Οι Αγιοι Τόποι της Ιορδανίας, στο χαμηλότερο σημείο της Γης: Εκεί που βαφτίστηκε ο Χριστός συρρέουν χριστιανοί όλων των δογμάτων [photos]

Ο Ιορδάνης ποταμός όπου συρρέουν χριστιανοί όλων των δογμάτων φωτο ΑΠΕ-ΜΠΕ




Στην ανατολική πλευρά του Ιορδάνη ποταμού, στο Χασεμιτικό βασίλειο της Ιορδανίας χιλιάδες προσκυνητές αλλά και επισκέπτες συρρέουν κάθε χρόνο και συνεχώς αυξάνονται για να γνωρίσουν τον βαπτιστικό χώρο «Βηθανία Πέρα από την Ιορδανία/Αλ-Μαγκτάς» (Baptism Site «Bethany Beyond the Jordan/ Al-Maghtas»), που συγκαταλέγεται στη λίστα με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.

Εκεί βρίσκονται συγκεντρωμένοι οι Χριστιανοί και συνυπάρχουν Ορθόδοξοι, Καθολικοί, Ρώσοι, Αρμένιοι, Κόπτες, ενώ συνεχίζουν να προστίθενται νέες εκκλησίες.

«Βρισκόμαστε στο χαμηλότερο σημείο της Γης (σ.σ. περίπου 400μ κάτω από την επιφάνεια του επιπέδου της Μεσογείου) και αυτό συμβολίζει την αξία του να είμαστε ταπεινοί», λέει ο Rustom Mkhjian, γενικός διευθυντής της επιτροπής του Baptism Site.

«Οι Άγιοι Τόποι της Ιορδανίας είναι ένα μέρος που έρχονται άνθρωποι από όλο τον κόσμο για να δουν τον τόπο που βαπτίστηκε ο Χριστός και άλλα σημεία για τα οποία γίνεται αναφορά στη Βίβλο. Είναι το μοναδικό μέρος που έχουν συγκεντρωθεί και συνεχίζουν να το κάνουν όλες οι χριστιανικές εκκλησίες και αποτελεί σημείο αναφοράς. Όλοι είναι καλοδεχούμενοι, είτε έρχονται για να προσκυνήσουν, είτε απλώς για να επισκεφθούν και να δουν το μέρος. Μέσα από αυτή τη διαδικασία του τουρισμού οι άνθρωποι γνωρίζονται καλύτερα, βλέπουν διαφορετικές κουλτούρες και αυτό φέρει το μήνυμα της αγάπης», σημειώνει ο κ. Mkhjian.

Η ελληνική ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή και το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή έχουν σημαντική παρουσία και μάλιστα, όπως αναφέρει ο κ. Mkhjian, η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή ήταν η πρώτη που χτίστηκε πριν από 20 χρόνια.

«Κάθε χρόνο οι επισκέπτες αυξάνονται κατά 20 με 25% και φέτος υπολογίζουμε να αγγίξουμε τους 250.000. Το όραμα του βασιλιά Αμπντάλα και το δικό μας είναι να φτάσουμε σύντομα τους ένα εκατομμύριο επισκέπτες. Έρχονται άνθρωποι από όλο τον κόσμο. Περίπου ένα ποσοστό της τάξεως του 20% είναι από την Αμερική και 55% από Ευρώπη. Παρατηρήθηκε ωστόσο πολύ μεγάλη αύξηση από Κύπρο και Ελλάδα, καθώς γίνεται από τον Οργανισμό Τουρισμού της Ιορδανίας μεγάλη καμπάνια προβολής και προώθησης της χώρας μας εκεί», αναφέρει ο κ. Mkhjian μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Στο Baptism site δεν έρχονται μόνο προσκυνητές αλλά και τουρίστες που θέλουν να δουν κι άλλα μέρη της Ιορδανίας. Το συνδυάζουν. Βέβαια είναι ένας χώρος ιερός και έτσι θέλουμε να τον διατηρήσουμε. Είναι το μέρος του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή και ο τόπος όπου βαφτίστηκε ο Ιησούς ενώ υπάρχουν κι άλλα πολλά και σημαντικά σημεία με βιβλικές αναφορές».

Όπως υπογραμμίζει η Δέσποινα Μαντά επίτιμη πρόξενος του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας, έχει υπογραφεί Σύμφωνο συνεργασίας με την Ιερά Σύνοδο της Ελλάδας και του Οργανισμού Τουρισμού της Ιορδανίας με στόχο την ανάδειξη των πολλών σημείων θρησκευτικού ενδιαφέροντος ειδικά από την Παλαιά Διαθήκη στη γη της Ιορδανίας. Επόμενα βήματα είναι η κατασκευή μιας ιστοσελίδας μόνο για τον θρησκευτικό τουρισμό και στην ελληνική γλώσσα, όπου θα μπορεί κανείς να διαβάσει για τα περίπου 100 θρησκευτικά μνημεία της χριστιανοσύνης στη γη της Ιορδανίας και να διοργανώσει το ταξίδι του.

Ο θρησκευτικός τουρισμός είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του τουριστικού προϊόντος της Ιορδανίας. Ο βαπτιστικός χώρος σε συνδυασμό με το Όρος Νέμπο, από όπου αναφέρεται ότι ο Μωυσής είδε τη γη της Επαγγελίας, η Μάνταμπα, η πόλη των ψηφιδωτών, όπου σώζεται και ένας από τους παλαιότερους και σημαντικότερους ψηφιδωτούς χάρτες της μέσης Ανατολής στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, δημιουργούν μια θρησκευτική, ιστορική αλλά και πολιτιστική τουριστική διαδρομή. Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Τουρισμού της Ιορδανίας το όρος Νέμπο είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές σε επισκεψιμότητα μέρος μετά τον αρχαιολογικό χώρο της Πέτρας.

«Η Ιορδανία έχει πολύ μεγάλη ιστορία και ειδικά στο κομμάτι του θρησκευτικού τουρισμού είναι ιδιαίτερα πλούσια», όπως τονίζει ο Farint moussa, διευθυντής του τουριστικού γραφείου Modern Tours που δραστηριοποιείται στο χώρο εδώ και 30 χρόνια. «Στην Ιορδανία έρχονται πολλοί τουρίστες από διάφορες χώρες, συνδυάζοντας τον θρησκευτικό τουρισμό και με άλλες δραστηριότητες. Το ενδιαφέρον ποικίλει δεν έρχονται μόνο Χριστιανοί αλλά στην πλειονότητά τους εκείνοι που ενδιαφέρονται για τα σημεία θρησκευτικού ενδιαφέροντος είναι Χριστιανοί. Υπάρχουν πάρα πολλοί που γνωρίζουν και επισκέπτονται τα Ιεροσόλυμα αλλά θέλουν να δουν και τα μέρη από την πλευρά της Ιορδανίας», προσθέτει.

Την ίδια ώρα, στο Baptism site δημιουργούνται συνεχώς υποδομές για τη διοργάνωση συνεδρίων και άλλων θρησκευτικών εκδηλώσεων ενώ δρομολογείται η δημιουργία ενός χωριού, 5χλμ ανατολικά του ποταμού για τη φιλοξενία περισσότερων ανθρώπων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Νικόλ Καζαντζίδου
Ελλάδα Αθήνα 

Σάλος στην Αίγυπτο με τη «μαύρη Κλεοπάτρα»: Δεκάδες χιλιάδες υπογράφουν για να μην προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Netlix

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: