Η «απολογία» του Νίκου Αναστασιάδη στον Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος σνόμπαρε τον τέως Πρόεδρο της Κύπρου: Τον αγνόησε πλήρως…

Ο τέως Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου στο συνέδριο του κόμματος. φωτογραφία από τη σελίδα του στο Facebook, Αβέρωφ Νεοφύτου – Averof Neofytou




“Φίλε Αβέρωφ έπραξες το καθήκον σου με περηφάνια και εντιμότητα. Έφερες ένα αποτέλεσμα κάτω από τις δοσμένες συνθήκες.

Θα ήθελα να απαντήσω όχι για να έρθω σε αντιπαράθεσε με τον οποιοδήποτε. Γράφονται και λέγονται πολλά. Πρέπει να υπάρχει για όσους επικαλούνται την Κληριδική Σχολή σκέψης και η εμβάθυνση τι είναι αυτή, τι μας δίδαξε ο ιδρυτής.

Αυτοκριτική και αυτογνωσία αποτελούν αρετή.”

Τα παραπάνω δήλωσε ο τέως Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης επιχειρώντας να γεφυρώσει τις αγεφύρωτες διαφορές του με τον τέως πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ο τελευταίος, ως γνωστό, συνωμότησε με την κ. Καίτη Κληρίδου, θυγατέρα του αειμνηστου ιδυτή του ΔΗΣΥ, Γλαύκου Κληρίδη, η οποία την προηγουμένη των προεδρικών εκλογών επιτέθηκε με αισχρό τρόπο στον κ. Αναστασιάδης χαρακτηριζοντας τον “διεφθαρμένο”. Στη συνέχεια, η ίδια αποκάλυψε ότι το έπραξε μετά από προτροπή του κ. Νεοφύτου.

Απαντώντας για τη στάση που κράτησε στις Προεδρικές εκλογές, ξεκαθάρισε πως η μόνη υποψηφιότητα που υποστήριζε είναι ο Αβέρωφ Νοεφύτου. Κάλεσα τον κ. Χριστοδουλίδη να υποβάλει την παραίτηση του, τόνισε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Σε όλες μου τις παρεμβάσεις στα Μέσα Ενημέρωσης ήμουν ξεκάθαρος». Ξέρετε πως έχω την αποφασιστικότητα. Αν ήμουν αντίθετος με την υποψηφιότητας Αβέρωφ Νεοφύτου, θα επέτρεπα σε υπουργό να εμπλακεί ή θα χρησιμοποιούσε τη δικαιολογία πως ο θεσμικός μας ρόλος είναι να μείνουμε μακριά της προεκλογικής.

Αυτό που θέλω είναι σεβασμό στον τέως Πρόεδρο του ΔΗΣΥ και στήριξη στη νέα Πρόεδρο. Δεν μας χωρίζει τίποτα με τον Αβέρωφ, αντίθετα μας ενώνουν αγώνες 30 χρόνων.

“Από σήμερα κλάδος ελαίας προς όλους να σταματήσουν οι αλληλοκατηγορίες”.

Ο κ. Αναστασιάδης θέλησε να απαντήσει σε όσα ακούγονται περί στήριξης του Νίκου Χριστοδουλίδη. «Το θεωρώ καθήκον μου γιατί βλέπω ότι γράφονται, λέγονται» ανέφερε σημειώνοντας ότι για όσους λένε πως ανήκουν στην κληριδική σχολή σκέψης, πρέπει να υπάρχει και η εμβάθυνση στο τι είναι η κληριδική σχολή σκέψης.

«Η Δημοκρατία επιτάσσει τον διάλογο την πολυφωνία και τον σεβασμό στην αντίθετη άποψη. Πολιτική και μικροψυχία δεν συμβαδίζουν» σημείωσε ο Νίκος Αναστασιάδης προσθέτοντας πως αυτοκριτική και αυτογνωσία αποτελούν αρετή και πως οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με νηφαλιότητα και όχι εν βρασμώ ψυχής.

«Δεν υπήρξαν ποτέ οι δικοί μου και οι άλλοι» σημείωσε ο Νίκος Αναστασιάδης σημειώνοντας πως ο ίδιος αυτή την παράταξη και την πατρίδα υπηρέτησε στα 50 χρόνια πολιτικής του διαδρομής.

Ο Νίκος Αναστασιάδης έδωσε κάποιες απαντήσεις στις κατηγορίες που δέχθηκε, ότι δηλαδή, «αν υπήρξα ριψασπίς, αν αρνήθηκα την στήριξη, αν υπέσκαψα την υποψηφιότητα Αβέρωφ όπως κάποιοι αφήνουν να νοηθεί».

«Όταν θα γράφεται η ιστορική πορεία του ΔΗΣΥ» ανέφερε «δεν θα υπάρξει πουθενά κατά την διάρκεια της 50ετούς πορείας μου παραβίασα έστω και επί στιγμές τις αρχές της παράταξης, πως υπήρξα ριψασπίς. Αντίθετα κατά τη διάρκεια της πορείας μου αντιμετώπισα πολλές κρίσεις» αναφέροντας με νόημα ότι ουδέποτε επέτρεψε να μειωθούν σε όλη αυτή την πορεία τα ποσοστά του κόμματος.

Ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στο τι έπραξε για την στήριξη της υποψηφιότητας Αβέρωφ Νεοφύτου σημειώνοντας πως δεν έμεινε αδρανής και ότι έκανε κοινή συνάντηση των τριών τον Δεκέμβριο με στόχο την «έντιμη έξοδο από το απευκταίο».

Σημείωσε πως αποδέχτηκε την εισήγηση του Αβέρωφ Νεοφύτου να αναλάβει ενεργό ρόλο στον προεκλογικό ο Πέτρος Δημητρίου και να υπογράψει όλο το υπουργικό συμβούλιο κείμενο ότι δεν θα συμμετέχει σε μία ενδεχόμενη διακυβέρνηση Χριστοδουλίδη. «Αν ήμουν ενάντια στην υποψηφιότητα Αβέρωφ θα επέτρεπα σε οποιοδήποτε υπουργό να εμπλακεί ή θα χρησιμοποιούσα ως αφορμή την διαφύλαξη του θεσμικού ρόλου της κυβέρνησης;» διερωτήθηκε.

Μιλώντας για όσα εκτυλίχθηκαν μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής, ο Νίκος Αναστασιάδης έκανε λόγο για την ανάγκη ενότητας και πρότεινε κλάδο ελαίας προς όλους.

«Πάψετε τις αλληλοκατηγορίες, σταθείτε στο πλευρό της προέδρου της παράταξης και της νέας ηγεσίας» ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης. «Μπορούμε να επισκευάσουμε τις ζημιές» σημείωσε ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημειώνοντας ότι με τον Αβέρωφ Νεοφύτου τους ενώνουν αγώνες τριάντα χρόνων.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την διάρκεια της προβολής των ομιλιών από τον λογαριασμό του facebook, υπήρχαν επικριτικά σχόλια εναντίον του Νίκου Αναστασιάδη τα οποία σβήστηκαν από τον συντονιστή.

  • Τι είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου

Σε συγκινησιακό κλίμα για τους παρευρισκόμενους, αλλά και για τον ίδιο τον Αβέρωφ Νεοφύτου έγινε η πρώτη επίσημη ομιλία του, μετά και την απόφαση να αποσυρθεί από την διεκδίκηση της προεδρία του κόμματος. Ο ίδιος εστίασε σε τέσσερις άξονες:

  • Στην ανάληψη ευθύνης για την ήττα παραδεχόμενος προσωπικό κόστος
  • Ευχαριστίες στον Συναγερμικό κόσμο για την στήριξη
  • Στην απουσία αναφοράς στον Νίκο Αναστασιάδη και
  • Στην με νόημα αναφορά να αποδείξουμε όλοι ότι στο Κραν Μοντανα δεν γράφτηκε η ληξιαρχική πράξη ενταφιασμού του κυπριακού.

«Ελπίζω να μην γίνεις σκλάβος της όποιας καρέκλας. Να είσαι πάντα υπεύθυνος των πράξεων σου και το πιο σημαντικό, μην προδώσεις ποτέ τα πιστεύω σου και να προσέχεις τους φίλους σου» ήταν τα λόγια του πατέρα του Αβέρωφ Νεοφύτου με τα οποία ξεκίνησε την ομιλία του και όπως είπε καθόρισαν την πολιτική του πορεία. Κατά την διάρκεια της ομιλίας του φρόντισε να κάνει ξεκάθαρη αντιπολίτευση στις πολιτικές της διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη.

Η πολιτική της ουσίας και της αλήθειας, σχεδόν παντού στον κόσμο αλλά και εδώ, στην Κύπρο μας, ανταγωνίζεται συστηματικά την πολιτική της εικόνας και του life style. Η λογική είναι κατατρεγμένη. Από τη μία υπάρχει η πολιτική με τις θέσεις, τα προγράμματα, τις δεσμεύσεις, τα καθαρά ΝΑΙ και τα καθαρά ΟΧΙ. Από την άλλη υπάρχουν τα επιφανειακά σλόγκαν και, τα ρηχά μηνύματα. Το κυνήγι της εντύπωσης και ο συναισθηματικός λαϊκισμός.

Ζούμε μια εποχή όπου ένα πάρτι γίνεται επίσημη ανάρτηση, την ώρα μάλιστα που η χώρα παραμένει σκλαβωμένη, το μέσο νοικοκυριό να δέχεται τις πιέσεις του πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων, που 23 συμπατριώτες μας να κινδυνεύουν στο Σουδάν και η εικόνα της να κινδυνεύει από τις κυρώσεις. Βιώνουμε μια εποχή, στην οποία το Θυμάρι και ο Βασιλικός του τραγουδιού της Πρωτοπορίας, επισκιαστήκαν από πλαστικά φυτά και νοθευμένα αρώματα. Θέλω εδώ να ξεκαθαρίσω το εξής: Δεν αναφέρομαι σε πρόσωπα”.

“Με απασχολούν τα φαινόμενα. Στην επέλαση του life style, η απάντηση της δημοκρατίας είναι η ενδυνάμωση των θεσμών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αβέρωφ Νεοφύτου. «Θα μου πείτε, όλοι μιλούν για την ενότητα. Ακόμη και εκείνοι, οι οποίοι κτύπησαν πισώπλατα το Συναγερμό και μας πρόδωσαν, ορκίζονταν στην ενότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αβέρωφ Νεοφύτου φωτογραφίζοντας τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

  • Έκανα λάθη…

Ο τέως Πρόεδρος απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στον Νίκο Αναστασιάδη ωστόσο σημείωσε πως «πολλοί αποδίδουν το εκλογικό αποτέλεσμα στη λεγόμενη φθορά από τη δεκαετή διακυβέρνηση. Λένε ότι μια τρίτη συνεχόμενη εκλογική νίκη από την ίδια παράταξη είναι δύσκολη. Σε έναν ορισμένο βαθμό είναι βάσιμη αυτή η ερμηνεία» σημείωσε υπογραμμίζοντας πως αυτό δεν πρέπει να θεωρηθεί δικαιολογία. Ανέλαβε μερίδιο της ευθύνης για την ήττα σημειώνοντας πως έκανε λάθη τα οποία πλήρωσε.

«Έκανα λάθη και κάναμε λάθη ως παράταξη και πλήρωσα και πληρώσαμε για αυτά. Πληρώσαμε και φορτωθήκαμε όμως και σφάλματα που δεν ήταν δικά μας. Κρατήσαμε την παράταξη όρθια σε δύσκολους καιρούς. Μέσα σε ένα πρωτόγνωρο τοξικό περιβάλλον» υποστήριξε σημειώνοντας πως είναι περήφανος για όσα έγιναν τα τελευταία δέκα χρόνια έστω κι αν η επιτυχία τους συνοδεύτηκε από βαρύ προσωπικό του κόστος.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου έδωσε έμφαση στο κυπριακό στέλνοντας μηνύματα κυρίως προς τον Νίκο Αναστασιάδη.

«Να περιγράψουμε, να δείξουμε έμπρακτα ποια λύση επιδιώκουμε. Οφείλουμε όλοι -το τονίζω, όλοι- να αποδείξουμε ότι στο Κρανς Μοντανά δε γράφτηκε η ληξιαρχική πράξη ενταφιασμού του Κυπριακού. Να περάσουμε το πειστικό μήνυμα πως το αδιέξοδο στο Κρανς Μοντανά δεν ήταν μια ανακούφιση, αλλά ένας εντονότατος εθνικός προβληματισμός» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαράδεκτο ατόπημα της Αννίτας Δημητρίου: Έπληξε την προσπάθεια του Προέδρου της Κύπρου για λύση του Κυπριακού με τη βοήθεια της Ε.Ε.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: