Είναι γεγονός η συμμαχία της Αθήνας και των Ηνωμένων Πολιτειών: Επιβεβαιώθηκε η αξία της Ελλάδας στη γεωπολιτική σκακιέρα

FILE PHOTO: epa10549639 Actor Tom Hanks and his wife Rita Wilson react as US President Joe Biden hosts a reception celebrating Greek Independence Day in the East Room at the White House in Washington, DC, USA, on 29 March 2023. Greece celebrates its Independence Day on 25 March. EPA, Yuri Gripas, POOL




Του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΛΙΣ
Διευθυντής της eKathimerini

H ελληνοαμερικανική κοινότητα είναι από τις λίγες εθνότητες των ΗΠΑ τις οποίες τιμά κάθε χρόνο ο εκάστοτε Αμερικανός πρόεδρος διοργανώνοντας τελετή στον Λευκό Οίκο όπως αυτή της περασμένης Τετάρτης.

Οι δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν, και αυτές που έκαναν τις προηγούμενες ημέρες με αφορμή την 25η Μαρτίου ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν και σημαντικά μέλη του Κογκρέσου, μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, δεν περιορίστηκαν στις συνήθεις φιλοφρονήσεις, αλλά εξέπεμψαν μηνύματα ουσίας με στρατηγικές προεκτάσεις.

Οι πολιτικοί και των δύο κομμάτων πάντα αναδεικνύουν τις κοινές αξίες που διέπουν τις δύο χώρες, κάτι αναμενόμενο λόγω και του μοναδικού δεσμού που συνδέει την πρώτη δημοκρατία στην Ιστορία με την πιο σημαντική του σύγχρονου κόσμου – οι «ιδρυτικοί πατέρες» της Αμερικής είχαν εμπνευστεί από την αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία.

  • Ολοι προτάσσουν επίσης τη συνεισφορά των Ελληνοαμερικανών, η παρουσία των οποίων προφανώς διαδραματίζει ρόλο και στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο αυτό δεν μπορεί επίσης να υποτιμηθεί το γεγονός ότι ο σημερινός ηγέτης της υπερδύναμης έχει σφυρηλατήσει στενούς δεσμούς με την ελληνοαμερικανική κοινότητα και διατηρεί προσωπικές φιλίες με πολλά μέλη της – ο συγκεκριμένος ίσως περισσότερο από προκατόχους του.

Αλλά η πιο κρίσιμη παράμετρος, ιδιαίτερα στο παγκόσμιο γεωπολιτικό σκηνικό, είναι η επισήμανση του Τζο Μπάιντεν ότι η συμμαχία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ είναι σήμερα ισχυρότερη από ποτέ.

Δεν πρόκειται για ρητορική υπερβολή, ούτε για τη συνήθη προβολή του ευκταίου στο μέλλον. Αποτελεί την υφιστάμενη πραγματικότητα. Στην τρέχουσα ταραχώδη περίοδο, η Ελλάδα αποτελεί έναν πολύτιμο και –κυρίως– αξιόπιστο σύμμαχο, σε μια εύφλεκτη περιοχή.

Διαφορετικές αμερικανικές κυβερνήσεις έχουν διαπιστώσει ότι η Ουάσιγκτον μπορεί να υπολογίζει και να βασίζεται στην Αθήνα. Εξ ου και οι επανειλημμένες αναφορές κορυφαίων Αμερικανών αξιωματούχων, όχι γενικές και αόριστες, αλλά συγκεκριμένες, που εστιάζουν σε πτυχές αυτής της συμμαχίας. Ανάλογη αίσθηση αναπτύσσεται και στις δεξαμενές σκέψεις που έχουν τη δική τους επιρροή.

  • Η αξία της Ελλάδας στη γεωπολιτική σκακιέρα επιβεβαιώθηκε τον τελευταίο χρόνο και στο πλαίσιο της διαχείρισης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, καθώς διαδραματίζει κομβικό ρόλο στη μεταφορά στρατιωτικών και ενεργειακών προμηθειών, παρέχοντας παράλληλα πολύτιμη και πολύπλευρη ανθρωπιστική βοήθεια.

Οποιος παρακολουθεί την εξέλιξη των σχέσεων Ελλάδας – Αμερικής διαπιστώνει ότι όντως η συνεργασία σε ένα ευρύ φάσμα δράσεων είναι πιο στενή από ποτέ – το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του Ισραήλ, κάτι που απεδείχθη περίτρανα και με την πρόσφατη από κοινού αποτροπή τρομοκρατικού χτυπήματος κατά εβραϊκών στόχων στην Αθήνα.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι η εξέλιξη αυτή υπερβαίνει ιδεολογίες, ηγέτες, κόμματα και κυβερνήσεις, κάτι που διαλύει πιθανές αμφιβολίες, διευκολύνει τη χάραξη μακροπρόθεσμων σχεδιασμών και προσδίδει σταθερότητα και χαρακτηριστικά μονιμότητας στη στρατηγική συμμαχία των δύο χωρών.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ο έξυπνος και σκληρός Ρόμπερτ Μενέντεζ: Γιατί ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε την ανωτερότητα του φιλέλληνα γερουσιαστή; (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: