H τραγική ιστορία του Montevideo Maru: Τορπιλίστηκε το 1942 ενώ μετέφερε 1000 αιχμαλώτους των συμμάχων -Βρέθηκε πριν λίγες μέρες στις Φιλιππίνες [videos]

Montevideo Maru Scan10032.JPG Postcard of the OSK Line ship “Montevideo Maru”.photo via wikimedia




Το ναυάγιο ενός ιαπωνικού πλοίου που τορπιλίστηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με περισσότερους από 1.000 ανθρώπους, κυρίως Αυστραλούς αιχμαλώτους, βρέθηκε στα ανοικτά των ακτών των Φιλιππίνων, ανακοίνωσε το Σάββατο το Silentworld Foundation, μια υποβρύχια αρχαιολογική εταιρεία.

Το εμπορικό πλοίο Montevideo Maru βυθίστηκε την 1η Ιουλίου 1942 από το αμερικανικό υποβρύχιο USS Sturgeon, του οποίου το πλήρωμα δεν γνώριζε ότι μετέφερε αιχμαλώτους πολέμου των Συμμάχων στο κινεζικό νησί Χαϊνάν, που κατελήφθη από τον ιαπωνικό στρατό.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Silentworld, 1.060 άνθρωποι 14 εθνικοτήτων έχασαν τη ζωή τους στη βύθιση, συμπεριλαμβανομένων 979 Αυστραλών που αιχμαλωτίστηκαν κατά τη μάχη του Rabaul, στη Νέα Γουινέα, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 850 στρατιώτες.

Το ναυάγιο βρέθηκε τον περασμένο Απρίλιο, σε βάθος άνω των 4.000 μέτρων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, 110 χλμ. από το νησί Λουζόν των Φιλιππίνων, μετά από δώδεκα ημέρες ερευνών στις οποίες χρησιμοποιήθηκε επίσης ένα υποβρύχιο drone εξοπλισμένο με σόναρ. Χρειάστηκαν περισσότερα από πέντε χρόνια για να προγραμματιστεί η αποστολή για την εύρεση του πλοίου, του οποίου η τοποθεσία παρέμενε μυστήριο για σχεδόν 81 χρόνια, σύμφωνα με το Ίδρυμα Silentworld.

«Ο τόπος ανάπαυσης των χαμένων ψυχών του Montevideo Maru βρέθηκε επιτέλους», δήλωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζε σε δήλωση που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Ελπίζουμε ότι τα σημερινά νέα θα φέρουν κάποια παρηγοριά στις οικογένειες των θυμάτων που περίμεναν τόσο καιρό», πρόσθεσε.

Αυτή η βύθιση παραμένει μια από τις μεγαλύτερες θαλάσσιες τραγωδίες στην ιστορία της Αυστραλίας. «Η ανακάλυψη του Montevideo Maru κλείνει ένα τρομερό κεφάλαιο στη στρατιωτική και ναυτική ιστορία», δήλωσε ο John Mullen, διευθυντής της Silentworld, ο οποίος διεξήγαγε την έρευνα με την ολλανδική εταιρεία Fugro, η οποία ειδικεύεται στις έρευνες βαθέων υδάτων, και τον αυστραλιανό στρατό.

Το Ίδρυμα Silentworld δήλωσε ότι το ναυάγιο του Montevideo Maru, το οποίο βρίσκεται σε μεγαλύτερο βάθος από αυτό του Τιτανικού, θα μείνει ανέπαφο. Κανένα αντικείμενο ή ανθρώπινα λείψανα δεν θα αφαιρεθούν, από σεβασμό προς τις οικογένειες των θυμάτων.

Mε πληροφορίες από ansa.it 
Ελλάδα Αθήνα 

Η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου Τυφλών της Γερμανίας και η θεσσαλονικιώτικη ιστορία της – Πώς γίνεται το παιχνίδι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: