Οι Τούρκοι συνεχίζουν τις επιθέσεις εναντίον της Κύπρου: Ο αντιπρόεδρος του Ερντογάν και ο Τατάρ πήραν την σκυτάλη…

FILE PHOTO: Ο ισλαμιστής Αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, είναι αρμόδιος για τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου. Στη φωτογραφία διακρίνεται (όρθιος) με τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Φωτογραφία Fuat Oktay, @fuatoktay




Την ώρα που ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, επιδιώκει τη δημιουργία θετικής ατζέντας και την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) στο Κυπριακό, η Τουρκία και το ψευδοκράτος παραμένουν ανυποχώρητοι από τη λύση δύο κρατών.

Όπως αναφέρει το κανάλι Omega (Δημήτρης Χατζηιωσήφ) σε συνέντευξή του στο δίκτυο Anadolu ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, στο περιθώριο παράνομης επίσκεψης που πραγματοποίησε στα κατεχόμενα, δήλωσε προκλητικά πως η Τουρκία θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την αναγνώριση του ψευδοκράτους.

«Όταν βλέπουμε την ομοσπονδιακή λύση, λέμε πως τελικά τα 60 χρόνια είναι αρκετά. Ως Τουρκία είπαμε αρκετά. Η Κύπρος (εννοεί το ψευδοκράτος) παρουσίασε πρόταση και η Τουρκική Δημοκρατία την υποστήριξε, δηλαδή ένα κράτος με κυριαρχική ισότητα».

Ενώ σε δηλώσεις του κατά την συνάντηση που είχε με τον κατοχικό ηγέτη, ο Φουάτ Οκτάι επιχείρησε να εκμεταλλευτεί για άλλη μια φορά τη δικαιολογημένη διαμαρτυρία των Κύπριων φοιτητών στο Λονδίνο κατά την επίσκεψη του Ερσίν Τατάρ.

«Αυτό είναι μια σαφής ένδειξη του πόσο δύσπεπτοι είναι οι Έλληνες, ότι δεν θέλουν λύση, ότι δεν μπορούν να ανεχθούν καν μια συζήτηση σε ένα κολλέγιο. Πόσο μάλλον να μιλάμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

  • Τατάρ: Νέα πολιτική τα δύο κράτη

«H νοοτροπία της απέναντι πλευράς δεν μπορεί να ανεχθεί καν να μας δώσει το δικαίωμα του λόγου. Η ΤΔΒΚ θα συνεχίσει να φωνάζει τη νέα της πολιτική με την υποστήριξη της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Σε αντίθεση με το κυπριακό πρόβλημα, ο Φουάτ Οκτάι τείνει χείρα φιλίας στην Ελλάδα με την οποία όπως δηλώνει έχει λιώσει ο πάγος, ενώ στέλνει το μήνυμα πως για κάθε ένα βήμα μπροστά των Ελλήνων, η Τουρκία θα κάνει δέκα», αναφέρει ο Ερσίν Τατάρ.

Εξάλλου, κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα ο Τούρκος Αντιπρόεδρος εξήγγειλε την ανάπτυξη μονάδων κοινωνικής στέγασης στο Βαρώσι καθώς και τη δημιουργία Θεολογικού Κολλεγίου, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο πρωτόκολλο οικονομικής συνεργασίας Τουρκίας και ψευδοκράτους.

  • Ετοιμότητα ε/κ πλευράς

Από πλευράς του ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Φιλελεύθερος, εκφράζει την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς να επιστρέψει σε ουσιαστικές συνομιλίες απ’ εκεί που σταμάτησαν στον Κραν Μοντανά.

«Το γεγονός ότι η άλλη πλευρά προβάλλει με μια μορφή αναβίωσης την ντενκτασική λογική, αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς δεν πρέπει να θέσουμε τα ζητήματα, να θέσουμε τα διλήμματα, να πείσουμε ότι εμείς πραγματικά πιστεύουμε και προσπαθούμε και όταν έρθει η ώρα ελπίζουμε η άλλη πλευρά να πάρει τις σωστές αποφάσεις, να εκφύγει από αυτή την ακραία επιχειρηματολογία και ρητορική και να επανέλθει στο τραπέζι του διαλόγου», σημείωσε.

Επιπλέον, καλωσορίζει την ομαλοποίηση των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας η οποία μπορεί όπως αναφέρει να ωφελήσει και τις εξελίξεις στο Κυπριακό και σημειώνει τον καθοριστικό ρόλο που πρέπει να διαδραμτίσει η ΕΕ για άρση του αδιεξόδου.

«Αφενός χρειάζεται πολιτική παρουσία, η οποία θα είναι αυτή που θα δώσει σε πρώτη φάση την ώθηση να επανεκκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις, αφετέρου αφορά στην τεχνοκρατική παρουσία της `Ενωσης, η οποία θα πρέπει να είναι σαφώς πιο ενισχυμένη και ουσιαστική από αυτή που υπήρξε στο παρελθόν».

Με τον Κωνσταντίνο Κόμπο στο ίδιο μήκος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να δηλώνει πως η Κυβέρνηση ήταν ενήμερη για το θέμα της αλληλοϋποστήριξης Ελλάδας και Τουρκίας για τον οργανισμό διεθνούς ναυτιλίας και στο Συμβούλιο Ασφαλείας αντίστοιχα.

Οι καταχτητές απειλούν τη Λευκωσία και την Ουάσιγκτον για τη συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με την αμερικανική Εθνική Φρουρά

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: