Οι Παριζιάνοι ψηφίζουν κατά στα ηλεκτρικά πατίνια: Δεν τηρούν τον οδικό κώδικα τρέχουν σαν τρελοί…αλλά είναι οικολογικά

FILE PHOTO A dock-free electric scooters on a street in Paris, France, EPA/IAN LANGSDON




Οι Παριζιάνοι ψήφισαν για να απαλλαγούν οι δρόμοι της γαλλικής πρωτεύουσας από τα ενοικιαζόμενα ηλεκτρικά πατίνια, με το συντριπτικό 90% των ψήφων να υποστηρίζει την απαγόρευση, δείχνουν τα επίσημα αποτελέσματα.

Το Παρίσι ήταν πρωτοπόρος όταν εισήγαγε τα ηλεκτρονικά πατίνια ή trottinettes, το 2018, καθώς οι αρχές της πόλης προσπάθησαν να προωθήσουν μη ρυπογόνες μορφές αστικών συγκοινωνιών.

Καθώς όμως τα δίτροχα οχήματα αυξανόταν σε δημοτικότητα, ειδικά μεταξύ των νέων, αυξήθηκε και ο αριθμός των ατυχημάτων: το 2022, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 459 τραυματίστηκαν σε ατυχήματα με ηλεκτρικά πατίνια στο Παρίσι.

Σε αυτό που χαρακτηρίσθηκε ως «δημόσια διαβούλευση» οι ψηφοφόροι ρωτήθηκαν: «Υπέρ ή κατά των ηλεκτρικών πατινιών;»

Είκοσι ένα εκλογικά τμήματα δημιουργήθηκαν σε όλη την πόλη και ήταν ανοιχτά μέχρι τις 19:00 τοπική ώρα. Αν και 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δικαίωμα ψήφου, η συμμετοχή αναμένεται να είναι χαμηλή.

Η απαγόρευση κέρδισε μεταξύ 85,77% και 91,77% των ψήφων στις 20 περιφέρειες του Παρισιού που δημοσίευσαν τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Δήμου Παρισιού σε κάτι που χαρακτηρίστηκε ως σπάνια «δημόσια διαβούλευση» και προκάλεσε μεγάλες ουρές στις κάλπες σε όλη την πόλη. Η ψηφοφορία δεν ήταν δεσμευτική, αλλά οι αρχές της πόλης έχουν δεσμευτεί να ακολουθήσουν το αποτέλεσμα.

Η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού, Anne Hidalgo, έχει προωθήσει την ποδηλασία και την κοινή χρήση ποδηλάτων, αλλά υποστήριξε την απαγόρευση των ηλεκτρικών πατινιών.

Σε συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο την περασμένη εβδομάδα, η Hidalgo είπε ότι « είναι πηγή έντασης και ανησυχίας» για τους Παριζιάνους και ότι η απαγόρευση θα «μειώσει την ενόχληση» στους δημόσιους χώρους.

Το Παρίσι διαθέτει σχεδόν 15.000 ηλεκτρικά πατίνια στους δρόμους του, τα οποία διαχειρίζονται εταιρείες όπως η Lime, η Dott και η Tier. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι χρήστες δεν σέβονται τους κανόνες του δρόμου και αψηφούν τακτικά την απαγόρευση οδήγησης στα πεζοδρόμια. Τα οχήματα συχνά σταθμεύουν τυχαία ή πετιούνται στον ποταμό Σηκουάνα.

Τον Ιούνιο του 2021, μια 31χρονη Ιταλίδα σκοτώθηκε όταν χτυπήθηκε από ηλεκτρικό πατίνι με δύο επιβάτες ενώ περπατούσε κατά μήκος του Σηκουάνα.

«Εχουν γίνει ο μεγαλύτερος εχθρός μου. Τους φοβάμαι», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Suzon Lambert, μια 50χρονη δασκάλα από το Παρίσι. «Το Παρίσι έχει γίνει ένα είδος αναρχίας. Δεν υπάρχει πλέον χώρος για τους πεζούς».

Ένας άλλος Παριζιάνος είπε: «Είναι επικίνδυνο και οι άνθρωποι τα χρησιμοποιούν άσχημα. Έχω βαρεθεί.”

Ο Julian Sezgin, ηλικίας 15 ετών, είπε ότι έβλεπε συχνά ομάδες δύο ή τριών εφήβων να περνούν με ζουμ μπροστά από αυτοκίνητα σε πολυσύχναστους δρόμους. «Αποφεύγω τα ηλεκτρικά πατίνια και προτιμώ τα ηλεκτρικά ποδήλατα  καθώς, κατά τη γνώμη μου, είναι πιο ασφαλή και αποτελεσματικά», είπε στον Guardian.

Η Bianca Sclavi, μια Ιταλίδα που ζει χρόνια στο Παρίσι, είπε ότι τα πατίνια πάνε «πολύ γρήγορα» και θα πρέπει να περιορίζονται μηχανικά, ώστε να πηγαίνουν πιο αργά. «Είναι επικίνδυνα … οι πιο επικίνδυνοι είναι οι μεθυσμένοι τουρίστες!»

Δεν σκοπεύει να ψηφίσει. «Υπάρχουν πιο σοβαρά θέματα αυτή τη στιγμή – [τι γίνεται με] τα σκουπίδια; Συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις; Μετανάστευση? Δεν νομίζω ότι ήταν τόσο καλή ιδέα για τον Hidalgo να κάνει τόσο μεγάλη υπόθεση από αυτό. Μου αρέσει πολύ αυτό που κάνει με τους ποδηλατόδρομους, αλλά δεν πρέπει να ξοδεύει τόση ενέργεια στα πατίνια».

Ωστόσο, η Linda Joèlle, 35 ετών, μίλησε κατά της απαγόρευσης. «Τώρα που βρήκα έναν εξαιρετικό τρόπο για να φτάσω στη δουλειά, και έναν καλύτερο για το περιβάλλον, προσπαθούν να τον απαγορεύσουν», είπε. «Συνεχίζουν να αλλάζουν τους κανόνες».

Ένας ανώνυμος μαθητής: «Δεν μένω τόσο κοντά στο μετρό και επομένως είναι καλύτερα να πηγαίνω στο σχολείο με το ηλεκτρικό πατίνι». Ένας άλλος είπε: «Εκεί που μένω, είναι καλύτερα από το να πηγαίνω με τα πόδια».

Ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών, Clement Beaune, δήλωσε στο ραδιόφωνο Europe 1 την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει η ψηφοφορία να οδηγήσει σε απαγόρευση, προσθέτοντας ότι «τη σημαντική διαβούλευση θα παρακολουθηθεί από πολλές άλλες πόλεις στη Γαλλία και στο εξωτερικό».

«Νομίζω ότι είναι κρίμα που κάναμε καρικατούρα και ανόητη τη συζήτηση», είπε, υποστηρίζοντας ότι τα ηλεκτρικά πατίνια είναι μια πολύτιμη λύση μεταφορών που έχουν αντικαταστήσει έως και ένα στα πέντε ταξίδια στο Παρίσι που προηγουμένως θα είχαν γίνει με χρήση ρύπανσης- εκπομπών οχημάτων.

Εν τω μεταξύ, οι χειριστές ηλεκτρικών πατινιών φοβούνται ότι η απαγόρευση θα ενθάρρυνε και άλλες πόλεις να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

«Το Παρίσι πηγαίνει αντίθετα με το ρεύμα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Hadi Karam, γενικός διευθυντής για τη Γαλλία της Lime με έδρα την Καλιφόρνια, επικαλούμενος αποφάσεις για αύξηση του αριθμού των ηλεκτρικών πατινιών ή για παράταση συμβολαίων στην Ουάσιγκτον, τη Μαδρίτη και το Λονδίνο.

Με πληροφορίες από theguardian.com
Ελλάδα Αθήνα 

Το μικροσκόπιο έδειξε το τρομακτικό μυστικό μιας φράουλας: Τι περπατάει επάνω στον καρπό που τρώμε [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: