Η Μεσόγειος γίνεται πλέον “Θάλασσα της Φιλίας”, πανηγυρίζουν τα ξένα ΜΜΕ: Οι γείτονες δείχνουν πιο αποφασισμένοι από ποτέ να βάλουν επιτέλους μια τάξη στις σχέσεις τους!

FILE PHOTO: Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος (Α), συνομιλεί με τον Τούρκο ομόλογο του Χουλουσί Ακάρ (Hulusi Akar) (Δ), κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στις Βρυξέλλες, Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ, STR




Μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας δεν ανταλλάσσονται τις τελευταίες εβδομάδες απειλές πολέμου και σκληρές δηλώσεις. Αντίθετα, μηνύματα φιλίας και διαλόγου καθορίζουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Έτσι ξεκινά το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Bedrettin Bölükbasi στην Münchner Merkur. Αναφέρει, μεταξύ των άλλων:

Μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία στις 6 Φεβρουαρίου, ο οποίος κόστισε τη ζωή σε περίπου 50.000 ανθρώπους, ελληνικές ομάδες διάσωσης έσπευσαν αμέσως να παράσχουν βοήθεια.

Η κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan) εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της. Έκτοτε, οι δύο χώρες κατόρθωσαν να παραμερίσουν τις διαφορές τους -τουλάχιστον προς το παρόν.

Οι διπλωματικές επισκέψεις υψηλού επιπέδου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας αποτελούν πάντοτε μία ιδιαίτερη περίσταση, καθώς δεν λαμβάνουν συχνά χώρα. Λίγες μόνον ημέρες μετά τον σεισμό, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε την πληγείσα περιοχή. Οι εικόνες του να αγκαλιάζεται με τον Τούρκο ομόλογό του Mevlüt Cavusoglu μεταδόθηκαν ευρέως από τα ΜΜΕ και των δύο χωρών.

Τώρα πραγματοποιήθηκε μία ακόμα συνάντηση. Μετά από πρόσκληση του Υπουργού Άμυνας της Τουρκίας Hulusi Akar, ο Έλληνας ομόλογός του Νικόλαος Παναγιωτόπουλος επισκέφθηκε την Τρίτη την περιοχή των σεισμών.

«Τραγωδίες όπως αυτός ο σεισμός δείχνουν πόσο μικρά είναι πραγματικά τα προβλήματα μεταξύ μας», δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Akar στην πόλη Hatay. Αυτό το συμβάν θα μπορούσε να αποτελέσει «καταλύτη» για την αποκλιμάκωση των διμερών σχέσεων, πρόσθεσε.

Ο Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι η Κλιματική Αλλαγή ευθύνεται σε κάποιο βαθμό για τις φυσικές καταστροφές. Ως εκ τούτου, ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με μια νέου τύπου «πρόκληση Ασφαλείας». Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι η Ελλάδα θα στηρίξει την Τουρκία για όσο διάστημα χρειαστεί και πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βελτιώσει τη σταθερότητα, την αλληλεγγύη και τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Akar προέβη σε παρόμοιες δηλώσεις. «Είμαι σίγουρος ότι η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να λύσουν τα προβλήματά τους ειρηνικά», είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Οι «πολιτισμένες χώρες» είναι σε θέση να προσεγγίζουν τα θέματα με αμοιβαίο σεβασμό και διάλογο. Αν και υπάρχουν «προβλήματα με πολλές διαστάσεις» μεταξύ των δύο γειτόνων, υπάρχει και μια «φιλία με πολλές διαστάσεις». Επιπλέον, επανέλαβε το μήνυμα που είχε ήδη στείλει ο Υπουργός Εξωτερικών Cavusoglu κατά την επίσκεψη του Δένδια: «Ελπίζω να είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε το διάλογο χωρίς να περιμένουμε κι άλλη καταστροφή».

Ο ίδιος ελπίζει ότι τόσο η Μεσόγειος όσο και το Αιγαίο μπορούν να μετατραπούν με τη συνεχή συνεργασία των δύο χωρών σε «Θάλασσες της Φιλίας». Η Άγκυρα και η Αθήνα βρίσκονται σε αντιπαράθεση εδώ και χρόνια για τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Η Τουρκία αναμένει να συνεχιστεί το θετικό κλίμα, τόνισε περαιτέρω ο Τούρκος Υπουργός.

Πριν από τη συνέντευξη Τύπου, ο Akar ενημέρωσε τον Έλληνα ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή. Οι δύο Υπουργοί πέταξαν πάνω από την περιοχή του σεισμού με ελικόπτερο, επιθεώρησαν τις εργασίες ανακατασκευής και τα προσωρινά καταλύματα των σεισμοπαθών. Ο Παναγιωτόπουλος εξήρε τις «μεγάλες προσπάθειες» που καταβάλλονται στις πληγείσες πόλεις.

Η «Διπλωματία των Σεισμών» έχει γίνει μία φράση που χρησιμοποιείται τόσο στα τουρκικά όσο και στα ελληνικά ΜΜΕ. Η προέλευσή της χρονολογείται από το 1999, όταν ο ισχυρός σεισμός στο Gölcük της Τουρκίας περιόρισε τις εντάσεις με την Ελλάδα.

Η καταστροφή κόστισε πάνω από 17.000 ζωές. Η Τουρκία και η Ελλάδα βοήθησαν η μία την άλλη και μετά το σεισμό στη Σμύρνη το 2020. Ωστόσο, λίγο μετά ακολούθησε η πιο σοβαρή κλιμάκωση των εντάσεων εδώ και χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, οι γείτονες δείχνουν πλέον πιο αποφασισμένοι από ποτέ να βάλουν επιτέλους μια τάξη στις σχέσεις τους. Και στις δύο χώρες επίκεινται βουλευτικές εκλογές: Στην Τουρκία στις 14 Μαΐου και στην Ελλάδα λίγες μέρες αργότερα, στις 21 Μαΐου. Η έκβαση αυτών των εκλογών αναμφίβολα θα αντικατοπτριστεί στον τρόπο με τον οποίο η μία χώρα θα αντιμετωπίζει την άλλη.

Τίτλος: «Η Μεσόγειος πλέον “Θάλασσα της Φιλίας”; Επίσκεψη Έλληνα Υπουργού στην πληγείσα από τους σεισμούς περιοχή της Τουρκίας»
Υπότιτλος: «Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις φαίνονται να βελτιώνονται. Ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας επισκέπτεται τη γειτονική χώρα»

S-300 στην Ουκρανία μόνο στην περίπτωση που πρώτα εγκατασταθούν Patriot ή άλλο δυτικό σύστημα αεράμυνας στην Ελλάδα…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: