Οι πρώτες εικόνες του απεγκλωβισμού των Ελλήνων από την κόλαση του Σουδάν: Το C27J προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας [video, photos]

Τραυματίας μεταφέρεται από το C-27 J Spartan της Πολεμικής Αεροπορία στο Τζιμπουτί. Photo ΥΠΕΘΑ




Νέα σύσκεψη της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε σήμερα, υπό τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Θέμα της σύσκεψης ήταν η ασφαλής άφιξη των Ελλήνων που έχουν ήδη απομακρυνθεί από το Σουδάν και ο σχεδιασμός των επόμενων επιχειρήσεων απεγκλωβισμού, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Την ίδια ώρα άλλοι επτά Έλληνες «απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν» και έφθασαν τις πρώτες πρωινές ώρες«με πτήση ολλανδικού αεροσκάφους» στην Άκαμπα (Ιορδανία) ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το πρωί το υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως «η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν συνεχίζονται πάντοτε σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους μας».

Εξω από το C-27 J Spartan της Πολεμικής Αεροπορία στο Τζιμπουτί. Photo ΥΠΕΘΑ

Παράλληλα, από το Τζιμπουτί αναχωρήσαν χθες στις 23:30 τοπική ώρα, 17 άτομα (13 Έλληνες, 4 άλλοι υπήκοοι σύζυγοι Ελλήνων) μεταξύ των οποίων 3 παιδιά και ένας τραυματίας χειρουργημένος στα πόδια στο τοπικό γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο, προς το Ασουάν της Αιγύπτου, απ’ όπου στη συνέχεια θα συνέχιζαν για Αθήνα.




Το μεταγωγικό αεροσκάφος C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας προσγειώθηκε λίγο μετά τις 10:30 το πρωί της Τρίτης στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Δέκα επτά άτομα (13 Έλληνες, 4 άλλοι υπήκοοι σύζυγοι Ελλήνων), μεταξύ των οποίων τρία παιδιά και ένας τραυματίας χειρουργημένος στα πόδια, έφτασαν στην 112 Πτέρυγα Μάχης.

 

17 διασωθέντες από το Σουδάν, εκ των οποίων 13 Έλληνες, αποβιβάζονται από μεταγωγικό αεροσκάφος C-27J Spartan της πολεμικής αεροπορίας, στην Αεροπορική βάση Ελευσίνας, Τρίτη 25 Απριλίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

Την αποστολή υποδέχθηκαν ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Ανδρέας Κατσανιώτης, και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Nίκος Χαρδαλιάς με Ελληνες από το Σουδάν.Photo ΥΠΕΘΑ

Η ελληνική αποστολή με επικεφαλής τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Χαρδαλιά προσγειώθηκε με μεταγωγικό αεροσκάφος C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας στο αεροδρόμιο του Τζιμπουτί, χθες Δευτέρα 24 Απριλίου 2023 και (τοπική) ώρα 21:00, όπου τους υποδέχθηκαν ο Υπουργός Εξωτερικών και Διεθνής Συνεργασίας της Δημοκρατίας του Τζιμπουτίκ κ. Mahamoud Ali Youssouf, η Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Τζιμπουτί κ. Sylvie Tabesse και η Πρέσβειρα της Ελλάδας στην Αιθιοπία κ. Άννα Φάρου.

Aνδρας ειδικών επιχειρήσεων συνδράμει την επιχείρηση απεγκλωβισμού. Photo ΥΠΕΘΑ

Εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης ο κ. Χαρδαλιάς ευχαρίστησε τη Κυβέρνηση του Τζιμπουτί για τη αμέριστη φροντίδα και παροχή διευκολύνσεων σε κάθε τομέα στους Έλληνες που έφτασαν από το Σουδάν.

Ασφαλείς στο Τζιμπουτί μετά τον απεγκλωβισμό τους από το Σουδάν. Photo ΥΠΕΘΑ

Σε εξέλιξη και δεύτερη επιχείρηση

Επίσης, με εντολή της Κυβέρνησης, βρίσκεται σε εξέλιξη δεύτερη αποστολή επαναπατρισμού με ναυλωμένη πολιτική πτήση (Lifeline) δια σωληνωμένου Έλληνα τραυματία, ο οποίος χειρουργήθηκε χθες σε γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο. Η κατάσταση του κρίνεται σοβαρή αλλά σταθερή, ενώ πρέπει να χειρουργηθεί πάλι εντός 48 ωρών. Στο αεροσκάφος θα επιβιβασθεί και ο γιος του (16-17 ετών).

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, σε συνεχή επαφή με το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, παραμένει στο Ασουάν για συντονισμό και παρακολούθηση της επιχείρησης επαναπατρισμού των υπόλοιπων Ελλήνων.

Σκυτάλη στον αέρα αλλάζουν τα C-27 για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων: Τα εφιαλτικά 22 χιλιόμετρα προς την ελευθερία μέσα στο χάος του Χαρτούμ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: