Η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να προστατεύσουν ως “κόρη οφθαλμού” τις τριμερείς συνεργασίες με το Ισραήλ και την Αίγυπτο: Ο Ερντογάν φοβάται Νετανιάχου και Σίσι…

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης έγινε δεκτός με τιμές από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Abdel Fattah El-Sisi. Φωτογραφία μέσω της Αιγυπτιακής Προεδρίας




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Ουάσιγκτον

Η επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κάιρο φαίνεται ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Και αυτό το συμπέρασμα δεν εξάγεται μόνο από τις κουβέντες των αξιωματούχων της κυπριακής κυβέρνησης.

Ούτε από την εντυπωσιακή υποδοχή, με στρατιωτικό απόσπασμα, που επιφύλαξε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, αλ Σίσι τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Όταν για μία συνάντηση ενδιαφέρονται τόσοι ξένοι παράγοντες, αυτό δείχνει την γεωπολιτική σημασία των χωρών τους.

Είχε προηγηθεί η τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου, η οποία παρήγαγε αποτελέσματα καθώς, λίγο-πολύ, έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα σε ότι αφορά και τον αγωγό East Med.

Από τη στιγμή που ενδιαφέρονται ευρωπαϊκές ιδιωτικές εταιρείες για την κατασκευή του αγωγού, ενός έργου με μεγάλη στρατηγική σημασία, οι χώρες πρέπει να τις υποστηρίξουν.

Το έργο αυτό δέχθηκε ένα ισχυρό κτύπημα από την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, λίγους μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας. Πρέπει να ερευνηθούν οι λόγοι της απόρριψης του, διότι ελάχιστοι πιστεύουν ότι η νέα θέση της Αμερικής, που παρουσίασε ο Άμος Χόκσταϊν, οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. Τόση δύναμη έχουν οι περιβαλλοντιστές που μπορούν να αλλάξουν τη θέση της υπερδύναμης; Ουδείς πιστεύει τον ισχυρισμό. Σας το εγγυώμαι.

  • Δυστυχώς υπάρχουν αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον, που συνεχίζουν να πιστεύουν ότι με προσφορές «ηρεμεί» η Τουρκία. Αυτό είναι ψέμα και αποδείχθηκε στην πράξη. Η Τουρκία εκβιάζει και χρησιμοποιεί την ερμαφρόδιτη πια στρατηγική της θέσης για να απομυζά τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ.

Τι μας λένε αυτοί οι λίγοι αξιωματούχοι; Ότι αν περάσει ο αγωγός East Med από την Τουρκία, θα είναι καλύτερα. Δεν θα είναι, διότι οι χώρες που διαθέτουν αέριο θα καταστούν «όμηρες» της ισλαμικής Τουρκίας. Είναι ξεκαθαρισμένα αυτά τα πράγματα.

Σημασία έχει, πάντως, ότι η άνανδρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, άλλαξε επιτέλους τα δυτικά σχέδια για την προμήθεια φυσικού αερίου στις χώρες της Ευρώπης. Μέχρι την εισβολή η εξάρτηση ήταν πλήρης. Μέσα σε 13 μήνες άλλαξαν (σχεδόν) όλα. Και θα συνεχίσουν να αλλάζουν, τουλάχιστον για τα επόμενα 40-50 χρόνια, που η διεθνής κοινότητα θα είναι εξαρτημένη από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Οι Αμερικανοί ήταν αυτοί που «πάντρεψαν» το Ισραήλ και την Αίγυπτο για το φυσικό αέριο της Μεσογείου. Οι Ισραηλινοί το στέλνουν στους Αιγύπτιους και αυτοί με τη σειρά τους στην Ευρώπη. Αν και χώρες που πολέμησαν μεταξύ τους στο παρελθόν, στο θέμα αυτό ενώθηκαν. Αλλά δεν νομίζω ότι θα συμβεί το ίδιο με την Τουρκία σε ότι αφορά την Κύπρο. Εκτός αν η Άγκυρα ελέγξει το νησί μέσω της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ).

Την εβδομάδα που πέρασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν βρέθηκε στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στο Συμβούλιο Ενέργειας των ΗΠΑ και της Ε.Ε. Σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρθηκε με θετικό τρόπο στη συνεργασία του Ισραήλ και της Αιγύπτου και φαίνεται να συνέστησε και στην Κύπρο να πράξει το ίδιο.

Βεβαίως, όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις πήγαν καλά στο επίπεδο των συμφωνιών με μεγάλες ενεργειακές εταιρείες. Κατέβηκαν στο νησί οι παγκόσμιοι κολοσσοί από χώρες όπως η Αμερική, η Γαλλία και άλλες. Εκεί που απέτυχαν όμως, είναι στις καθυστερήσεις για να πουληθεί προς όφελος και του κυπριακού λαού, το φυσικό αέριο της Κύπρου. Τι περιμένουν; Γιατί καθυστερούν.

Η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να προστατεύσουν ως «κόρη οφθαλμού» τις τριμερείς συνεργασίες με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Είναι δύο μεγάλες δυνάμεις στην ανατολική Μεσόγειο, με τις οποίες θα πλακωθεί ξανά ο Ταγίπ Ερντογάν, όπως συνέβη και στο παρελθόν. Γι’ αυτό πρέπει να «τσιμεντωθούν» οι συνεργασίες και να αρχίσουν να προσφέρουν πραγματικά οφέλη στους λαούς της Μεσογείου.

Την ίδια στιγμή, η Αθήνα έχει εισέλθει σε μία διαδικασία ομαλοποίησης των σχέσεων της με την Άγκυρα. Δεν γνωρίζουμε που θα καταλήξει αυτό το «ανάρμοστο» ειδύλλιο, που προέκυψε ξαφνικά. Προφανώς θα ξεχαστεί και όταν νοιώσει δυνατός ο Ταγίπ Ερντογάν θα επιστρέψει στην πρότερα άκρως αρνητική κατάσταση.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι:  Λαμβάνω πολλά παράπονα τις τελευταίες εβδομάδες, από συμπολίτες μας που έχασαν ή χάνουν τις οικίες τους λόγω των δανείων που είχαν λάβει από τις κυπριακές τράπεζες. Η τακτική των τραπεζών είναι τοκογλυφική. Εξαφανίστηκε η ευαισθησία για τον συνάνθρωπο.

Οι τραπεζίτες, που ευθύνονται για την τραγωδία της Κύπρου, δεν βάζουν μυαλό. Πουλούν τα δάνεια των ανθρώπων για ασήμαντα ποσά. Και έρχονται αυτοί που τα αγόρασαν και απαιτούν να εισπράξουν χιλιάδες ευρώ από ανθρώπους που δυσκολεύονται να βρουν τα βασικά. Οι τραπεζίτες, στο μεταξύ, χάρισαν εκατομμύρια σε επιχειρηματίες…

Σημειώνω για να μην παρεξηγηθεί η παρέμβαση μου, ότι στην Κύπρο ούτε δάνειο έχω, ούτε χρωστώ σε κανένα. Απλά καταγράφω τα δικαιολογημένα παράπονα των ανθρώπων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να επιληφθεί του θέματος και να στηρίξει τους φτωχούς ανθρώπους που δέχονται επίθεση από τις εταιρείες που αγόρασαν τα δάνεια τους πληρώνοντας ψίχουλα. Το θέμα απαιτεί έρευνα…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, που βάλλεται χωρίς λόγο για τη μετάθεση του κ. Κορνήλιου Κορνηλίου στην κυπριακή πρεσβεία, στο Ισραήλ, κάνει καλή εντύπωση στους συνομιλητές του και αυτό είναι θετικό.

Είναι καθαρός ο λόγος του και ακόμα πιο καθαρές οι θέσεις του για τα θέματα της αρμοδιότητάς του. Και δεν φοβάται, μου λένε, να εκφράζει τις απόψεις του. Το υπουργείο Εξωτερικών χρειαζόταν ένα αποφασιστικό καραβοκύρη, μετά τη «λαίλαπα» του προηγούμενου επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας.

Ο κ. Γιαννάκης Κασουλίδης είχε έντονα υποχωρητικές θέσεις στο Κυπριακό, δεν εκμεταλλεύθηκε καθόλου τη ρωσική εισβολή και τον τελευταίο χρόνο ενδιαφερόταν μόνο πως θα κτυπήσει το Νίκο Χριστοδουλίδη.

Πριν θέσει υποψηφιότητα ομιλούσε πολύ θετικά για τον σημερινό Πρόεδρο της Κύπρου. Όταν έθεσε, ορκίστηκε να τον καταστρέψει, εμπλέκοντας και διπλωμάτες στην υλοποίηση του σχεδίου του. Οι διπλωμάτες έπρεπε να αρνηθούν. Αντίθετα ακολούθησαν τον κ. Κασουλίδη στον καταστροφικό δρόμο που επέλεξε.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙΙ: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν αποφάσισε ακόμα ποιος/ποια θα αναλάβει τη θέση Επιτρόπου για τους Κύπριους Απόδημους που ζουν στο εξωτερικό, και οι οποίοι δεν ξεχνούν ποτέ το νησί. Υποθέτω ότι τη θέση απαιτούν άτομα από τα κόμματα που υποστήριξαν τον κ. Χριστοδουλίδη. Αστεία πράγματα, βέβαια στον 21ο αιώνα.

Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι «αυτή είναι η Κύπρος”, (This is Cyprus που έλεγε και ο Δημήτρης Συλούρης, πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, ο οποίος πιάστηκε επ’ αυτοφώρω για την υπόθεση των «Χρυσών Διαβατηρίων»). Ύψωσε το ποτήρι στην …υγεία των κορόιδων, αν θυμάστε το βίντεο του τηλεοπτικού δικτύου αλ Τζαζίρα.

Επιστρέφοντας στο θέμα του Επιτρόπου, να σημειώσουμε ότι είναι ώρα να γίνει ο διορισμός, εκτός αν ο κ. Χριστοδουλίδης εξαφάνισε αθόρυβα τη θέση…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ο μεγαλύτερος υποκριτής και ψεύτης του κόσμου είναι ο Ερντογάν: Τηλεφώνησε στον πρόεδρο του Ισραήλ για να τον …συλληπηθεί για τους νεκρούς!!! (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: