Σε… «χωριό Ποτέμκιν» ο Πούτιν: Εριδες, ψέματα και μαγειρέματα για τις βαριές ρωσικές απώλειες στο μέτωπο της Ουκρανίας

Διαφημιστική πινακίδα στη Μόσχα αναγράφει: «Επάγγελμά μας η υπεράσπιση της πατρίδας. EPA, YURI KOCHETKOV




Ρωσικές αλχημείες, ψέματα και μαγειρέματα στον τρόπο υπολογισμού των θυμάτων στα μέτωπα της Ουκρανίας αναδεικνύει μία νέα δέσμη από τα διαρρεύσαντα αμερικανικά έγγραφα.

Αποκαλύπτουν επίσης μεγάλες διαφωνίες στους κόλπους των μηχανισμών ασφαλείας της Ρωσίας σε τέτοιο βαθμό που το υπουργείο Άμυνας κατηγορείται ότι μετρά συστηματικά λιγότερους τους νεκρούς στρατιώτες.

Σημειωτέον ότι η Ρωσία έχει δημοσιεύσει πολύ λίγα στοιχεία για τον πραγματικό αριθμό των απωλειών της στον πόλεμο.

Τα αρχεία δείχνουν ότι η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας (FSB) ισχυρίζεται ότι οι αξιωματούχοι δεν καταμετρούν τους θανάτους της Ρωσικής Εθνοφρουράς, των μισθοφόρων της Wagner και άλλων στρατιωτικών σωμάτων.

Τα έγγραφα επιβεβαιώνουν αυτό που ήταν ήδη ευρέως γνωστό: ότι οι ρωσικές στρατιωτικές ομάδες και ομάδες ασφαλείας έχουν συχνές διαφωνίες σχετικά με τον χειρισμό του πολέμου στην Ουκρανία και ότι η Ρωσία αποφεύγει να δημοσιοποιήσει ακριβή αριθμό νεκρών και τραυματιών.

Ο υπολογισμός της FSB για σχεδόν 110.000 απώλειες μέχρι τον Φεβρουάριο εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερος από τους αριθμούς που μόλις αυτή την εβδομάδα υπολόγιζαν άλλα έγραφα που διέρρευσαν στις ΗΠΑ, και τα οποία ανέβαζαν τις ρωσικές απώλειες μεταξύ 189.500 και 223.000 ανθρώπων.

Ο πιο πρόσφατος επίσημος αριθμός της Ρωσίας χρονολογείται από τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, όταν επιβεβαιώθηκαν οι θάνατοι 5.937 στρατιωτικών.

Εκτοτε, ουδέν νεότερον…

Μόνο καλές ειδήσεις για τον Πούτιν

Το ίδιο έγγραφο αναφέρει ότι η ανεπαρκής αναφορά των απωλειών εντός του συστήματος προδίδει τη «συνεχιζόμενη απροθυμία» του στρατού να μεταφέρει άσχημα νέα στην αλυσίδα διοίκησης.

Αναλυτές έχουν συχνά υποστηρίξει ότι ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κρατείται ουσιαστικά μη ενημερωμένος για την έκταση των απωλειών της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης. Και η εκτίμηση αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνεται από αυτές τις υποκλοπές επικοινωνιών, που ονομάζονται «SI» ή Ειδικές Πληροφορίες.

Εάν ισχύσει αυτό τότε στον Πούτιν το μόνο που παρδίδεται είναι μια εξωραϊσμένη εικόνα ανάλογη των διαβόητων «χωριών Ποτέμκιν»*.

Καυγάδες με τον Πριγκόζιν

Ένα δεύτερο έγγραφο που διέρρευσε με την ένδειξη «άκρως απόρρητο» κάνει λόγο για «επικοινωνιακό πόλεμο» μεταξύ του υπουργείου Άμυνας και του μισθοφόρου αφεντικού τοης Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν

Ο Πριγκόζιν έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τον στρατό ότι έχει σταματήσει τις προμήθειες πυρομαχικών καθώς οι άνδρες του μάχονταν να καταλάβουν το Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία.

Η διαρροή αναφέρει αξιωματούχους του υπουργείου να λένε ψάχνουν «συμμάχους ισότιμου στάτους για να πολεμήσουν τον Πριγκόζιν αντί να το κάνουν οι ίδιοι».

Η εκτίμηση που περιλαμβάνεται στο έγγραφο βεβαιώνει ότι οι σημαντικές απώλειες που έχει υποστεί η Ρωσική Εθνοφρουρά «δυσκολεύουν πιθανώς τις προσπάθειες της Μόσχας να εξασφαλίσει πλήρως όλα τα προσαρτημένα εδάφη της».

Τα στρατεύματα της Ρωσικής Εθνοφρουράς συμμετείχαν σε μάχες αλλά βοήθησαν και στη διοργάνωση των στημένων δημοψηφισμάτων της Ρωσίας που οδήγησαν στην προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Μεταξύ των σελίδων των εγγράφων, υπάρχει και μια αξιολόγηση των ΗΠΑ για τη βαλτωμένη ρωσική εκστρατεία στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς.

Λέει ότι άνευ του απίθανου απρόοπτου μιας ρωσικής ανάκαμψης, η Ουκρανία θα είναι σε θέση να ματαιώσει τους πολεμικούς στόχους της Μόσχας «με αποτέλεσμα έναν παρατεταμένο πόλεμο πέραν του 2023».

Ο Λευκορωσικός αντιπερισπασμός

Τέλος, μια άλλη ενδιαφέρουσα διαρροή αναφέρει ότι η Διεύθυνση Επιχειρήσεων της Ρωσίας χαιρέτιζε μια επιτυχημένη επιχείρηση στις αρχές Φεβρουαρίου με στόχο να πείσει την ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών ότι επίκειται πιθανή κοινή επίθεση Ρωσίας – Λευκορωσίας από τα εδάφη της δεύτερης.

Και πράγματι πέρυσι υπήρχαν αναφορές για συσσώρευση ρωσικού στρατού στη Λευκορωσία με στόχο την αναζωπύρωση της ρωσικής εισβολής της από το έδαφος της Λευκορωσίας.

*Τα χωριά Ποτέμικν: Το 1787, ο υπουργός της ρωσικής αυτοκρατορίας, πρίγκιπας Γκριγκόρι Ποτέμκιν, είχε δώσει εντολή να στηθούν προσόψεις σπιτιών που αναπαριστούσαν χωριά, στην Κριμαία, στις όχθες του Δνείπερου ποταμού. Ο λόγος ήταν ότι επίκειτο επίσκεψη της αυτοκράτειρας Αικατερίνης. Πράγματι η Αικατερίνη επισκέφθηκε την περιοχή κι έμεινε απολύτως ευχαριστημένη με τις κτήσεις που είχαν ενσωματωθεί στην αυτοκρατορία. Εβλεπε όμορφα χωριά και ευτυχισμένους χωρικούς που χαιρετούσαν το τρένο, χωρίς να γνωρίζει ότι ήταν προσόψεις ενός σκηνικού ενώ οι υποτιθέμενοι χωρικοί ήταν στρατιώτες με ανάλογα ρούχα. Κανείς βεβαίως δεν θα αποτολμούσε να της πεί την αλήθεια για την πραγματική κατάσταση του βιοτικού επίπεδου των χωρικών.

Με πληροφορίες από BBC

Δρακόντειο νόμο για επιστράτευση – εξπρές σχεδιάζει ο Πούτιν: Στα χακί με ηλεκτρονική ειδοποίηση, σκληρές κυρώσεις για ανυπότακτους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: