερματική πάθηση λεύκη.

Για τη νεότερη Barbie Fashionista, η Mattel (MAT) είπε ότι συνεργάστηκε στενά με την National Down Society [Εθνική Εταιρεία για το σύνδρομο Ντάουν] για το σχήμα, τα χαρακτηριστικά, τα ρούχα, τα αξεσουάρ και τη συσκευασία της κούκλας για να διασφαλίσει ότι αντιπροσωπεύει με ακρίβεια ένα άτομο με σύνδρομο Down .

  • Η γενετική πάθηση επηρεάζει τη γνωστική ικανότητα, προκαλώντας ήπιες έως σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες και διακριτικά χαρακτηριστικά του προσώπου.

«Αυτό σημαίνει τόσα πολλά για την κοινότητά μας, που για πρώτη φορά, μπορεί να παίξει με μια κούκλα Barbie που της μοιάζει», δήλωσε ο Kandi Pickard, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του NDSS.

«Αυτή η Barbie χρησιμεύει ως υπενθύμιση ότι δεν πρέπει ποτέ να υποτιμούμε τη δύναμη της εκπροσώπησης. Είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός για την ένταξη και μια στιγμή που γιορτάζουμε».

Η εταιρεία έχει αντιμετωπίσει εδώ και καιρό κριτική επειδή δίνει στα κορίτσια ένα πρότυπο γυναικείου σωματότυπου με εξωπραγματικές αναλογίες.

Για δεκαετίες μετά το ντεμπούτο τους το 1959, οι κούκλες Barbie συνέχισαν να είναι ανοιχτόχρωμες – λευκές – λεπτές, ξανθές, με πολύ στενή μέση, πλούσιο στήθος και πάντα με απίστευτα ψηλά τακούνια.

Τέλος, το 2016, καθώς αντιμετώπισε τις μειωμένες πωλήσεις της κούκλας, η Mattel δημιούργησε την Barbie σε μια πιο ρεαλιστική απεικόνιση.

  • Η Barbie κυκλοφόρησε σε τέσσερις σωματότυπους και επτά αποχρώσεις δέρματος, με 22 χρώματα ματιών και 24 χτενίσματα. Η εξέλιξή της συνεχίζεται με τις Barbie Fashionistas, που ήρθε τρία χρόνια αργότερα.

Η πιο πρόσφατη κούκλα Fashionista, για την οποία η Mattel είπε ότι εξετάστηκε από  ιατρό, παρουσιάζει μια νέα γλυπτική προσώπου και σώματος που απεικονίζει γυναίκες με σύνδρομο Down, συμπεριλαμβανομένου ενός μακρύτερου κορμού. Το πρόσωπο έχει πιο στρογγυλό σχήμα, μικρότερα αυτιά, επίπεδη ρινική γέφυρα, ενώ τα μάτια είναι ελαφρώς λοξά σε σχήμα αμυγδάλου.

Οι παλάμες περιλαμβάνουν μια ενιαία γραμμή, ένα χαρακτηριστικό που συχνά συνδέεται με άτομα με σύνδρομο Down, σύμφωνα με τη Mattel.

Η νέα Barbie φοράει ροζ ορθωτικά για να ταιριάζουν με το φόρεμά της και τα αθλητικά της παπούτσια διαθέτουν φερμουάρ για να αντιπροσωπεύουν παιδιά με σύνδρομο Down, μερικά από τα οποία χρησιμοποιούν ορθωτικά για να στηρίξουν τα πόδια και τους αστραγάλους τους.

 

 

Με πληροφορίες από CNN

Freddie Mercury: Σε δημοπρασία η απόλυτα προσωπική και πολύτιμη συλλογή του * Μια «εξαίσια ακαταστασία» υπέροχων πραγμάτων [photos, videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: