Η παγκόσμια οικονομία κινδυνεύει με καταστροφή, λέει ο Ρουμπινί στους Δελφούς: Τρομακτικός ο κατάλογος των κινδύνων που περιγράφει

O παγκοσμίου φήμης οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί [Δ] συνομιλεί με τον δημοσιογράφο του Bloomberg Σωτήρη Νίκα στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών 27/4/2023. Φωτογραφία: Hellas Journal




Δελφοί, αποστολή Hellas Journal

Η παγκόσμια οικονομία απειλείται από έναν τρομακτικό συνδυασμό κινδύνων που σχεδόν νομοτελειακά οδηγούν σε ύφεση και άλλα εξαιρετικά επώδυνα φαινόμενα, σύμφωνα με τον παγκοσμίου φήμης οικονομολόγο Νουριέλ Ρουμπινί.

Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και απαντώντας στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου του Bloomberg Σωτήρη Νίκα, ο κ. Ρουμπινί αναφέρθηκε στο τελευταίο του βιβλίο με τίτλο Mega Threat επιχειρώντας να συνοψίσει τους πάρα πολλούς κινδύνους που συνδυαστικά απειλούν την παγκόσμια οικονομία.

Όπως τόνισε εκτός από τους καθαρά οικονομικούς παράγοντες υπάρχουν εξαιρετικά σοβαροί κίνδυνοι που προκύπτουν από γεωπολιτικά ζητήματα όπως ο ψυχρός πόλεμος των ΗΠΑ με την Κίνα, που δεν αποκλείεται κάποια στιγμή στο μέλλον να εξελιχθεί σε σύγκρουση με αφορμή την Ταϊβάν και η βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ακόμη, κατά την άποψη του κ. Ρουμπινί η κλιματική αλλαγή είναι ένας κορυφαίος παράγοντας αποσταθεροποίησης και κινδύνου καθώς εκτός όλων των άλλων έχει σημαντική ευθύνη και στην εξάπλωση θανατηφόρων ιών όπως του covid 19. Κι αυτό με τη λογική πως όσο καταστρέφουμε το οικοσύστημα τόσο φέρνουμε τα ζώα που έτσι κι αλλιώς είναι φορείς διαφόρων ιών πιο κοντά στους ανθρώπους.

Στην εξίσωση όμως έβαλε και την τεχνητή νοημοσύνη υποστηρίζοντας ότι προκαλεί έντονη ανισότητα, μόνιμη τεχνολογική ανεργία και άρα οικονομική ανασφάλεια και τελικά ριζοσπαστικά κινήματα και εξεγέρσεις.

Όπως σημείωσε το ανώτερο 10% του παγκόσμιου πληθυσμού προφανώς θα ωφεληθεί ενώ για τους υπόλοιπους αναλογικά να υπάρξουν συνέπειες και μεγάλες απώλειες θέσεων εργασίας.

Μίλησε τέλος και για τον συνδυασμό κρίσεων, τις οποίες ονόμασε «πολυκρίσεις» και οι οποίες όπως είπε έχουν αλλάξει ριζικά τα 3 τελευταία χρόνια.

Για παράδειγμα ανέφερε αντιθετικά ότι ενώ πριν από 3 χρόνια ανησυχούσαμε για τον αποπληθωρισμό και τα χαμηλά επιτόκια σήμερα ανησυχούμε για το ακριβώς αντίθετο.

Για το μέλλον προέβλεψε ότι είναι σχεδόν νομοτελειακό να μπούμε σε μια περίοδο χαμηλής παγκόσμιας ανάπτυξης που δεν αποκλείεται να φτάσει έως και την παγκόσμια κρίση χρέους.

Ορισμένοι από τους παράγοντες είναι το αποτύπωμα της covid-19 και της εισβολής στην Ουκρανία θα έχει μακροχρόνιες συνέπειες στην εφοδιαστική αλυσίδα ενώ παράλληλα η γήρανση του πληθυσμού και η κλιματική αλλαγή θα επιδεινώνει την κατάσταση.

Σημείωσε δε πως οι νέοι έχουν πάντα την τάση να παράγουν και να αποταμιεύουν και οι γέροι να μην παράγουν και να δαπανούν.

Μίλησε ακόμη για την παγκόσμια έλλειψη νερού που όχι μόνο δημιουργεί έλλειψη επαρκών γεωργικών προϊόντων αλλά και αύξηση της τιμής τους.

Μίλησε ακόμη για το παγκόσμια κόστος των κυβερνοεπιθέσεων, για την ανισότητα κατανομής μεταξύ εισοδήματος και πλούτου.

Προέβλεψε τεράστια ύφεση αν οι κεντρικές τράπεζες συνεχίσουν την αύξηση των επιτοκίων και μιλώντας ειδικότερα για τα προβλήματα των ΗΠΑ τόνισε ότι το μεγαλύτερο θέμα είναι ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου, χωρισμένη στα δύο. Βέβαια, σημείωσε ότι η υπεροχή της στον κατασκευαστικό και τεχνολογικό τομέα είναι αυτή που της δίνει προοπτική την οποία όμως δεν θα έχει εύκολα η Ευρώπη.

Τέλος, απαντώντας στο ερώτημα πως βλέπει το μέλλον της Ελλάδας, ο κ. Ρουμπινί σημείωσε ότι έχει γίνει μια εντυπωσιακή οικονομική επιστροφή χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες πολλών παραγόντων, αλλά έχουν πολλά να γίνουν.
Αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογές σημείωσε ότι ιδανικό θα είναι να προκύψει το συντομότερο δυνατό μια σταθερή κυβέρνηση που θα «τελειώσει» τη δουλειά.

 

Ο Γ.Γ. του ΟΟΣΑ Ματίας Κόρμαν από τους Δελφούς: Ελαφρά βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας αλλά παραμένει εύθραυστη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: