Η ανατολική Μεσόγειος είναι πηγή ενέργειας για την Ευρώπη: Μία πραγματικότητα που αναδεικνύεται έντονα μετά τη ρωσική εισβολή

FILE PHOTO: Στιγμιότυπο από την τριμερή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Δένδια, της Κύπρου Κωνσταντίνου Κόμπου και του Ισραήλ Έλι Κοέν, στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας. Φωτογραφία Nikos Dendias, @NikosDendias




Κύριο άρθρο της εφημερίδας ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ

ΟΙ υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ, οι οποίοι συναντήθηκαν την περασμένη Παρασκευή στη Λευκωσία, έχουν δηλώσει ότι η ανατολική Μεσόγειος μπορεί να προσφέρει έναν βασικό ενεργειακό διάδρομο προς την Ευρώπη μέσω ενός προγραμματισμένου καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας, που θα συνδέει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας των τριών χωρών και έναν πιθανό αγωγό φυσικού αερίου.

Το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press σε ανταπόκριση του από τη Λευκωσία και καλύπτοντας δημοσιογραφικά την τριμερή συνάντηση των τριών υπουργών Εξωτερικών, σημείωσε ότι είναι «πηγή ενέργειας η ανατολική Μεσόγειος για την Ευρώπη».

Πρόκειται για μια πραγματικότητα, που αναδεικνύεται περισσότερο και πιο έντονα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία μεταξύ άλλων προκάλεσε ενεργειακή κρίση.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου ότι «η απελευθέρωση του πλήρους δυναμικού της περιοχής μας θα αλλάξει το παιχνίδι», σημειώνοντας ότι η προσπάθεια είναι να προωθηθεί ένα αξιόπιστο και βιώσιμο ενεργειακό διάδρομο από τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη».

  • Ο δε Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) σε ένα περιφερειακό φόρουμ, που δημιουργήθηκε για την προώθηση της συνεργασίας για την παραγωγή ενέργειας, «έδειξε ότι η ανατολική Μεσόγειος παίζει σημαντικό ρόλο ως εναλλακτικός ενεργειακός διάδρομος».
  • Στο ίδιο μήκος κύματος μίλησε και ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών.

Είναι σαφές πως οι χώρες της περιοχής μπορούν να συνεργασθούν.

Όχι μόνο οι τρεις, που συναντήθηκαν την περασμένη Παρασκευή στη Λευκωσία, αλλά όλες όσες συμμετέχουν στα τριμερή αυτά σχήματα. Προφανώς και σε αυτό το πάζλ μπορούν να συμμετάσχουν και κράτη, που δεν ανήκουν γεωγραφικά στην περιοχή μας. Κράτη, που πιστεύουν σε αυτές τις δυνατότητες και προοπτικές.

Άλλωστε, η όποια πρωτοβουλία και δράση είναι προς όφελος όλων, της περιοχής και ευρύτερα της Ευρώπης. Δυο από τους βασικούς παίκτες, η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προφανώς αυτό από μόνο του δημιουργεί ένα σοβαρό πλεονέκτημα, που δεν μπορεί να υποβαθμιστεί. Θα πρέπει να αξιοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό.

Οι προσπάθειες αυτές θα έχουν και συνέχεια. Αναμένεται δε ότι θα εντατικοποιηθούν με απώτερο στόχο να υπάρξει σύντομα και αποτέλεσμα. Αυτός είναι ο στόχος όλων, αυτό διακηρύττεται από τις κυβερνήσεις.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η Αθήνα μπορεί να διαφωνεί με τη Λευκωσία για την καρέτα-καρέτα! Οι εκλογές στο ΙΜΟ έδειξαν την αβάσταχτη ελαφρότητα στα ελληνοτουρκικά

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: