Οι ψήφοι των Κούρδων θα μπορούσαν να εκλέξουν το νέο πρόεδρο της Τουρκίας: Ομιλεί από τη φυλακή ο ηγέτης τους, Σελαχαντίν Ντεμιρτάς

FILE PHOTO: epa07340405 Supporter of the pro-Kurdish party Peoples’ Democratic Party (HDP) shout slogans as they attend ‘Peace and Justice’ rally with picture of jailed Kurdish leader Selahattin Demirtas in Istanbul, Turkey. EPA, SEDAT SUNA




Ο άνθρωπος που πρόκειται να διαμορφώσει τις ιστορικές εκλογές στην Τουρκία τον επόμενο μήνα – στις οποίες ο ισλαμιστής Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) επιδιώκει να εδραιώσει την 20ετή κυριαρχία του στην εξουσία – διεξάγει την εκστρατεία του από ένα κελί φυλακής και πιστεύει ότι έχει προβάδισμα.

Ο Ersin Poyrazlar γράφει στο Politico ότι ο Σελαχαντίν Ντεμιρτάς (Selahattin Demirtaş), πρώην υποψήφιος πρόεδρος και αρχηγός κόμματος, βρίσκεται για έβδομο χρόνο σε φυλακή υψίστης ασφαλείας κοντά στα ελληνικά σύνορα κατηγορούμενος για τρομοκρατία.

Ακόμα κι έτσι, εξακολουθεί να ασκεί τεράστια επιρροή στις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές της 14ης Μαΐου, κυρίως λόγω των ψήφων εκατομμυρίων Κούρδων, που αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα πέμπτο του πληθυσμού των 85 εκατομμυρίων.

Αυτές οι κουρδικές ψήφοι είναι πλέον πιθανό να αποδειχθούν καθοριστικές και ο Demirtas εκτιμά ότι το κόμμα του, το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), αντιπροσωπεύει περίπου τα δύο τρίτα αυτών.

«Σε αυτές τις κρίσιμες εκλογές, όπου ακόμη και το 0.5% είναι κρίσιμo, οι Κούρδοι ψηφοφόροι θα έχουν μεγάλη επιρροή στον καθορισμό του αποτελέσματος», είπε στο POLITICO σε συνέντευξη που έδωσε μέσω των δικηγόρων του, διαμαρτυρόμενος όμως ότι «είναι πολύ δύσκολο να ακολουθήσεις και να συμμετάσχεις. στην πολιτική από φυλακή υψίστης ασφαλείας». 

«Πιστεύω ότι ο Erdogan θα χάσει στον πρώτο γύρο των εκλογών με μεγάλη διαφορά», πρόσθεσε ο 50χρονος, ο οποίος αντιμετωπίζει 38 ισόβια κάθειρξη εάν καταδικαστεί και διαμαρτύρεται ότι οι κατηγορίες εναντίον του αποτελούν μέρος πολιτικής δίωξης από τους κυβέρνηση.

Οι εκλογές στην Τουρκία μετατρέπονται σε μια από τις πιο προσεκτικές πολιτικές αναμετρήσεις της χρονιάς, με τεράστιες στρατηγικές επιπτώσεις για την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Πολλοί βλέπουν τις εκλογές ως μια κρίσιμη στιγμή για την απομάκρυνση από την ολοένα και πιο συγκεντρωτική διακυβέρνηση του Erdogan, αλλά ο ίδιος ο ισλαμιστής λαϊκιστής πρόεδρος θα είναι δύσκολο να νικηθεί, καθώς έχει βαθιά υποστήριξη από τη βάση, μπορεί να αξιοποιήσει πλήρως τους πόρους του κράτος και την εύκαμπτη κουλτούρα των μέσων ενημέρωσης. 

Σημειώνεται ότι το HDP του Ντεμιρτάς δεν έχει προσχωρήσει επίσημα στη συμμαχία των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης υπό τον Kemal Kılıçdaroğlu αλλά τον ενισχύει με το να μην προτείνει δικό του υποψήφιο για πρόεδρο.

«Τα τελευταία χρόνια, λόγω των αυταρχικών πολιτικών του Erdogan, οι Κούρδοι έχουν γίνει στόχοι μαζί με όλες τις ομάδες της αντιπολίτευσης. Δώδεκα εκλεγμένοι Κούρδοι βουλευτές, 102 δήμαρχοι και χιλιάδες κομματικά στελέχη και υποστηρικτές έχουν φυλακιστεί και έχουν διοριστεί κρατικοί αξιωματούχοι ως διαχειριστές στους δήμους τους. Ο Erdogan έχει στραφεί σε μια ακραία εθνικιστική πολιτική που δείχνει ανοιχτά εχθρότητα προς τους Κούρδους και έχει χάσει σημαντικό μέρος της κουρδικής υποστήριξης», υποστηρίζει ο Demirtas.

Για πολλούς, η δεινή κατάσταση του Demirtas έχει γίνει περίπτωση μελέτης για το τεράστιο εύρος της εξουσίας του Erdogan,καθώς αγνόησε την ετυμηγορία του ΕΔΔΑ (2020) σχετικά με την απελευθέρωση Dermirtas που ζητούσε την απελευθέρωσή του καταλήγοντας ότι οι λόγοι της σύλληψής του είχαν απώτερο πολιτικό σκοπό, σημειώνεται μεταξύ άλλων.

ΠΗΓΗ: Ersin Poyrazlar στο Politico –  Turkey’s jailed electoral kingmaker predicts Erdoğan’s demise

Η “Ομάδα …Όνειρο” των Ελλήνων ευρωβουλευτών είναι για κλάματα: Έξι εξ αυτών έχουν προβλήματα με τη Δικαιοσύνη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: