Η Μόσχα βάζει στόχο τους δημοσιογράφους: Η σύλληψη για “κατασκοπεία” του ανταποκριτή Evan Gershkovich αποτελεί ανησυχητικό προηγούμενο

Ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal, Evan Gershkovich συνελήφθη από τους Ρώσους. Φωτογραφία Courtesy: evangershkovich.com




«Ανησυχητικό προηγούμενο» χαρακτηρίζει ο ανταποκριτής της εφημερίδας Les Echos στη Μόσχα, Benjamin Quénelle τη σύλληψη του έγκριτου Αμερικανού ανταποκριτή της Wall Street Journal, Evan Gershkovich, που κάλυπτε στρατιωτικά αλλά και οικονομικά θέματα, με την κατηγορία, ότι «αυτό που έκανε δεν είχε καμία σχέση με τη δημοσιογραφία».

Όπως σημειώνει, σχετικά με το γεγονός, ότι δεν υπήρξε το ίδιο κύμα απελάσεων δημοσιογράφων με τους διπλωμάτες, πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε, στην εφημερίδα:

«Καταλάβαμε, ότι η κάλυψη από τη Μόσχα είναι πιο αντικειμενική, από αυτή που γίνεται από το Παρίσι ή άλλες δυτικές αίθουσες σύνταξης.»

Σύμφωνα με τον Quénelle, πέραν της αυξανόμενης καταστολής εναντίον ανεξάρτητων Ρώσων δημοσιογράφων, οι ξένοι ανταποκριτές συνεχίζουν να εργάζονται ελεύθερα, όμως οι συνθήκες σταδιακά έχουν γίνει τεταμένες.

Οι διαπιστεύσεις, οι οποίες στο παρελθόν διαρκούσαν ένα χρόνο, ανανεώνονται μόνο κάθε τρεις μήνες, ενώ τακτικά, ειδικά στις περιοχές, οι υπηρεσίες της FSB κάνουν αισθητή την παρουσία τους, για να παρακολουθούν τις αναφορές.

ΠΗΓΗ: Les Echos, Benjamin Quénelle – Ukraine: l’arrestation pour «espionnage» d’Evan Gershkovich crée un inquiétant précédent en Russie

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας Le Monde στη Μόσχα, Benoît Vitkine, σημειώνει, πως το γεγονός, ότι ο Evan Gershkovich ήταν πριν από περίπου δύο εβδομάδες στην πόλη Νίζνι Ταγκίλ των Ουραλίων, όπου βρίσκεται το κύριο ρωσικό εργοστάσιο παραγωγής τεθωρακισμένων Uralvagonzavod, θα μπορούσε να έχει χρησιμεύσει ως βάση για τις κατηγορίες της FSB.

Ειδικά επειδή οι διαδοχικές αλλαγές στη ρωσική νομοθεσία κατά το περασμένο έτος έχουν διευρύνει εκθετικά το εύρος αυτού, που μπορεί να θεωρηθεί κατασκοπεία.

Σε σχετικό άρθρο υπογραμμίζει και αυτός τις κατηγορίες για εσχάτη προδοσία, τα τελευταία χρόνια, κατά αρκετών Ρώσων δημοσιογράφων, καθώς και την αυξημένη πίεση, από την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» κατά της Ουκρανίας, από τις ρωσικές αρχές κυρίως κατά ανεξάρτητων Ρώσων δημοσιογράφων, οι περισσότεροι εκ των οποίων, όπως αναφέρει, συμβιβάστηκαν με την εξορία, ενώ άλλοι φυλακίστηκαν για «απαξίωση του στρατού» ή «διάδοση ψευδών πληροφοριών».

«Όποιος ενδιαφέρεται για στρατιωτικές υποθέσεις, γράφει για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες, το ηθικό του στρατού, τον εξοπλισμό των στρατευμάτων ή τις τακτικές μπορεί να φυλακιστεί. Η συγκέντρωση πληροφοριών μπορεί να αναφέρεται στην απλή συνομιλία με ειδικούς ή στην έρευνα στο Διαδίκτυο», δηλώνει η πολιτική επιστήμονας Tatiana Stanovaya, από το RPolitik.

Η ίδια επισημαίνει επίσης, ότι η δήλωση της FSB δεν αναφέρεται στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αλλά πιο αόριστα, σε «οδηγίες από την αμερικανική πλευρά», μια διατύπωση που μπορεί απλά να εφαρμοστεί στους επικεφαλής του δημοσιογράφου.

Κατά τον Benoît Vitkine,  η σύλληψη του Evan Gershkovich συνάδει επίσης με μια σειρά φυλάκισης Αμερικανών υπηκόων, που χρησιμοποιήθηκαν ως διαπραγματευτικά χαρτιά από τη Μόσχα, με αρκετούς εξ αυτών να κρατούνται ακόμη στη Ρωσία.

Φέρει ως παράδειγμα την περίπτωση του Paul Whelan, που εκτίει ποινή φυλάκισης δεκαέξι ετών για κατασκοπεία, σε μια υπόθεση που ο ενδιαφερόμενος και η Ουάσιγκτον θεωρούν κατασκευασμένη, αλλά και του Marc Fogel, ο οποίος εργαζόταν ως δάσκαλος σε αμερικανικό σχολείο στη Μόσχα και καταδικάστηκε τον Ιούνιο του 2022 σε δεκατέσσερα χρόνια φυλάκιση, για διακίνηση κάνναβης «μεγάλης κλίμακας».

Υπενθυμίζεται η ανταλλαγή τον Δεκέμβριο του 2022 της Αμερικανίδας μπασκετμπολίστριας Brittney Griner, η οποία κρατούνταν για ναρκωτικά, για τον έμπορο όπλων Victor Bout, που ήταν φυλακισμένος στις ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: Le Monde – L’arrestation pour espionnage d’un journaliste étranger en Russie, une première dans l’histoire récente du pays

Να αφήσετε αμέσως ελεύθερο τον ανταποκριτή μας: Η Wall Street Journal απαιτεί από τη Μόσχα τον δημοσιογράφο που κατηγορείται για “κατασκοπεία”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: