Οι Times προσπαθούν να ανασυνθέσουν το σκάνδαλο διαφθοράς Qatargate: Ποιος ήταν ο ρόλος της Εύας Καϊλή και του συντρόφου της

FILE PHOTO: Η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ σε συνέντευξη Τύπου. EP-141475A: Photographer: Philippe BUISSIN Copyright: ©European Union 2022, EP




Το σκάνδαλο διαφθοράς Qatargate επιχειρεί να ανασυνθέσει η βρετανική εφημερίδα The Sunday Times Magazine, (κείμενο Matthew Campbell) Times στο κυριακάτικο ένθετο περιοδικό τους, επικεντρώνοντας, μεταξύ άλλων, στο ρόλο της Ελληνίδας ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή και του Ιταλού συζύγου της Giorgi.

Σημειώνεται ότι ήταν ένα λαμπερό δίδυμο που του άρεσε η μεγάλη ζωή. Η Εύα Καϊλή, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είχε εργαστεί στο παρελθόν ως τηλεοπτική παρουσιάστρια στην Αθήνα και έμοιαζε περισσότερο με κινηματογραφικό είδωλο παρά με «Eurocrat».

Ο νεότερος ηλικιακά Ιταλός φίλος της, ονόματι Francesco Giorgi, ήταν κι αυτός λαμπερός, με αποτέλεσμα το Politico, να τους αποκαλεί «Brangelina» του κοινοβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.). Οι γεμάτοι αστέρια λογαριασμοί τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έβριθαν με φωτογραφίες τους να πλέουν στο Αιγαίο ή να κάνουν σκι στις Άλπεις.

Τώρα, προς έκπληξη των κοινοβουλευτικών συναδέλφων τους, πρωταγωνιστούν στο «Qatargate», το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς που έχει πλήξει την ΕΕ. Ενώ ο Giorgi έχει παραδεχτεί την εμπλοκή του, η Καϊλή εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι δεν έχει την παραμικρή σχέση με την υπόθεση.

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί για τσάντες με μετρητά και μυστικές συναντήσεις που αποσκοπούσαν να επηρεάσουν τις πολιτικές της ΕΕ έχουν καταφέρει καταστροφικό πλήγμα στη φήμη της.

«Αυτό που βγήκε είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», λέει ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ένας από τους 14 αντιπροέδρους του κοινοβουλίου. «Δεν είμαι ακόμη έτοιμος να δεχτώ ότι οι αρχές έχουν βρει ό,τι υπάρχει».

Λέει ότι ακόμη και αν οι κατηγορίες εναντίον της Καϊλή δεν τεκμηριωθούν, το σκάνδαλο θα ενισχύσει τα «παλιά στερεότυπα» για την Ιταλία και την Ελλάδα:

«Μοιάζει με κινηματογραφική ταινία με κακούς — μια ιταλική συμμορία, μια πολύ ελκυστική Ελληνίδα, βαλίτσες γεμάτες μετρητά». Κάνει μια παύση πριν προσθέσει με ένα αχνό χαμόγελο: «Προσπαθούσαμε να βελτιώσουμε την εικόνα μας, αλλά το σκάνδαλο αυτό  είναι μια καταστροφή.»

Ο Παπαδημούλης εκπροσωπεί το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και γνωρίζει καλά την Καϊλή. «Κράτησα αποστάσεις από αυτήν», λέει, «περισσότερο για ηθικούς λόγους παρά για πολιτικούς».

Κυκλοφορούσαν φήμες στις Βρυξέλλες ότι το Κατάρ είχε συμβάλλει οικονομικά στην εκστρατεία επανεκλογής της στο κοινοβούλιο το 2019. Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, δικηγόρος της Καϊλή, λέει ότι ο ισχυρισμός αποτελεί  «ένα τεράστιο ψέμα». Το Qatargate προκάλεσε απογοήτευση στον Παπαδημούλη.

Το σκάνδαλο είναι επικίνδυνο, πιστεύει, επειδή υπονομεύει όχι μόνο το κοινοβούλιο, αλλά ένα από τα πιο σημαντικά προπύργια δημοκρατίας στον κόσμο σε μια εποχή παγκόσμιας αναταραχής. Όπως πολλοί στις Βρυξέλλες, πιστεύει επίσης ότι υπάρχουν ακόμη περισσότερα θολά σημεία που πρέπει να αποσαφηνιστούν.

«Με βάση την κοινή λογική, είναι δύσκολο να αποδεχτεί κανείς ότι το Κατάρ ή οι Μαροκινοί επένδυσαν στην προσπάθεια να αγοράσουν επιρροή μόνο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εστιάζοντας μόνο στη σοσιαλιστική ομάδα», υποστηρίζει. «Η Επιτροπή της ΕΕ και το Συμβούλιο προσποιούνται ότι δεν έχουν καμία σχέση με το σκάνδαλο, αλλά αυτό πρέπει να διερευνηθεί», προσθέτει.

Η αστυνομική επιχείρηση που είχε ως στόχο την Καϊλή, 44, τον 35χρονο φίλο της και τους υποτιθέμενους συνεργάτες τους είχε την κωδική ονομασία Mezzo και εκτυλίχθηκε ένα πρωινό του περασμένου Δεκέμβρη σαν να έχει βγει από θρίλερ.

Η αστυνομία έκανε έφοδο σε δεκάδες διαμερίσματα και γραφεία στις Βρυξέλλες, κατασχέθηκαν φορητοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά.

Πράκτορες από τη La Sûreté de lEtat, την υπηρεσία πληροφοριών του Βελγίου, είχαν ξεκινήσει έρευνα ένα χρόνο νωρίτερα, παρακολουθώντας τηλέφωνα υπόπτων και παρακολουθώντας τα σπίτια τους, αφού έλαβαν μια πληροφορία για αυτό που περιγράφεται ως «παρέμβαση ξένης δύναμης». Η πληροφορία είχε έρθει από την υπηρεσία ξένων πληροφοριών μιας συμμαχικής χώρας.

Ένας από τους πρωταγωνιστές σε αυτή την υπόθεση ήταν ο Pier Antonio Panzeri, 67 ετών, βετεράνος πολιτικός από το Μπέργκαμο της βόρειας Ιταλίας και συχνός επισκέπτης στο Κατάρ.

Μετά από 15 χρόνια ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), ο Panzeri είχε μεταπηδήσει στον ιδιωτικό τομέα, ιδρύοντας μια οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Την ονόμασε Fight Impunity, μια εξαιρετική πινελιά κυνισμού από την πλευρά του, λαμβάνοντας υπόψη πώς τα σχόλιά του για να επαινέσει το Κατάρ κατέληξαν να το ενθαρρύνουν.

Οι πληρωμές σε μετρητά που έλαβε ο Panzeri για την υπεράσπιση του Μαρόκου και του Κατάρ λέγεται ότι διοχετεύθηκαν μέσω της οργάνωσης, εν αγνοία των άλλων μελών. Στο σπίτι του Panzeri στην περιοχή Schaerbeek των Βρυξελλών, η αστυνομία βρήκε μια βαλίτσα κάτω από το κρεβάτι που περιείχε 380.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 50 ευρώ.

Στο χρηματοκιβώτιο υπήρχαν άλλα 320.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 50, 100 και 200 ευρώ. Ήξεραν ήδη για τη συνήθεια του Panzeri να κρύβει μεγάλα ποσά σε μετρητά: πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών είχαν εισβάλει στο σπίτι του αρκετούς μήνες νωρίτερα και ανακάλυψαν 700.000 ευρώ κάτω από το κρεβάτι. Άφησαν τα πάντα στη θέση τους, ωστόσο, κρύβοντας τα ίχνη από την εισβολή τους, ώστε να μην ξέρει ότι τελούσε υπό παρακολούθηση.

Οι πράκτορες διαβίβασαν τα ευρήματά τους στον Michel Claise, 66, έναν Βέλγο ανακριτή, ο οποίος είναι επίσης αναγνωρισμένος συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων. Ο «σερίφης», όπως είναι το παρατσούκλι του, ανέλαβε την έρευνα με ενθουσιασμό και διέταξε τη συγκέντρωση του δικτύου υπόπτων στις 9 Δεκεμβρίου, που έτυχε να είναι και η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς.

Όταν η Καϊλή άκουσε ότι ο Giorgi είχε συλληφθεί εκείνο το πρωί, προσπάθησε μανιωδώς να τηλεφωνήσει στον Panzeri χωρίς να έχει καταλάβει ότι ήταν υπό παρακολούθηση. Ο Panzeri δεν απαντούσε – μέχρι τότε ήταν και αυτός υπό κράτηση.

Στη συνέχεια τηλεφώνησε στον πατέρα της, Αλέξανδρο Καϊλή, ο οποίος ήταν για επίσκεψη στις Βρυξέλλες και είχε βγάλει τη δίχρονη κόρη της, Αριάδνη, για βόλτα. Η Καϊλή του έδωσε μια βαλίτσα που περιείχε 150.000 ευρώ μετρητά και του είπε να την πάει σε ένα κοντινό πολυτελές ξενοδοχείο, όπου θα τη μάζευε ένας φίλος του Panzeri.

Η αστυνομία τον έπιασε επ’ αυτοφώρω με τα χρήματα στο χέρι, έξω από το ξενοδοχείο Sofitel στην Place Jourdan. Συνελήφθη και αργότερα αφέθηκε ελεύθερος.

Ο δικηγόρος της Καϊλή είπε από τότε ότι πρόθεσή της ήταν να επιστρέψει τα χρήματα στον Panzeri. Μέχρι τότε ήταν επίσης υπό κράτηση και άλλα 150.000 ευρώ σε μετρητά βρέθηκαν στο σπίτι της. Ένας σοσιαλιστής Βέλγος ευρωβουλευτής, ο Marc Tarabella, συνελήφθη επίσης. Αυτός και οι άλλοι κατηγορήθηκαν για συμμετοχή σε εγκληματική συνωμοσία, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά.

Ο Tarabella αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή. Ο Giorgi  έκτοτε αφέθηκε ελεύθερος εν αναμονή της δίκης αφού παραδέχτηκε την εμπλοκή του και έδωσε λεπτομερή κατάθεση στην αστυνομία. Ο Panzeri λέγεται ότι υπέγραψε συμφωνία παραδοχής της ενοχής με αντάλλαγμα τη μείωση της ποινής του.

Η Καϊλή από την πλευρά της, συνέχισε να διατρανώνει την αθωότητά της από τη γυναικεία φυλακή Haren στα περίχωρα των Βρυξελλών. «Δεν έχω καμία σχέση με τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι που μοιράστηκα με τον σύντροφό μου», υποστηρίζει μέσω του δικηγόρου της Μιχάλη Δημητρακόπουλου, προσθέτοντας: «Δεν πρόκειται να ενδώσω».

Ο δικηγόρος λέει ότι η πελάτης του δεν έχει κάνει τίποτα κακό: «Κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν την ευπιστία της Εύας. Η απελευθέρωση όσων είχαν παραδεχτεί την ενοχή τους, ενώ η Καϊλή βρισκόταν στη φυλακή, αποτέλεσε παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας», καταγγέλλει.

Ως αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου, η Καϊλή ήταν μακράν η αρχαιότερη από τους κατηγορουμένους. Το ένταλμα σύλληψής της την χαρακτηρίζει ως έναν από τους βασικούς παράγοντες της υπόθεσης, που γνώριζε ότι είχαν αποθηκευτεί παράνομα μετρητά στο σπίτι της και προσπάθησε να προειδοποιήσει τους συνεργούς της μετά τη σύλληψη του Giorgi.

Η Ana Miranda Paz, Ισπανίδα ευρωβουλευτής, είναι τρομοκρατημένη από τους ισχυρισμούς για εγκληματική δραστηριότητα σοσιαλιστή συναδέλφου της. «Μπορείτε να φανταστείτε, ένας αντιπρόεδρος που λέγεται ότι πιάστηκε με σακούλες με μετρητά; Είναι απίστευτο, δεν έχουμε ξαναδεί κάτι παρόμοιο», σημειώνει.

Η Καϊλή μεγάλωσε στην ελληνική πόλη της Θεσσαλονίκης με την αδερφή της, Μανταλένα. Ο πατέρας τους, ο Αλέξανδρος, είχε γνωρίσει τη Μαρία, τη μητέρα τους, στο πανεπιστήμιο. Μετά από μια σύντομη θητεία ως ακροδεξιός ακτιβιστής, εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ, το σοσιαλιστικό κόμμα της χώρας.

Η Καϊλή ήταν 23 ετών όταν εξελέγη στην τοπική οργάνωση του ίδιου κόμματος. Δύο χρόνια αργότερα έγινε παρουσιάστρια ειδήσεων για το Mega TV στην Αθήνα, όπου την έβλεπαν συχνά με μερικούς από τους πλουσιότερους άνδρες της Ελλάδας στα πιο μοντέρνα νυχτερινά στέκια της πόλης.

Κέρδισε το αξίωμα στο εθνικό κοινοβούλιο προτού εκλεγεί ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), της δεύτερης μεγαλύτερης ομάδας στην Ευρώπη, το 2014. «Η ομορφιά του ελληνικού κοινοβουλίου ετοιμάζεται να κατακτήσει το κοινοβούλιο της ΕΕ», ήταν ο τρόπος που ο Τύπος το παρουσίασε εκείνη την εποχή.

Στις Βρυξέλλες εξέπληξε τους συναδέλφους της με το να γίνει κορυφαία υποστηρίκτρια της τεχνολογίας, να ενδιαφερθεί από νωρίς για τα κρυπτονομίσματα και να καταθέσει την πρώτη νομοθετική πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το blockchain, ένα σύστημα καταγραφής πληροφοριών σε δίκτυα υπολογιστών.

Ωστόσο, ενώ τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης συνέχιζαν να επαινούν το «ανερχόμενο αστέρι της ΕΕ», οι κοινοβουλευτικοί βοηθοί που εργάζονταν μαζί της στις Βρυξέλλες παραπονέθηκαν για την «αφ’ υψηλού» συμπεριφορά και την αποκαλούσαν σκωπτικά «Βασίλισσα Ελισάβετ».

 Όσο για το άλλοτε χρυσό ζευγάρι του κοινοβουλίου, παρατηρεί η εφημερίδα, η σχέση τους είναι πλέον παγωμένη. Ο Giorgi φέρεται να είπε στον δικαστή Claise ότι η Καϊλή δεν συμμετείχε στο δίκτυο, αλλά ότι γνώριζε για τα χρήματα.

Η Καϊλή το αρνείται και απαντά μέσω του δικηγόρου της ότι «κάποιοι από τους συγκατηγορούμενούς της» — συγκεκριμένα ο Giorgi  — «είπαν συνειδητά ψέματα για να εξασφαλίσουν την έξοδό τους από τη φυλακή».

Ο ανακριτής Claise έχει τη φήμη ότι ψάχνει επισταμένως να βρει όλους τους εμπλεκόμενους σε μια υπόθεση, επομένως μπορεί να περάσει αρκετός καιρός μέχρι να οδηγηθούν οι κατηγορούμενοι σε δίκη.

Ο εν λόγω ανακριτής έχει επίσης μετατρέψει μερικές από τις πιο περίπλοκες έρευνές του σε μυθιστορήματα και το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν  θα του λείπει υλικό για το επόμενο βιβλίο του, καταλήγει η εφημερίδα.

ΠΗΓΗ: The Sunday Times MagazineMatthew Campbell – Qatargatethe inside story of the big Brussels bung

Ο Βέλγος δικηγόρος της Εύας Καϊλή εξηγεί τα “νέα δεδομένα”: Ο Σβεν Μαρί θα ζητήσει σε ένα μήνα να της αφαιρεθεί το βραχιολάκι (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: