“Η Ελλάδα φροντίζει τα νώτα της προσπαθώντας να εξασφαλίσει τον Κυπριακό Ελληνισμό”, δήλωσε ο Συρίγος: Δεν υπάρχει ρομάντζο, ούτε φλερτ Ελλάδας-Τουρκίας

Ο Υφυπουργός Παιδείας της Ελλάδας και Διεθνολόγος, Άγγελος Συρίγος και ο πολιτικός αναλυτής, Νίκος Κατσουρίδης φιλοξενήθηκαν στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι. Φωτογραφία via Sigma TV




Στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι του καναλιού Σίγμα φιλοξενήθηκε ο υφυπουργός Παιδείας της Ελλάδας και Διεθνολόγος, Άγγελος Συρίγος και ο πολιτικός αναλυτής, Νίκος Κατσουρίδης οι οποίοι συζήτησαν μεταξύ άλλων τις καλές σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία και τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια για το θέμα.

Ο Άγγελος Συρίγος κληθείς να απαντήσει αν συμβεί κάτι στην Κύπρο τι θα γίνει στην Ελλάδα, ανέφερε ότι καταρχάς δεν υπάρχει ούτε ρομάντζο ούτε φλερτ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, τα προβλήματα υπάρχουν στο τραπέζι, η τουρκική στρατηγική δεν έχει μετακινηθεί, το μόνο που έχουμε σε τακτικό επίπεδο είναι η μείωση της εντάσεως της ρητορικής και μείωση των παραβιάσεων.

«Αυτές είναι τακτικές κινήσεις, δεν σημαίνει ότι αλλάζουν οι σχέσεις είναι όμως μία ευκαιρία να συζητήσουμε για να δούμε αν υπάρχει πιθανότητα να προχωρήσει κάπως και να πάψει αυτό το εχθρικό κλίμα των τελευταίων μηνών», πρόσθεσε.

Σημείωσε επίσης ότι, η Ελλάδα συνεχίζει να εξοπλίζεται, συνεχίζει τις τριμερείς συνεργασίες με Αίγυπτο και το Ισραήλ έχοντας ως αδελφό κράτος και στρατηγικό εταίρο την Κύπρο. «Η Ελλάδα φροντίζει τα νότα της προσπαθώντας να εξασφαλίσει και τον κυπριακό ελληνισμό».

Ο κ. Συρίγος τόνισε ότι, οι δυνατότητες του ελληνισμού είναι πολλαπλάσιες όταν υπάρχει η σύμπραξη Ελλάδας και Κύπρου σε όλα τα σχήματα ασφαλείας που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή. Το δεύτερο σημείο, όπως είπε, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι σε μία ζώνη ειρήνης, πέραν αυτής της ζώνης η υπόλοιπη περιοχή είναι βυθισμένη στη ζώνη του πολέμου και των ταραχών.

«Αν δείτε στην Τουρκία, στην Συρία, στον Λίβανο, τα γεγονότα που συμβαίνουν στο Ισραήλ και στη Λιβύη, η γύρω περιοχή είναι βυθισμένη σε μια ζώνη αναταραχών», πρόσθεσε.

Όσο αφορά την επιστολή στον Μπλίνκεν, ανέφερε ότι το νόημα είναι πως εμείς θέλουμε και έχουμε την δυνατότητα να προσφέρουμε ενεργειακή σταθερότητα στην ΕΕ που το έχει ανάγκη και αυτή τη στιγμή τα δίκτυα τα οποία κτίζονται ήδη όλα εντάσσονται στην ίδια λογική της ενεργειακής ασφάλειας.

Με την σειρά του ο κ. Κατσουρίδης ανέφερε ότι, η στάση της Τουρκίας δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει αλλάξει στρατηγική έναντι και της Ελλάδας και των υπολοίπων γειτόνων της και θα διευκρινιστούν τα πράγματα όταν θα τελειώσουν οι εκλογές στην Τουρκία.

Πρόσθεσε επίσης ότι, οι εκάστοτε κίνδυνοι για την Ελλάδα και την Κύπρο εκπορεύονται από την στιγμή που οι ΗΠΑ έχασαν την εμπιστοσύνη τους προς την Τουρκία και ως εκ τούτου προσπαθούν να κτίσουν ένα άλλο πλέγμα ασφάλειας στην περιοχή που να μην εξαρτάται αποκλειστικά από την Τουρκία.

ΠΗΓΗ: Μεσημέρι και Κάτι του καναλιού Σίγμα

Η Εύα Καϊλή μέσα από τη φυλακή στον ΑΝΤ1: “Ποτέ δεν πρόκειται να ομολογήσω αδικήματα που δεν έχω διαπράξει ακόμα και αν με κάνουν κομμάτια”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: