Εορτές και πανηγύρια έχουμε σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά μην ξεχνάτε ότι η διαφθορά δεν “παίρνει” αργίες: Η “Μητέρα” Ελλάδα έχασε τον τίτλο από τη “θυγατέρα” Κύπρο (video)

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης (4oς Α) συνοδευόμενος από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου (5η Α) επιθεωρεί τιμητικό άγημα Ευζώνων κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Ουάσιγκτον

Οι ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για πολίτες σε διάφορες χώρες, ανάμεσά τους και η Κύπρος, οι οποίοι …έβαλαν πλάτη σε Ρώσους ολιγάρχες για να αποφύγουν τις κυρώσεις, είναι πολύ άσχημες.

Η αμερικανική τιμωρία στους Κύπριους πολίτες αντανακλά και στην ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία.

Στο εξωτερικό η Κύπρος είναι συνώνυμη με τη διαφθορά και την παρανομία σε επίπεδα που αφορούν πλέον και τη σύγκρουση της Δύσης με τη Ρωσία. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις επέβαλαν νόμους -ευθύνεται βεβαίως και η Βουλή- για να διευκολύνεται η παράνομη δραστηριότητα.

Πολλά δικηγορικά και λογιστικά γραφεία βρίσκονται στους αμερικανικούς καταλόγους και πολύ φοβάμαι ότι σύντομα θα διαβάσουμε και άλλες παρόμοιες ανακοινώσεις από τα αμερικανικά υπουργεία. Από τις κυρώσεις απουσιάζουν ελληνικές εταιρείες και επιχειρηματίες και αυτό είναι θετικό.

  • Οι κυρώσεις εναντίον των εννέα πολιτών της Κύπρου είναι βαρύτατες καθώς η υλοποίηση τους θα επηρεάσει πρόσωπα και εταιρείες στο νησί. Αλλά το χειρότερο, επαναλαμβάνω, είναι αυτό: Εμπεδώνεται στο εξωτερικό η άποψη ότι το νησί μας είναι βουτηγμένο μέσα στη διαφθορά. Ας μην παραπονιόμαστε: Πρόκειται για μία πραγματικότητα.

Παλαιότερα, ξένα δημοσιεύματα ισχυρίστηκαν ότι η διαφθορά έφτανε μέχρι το Προεδρικό Μέγαρο. Έχουν κατηγορηθεί τα δύο μεγάλα κόμματα του νησιού, ο δεξιός Δημοκρατικός Συναγερμός και το «κομμουνιστικό» ΑΚΕΛ ότι έχουν λάβει χρήματα που προέρχονται από τη μεριά της Ρωσίας.

Δεν ίδρωσε το αυτί κανενός. Δεν απολογήθηκε κανένας. Αλλά το χειρότερο είναι ότι τα δύο κόμματα δεν υπερασπίστηκαν την τιμή και την υπόληψή τους. Έχει επίσης κατηγορηθεί ο τέως Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Έχουμε ακούσει ότι συγκεκριμένοι πολιτικοί απαιτούσαν μίζες από επενδυτές για να τους βοηθήσουν να δημιουργήσουν εταιρείες στο νησί, από τις οποίες οφέλη θα είχε το κράτος, αφού θα άνοιγαν θέσεις εργασίας. Έχουμε ακούσει ότι πολιτικοί αναμείχθηκαν στην υπόθεση των συμβολαίων για τα λεωφορεία που εξυπηρετούν τους πολίτες σε όλη την Κύπρο.

Το ότι έγιναν καταγγελίες δεν σημαίνει τίποτα στο νησί. Ποιος θα τις ερευνήσει; Η Γενική Εισαγγελία; Εκεί δεν έχουν ακούσει για διαφθορά. Και αυτό δεν είναι μόνο λυπηρό. Είναι και απαράδεκτο και προκαλεί τη δικαιολογημένη οργή μας.

Νομίζετε ότι το μέγα σκάνδαλο των «Χρυσών Διαβατηρίων» θα αποκαλυπτόταν ποτέ αν οι ερευνητές δεν ζητούσαν τη βοήθεια των ξένων συναδέλφων τους; Ούτε μία στο εκατομμύριο. Αναγκάστηκαν να κλείσουν το πρόγραμμα μόνο επειδή το Αλ Τζαζίρα τους έπιασε επ’ αυτοφώρω;

Η αλήθεια είναι, ότι όπως κατασκεύασαν το πρόγραμμα, ήταν όλα -τρόπος του λέγειν- νόμιμα. Και κοροϊδεύαν τους πολίτες ότι τα «Χρυσά Διαβατήρια» έφερναν συνάλλαγμα στην Κύπρο. Που πήγαν όλα αυτά τα δισεκατομμύρια; Στο κράτος; Ας μας πει το υπουργείο Οικονομικών με πραγματικά στοιχεία πόσα δόθηκαν στο κράτος και πόσα στους μεσάζοντες. Τολμούν;

  • Εσχάτως, και στην Ελλάδα ακούμε -λόγω της προεκλογικής περιόδου- φοβερές κατηγορίες για τη διαφθορά. Υπονοούν ότι η διαφθορά έχει αλώσει τα πάντα, το κράτος το ίδιο.

Καλές οι κατηγορίες αλλά απαιτούνται διευθύνσεις και ονόματα. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης οφείλουν να είναι ξεκάθαροι. Διότι θα φύγουν οι νυν, θα έρθουν οι άλλοι και τα ίδια θα ακούμε. Και η διαφθορά θα ζει και θα βασιλεύει.

Τουλάχιστον, σε αντίθεση με την Κύπρο, η Ελλάδα έχει κάποιους μηχανισμούς που κινητοποιούνται όταν γίνουν καταγγελίες. Είναι οι λεγόμενοι «αδιάφθοροι», οι οποίοι -δεν μπορώ να πω- κάνουν δουλειά και στέλνουν διεφθαρμένους στα δικαστήρια. Σίγουρα θα έπρεπε να είναι πιο επιθετικοί και να μην χαρίζουν κάστανο. Αλλά ευτυχώς υπάρχουν.

Στην Κύπρο; Λένε για μια επιτροπή για καταπολέμηση της διαφθοράς, η οποία… Μην τον είδατε τον Παναγή!!! Έχουν γίνει καταγγελίες και εναντίον του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας. Ξεκίνησαν ανακρίσεις; Γνωρίζει κάποιος να μας διαφωτίσει;

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, διότι η «θυγατέρα» Κύπρος μιμείται τη «Μητέρα» της μόνο στα κακά και άσχημα- το θέμα της διαφθοράς είναι περίεργο.

Επί ΣΥΡΙΖΑ ακούγαμε για τον «Κύριο 25%», τώρα ακούμε για άλλο «Κύριο του 25%». Είναι, δηλαδή, κοινό μυστικό; Στα πέριξ του Μαξίμου, όπου εργάζεται ο εκάστοτε πρωθυπουργός, οι ξερόλες δημοσιογράφοι λένε ονόματα μεγαλόσχημων.

Ναι, αλλά γιατί δεν τα δημοσιεύουν; Προφανώς το κύκλωμα περιλαμβάνει και εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Και αυτό είναι εξοργιστικό. Διότι κύριοι συνάδελφοι δεν γίνεται να είστε λαλίστατοι όταν κουβεντιάζεται στα ακριβά εστιατόρια της Αθήνας, και στα ΜΜΕ που εργάζεστε, να υμνείτε τον πολιτικό κόσμο και αυτούς που κατηγορείται πίσω από τις κλειστές πόρτες.

  • Γιορτάζουμε την Ανάσταση του Χριστού και είναι θλιβερό να ασχολούμαστε με τόσο θλιβερά θέματα. Αλλά η διαφθορά δεν ακολουθεί τις αργίες. Εργάζεται ακατάπαυστα.

Εύχομαι σε όλες και όλες Χρόνια Πολλά, υγεία και ρυτυχία. Με την ελπίδα να έρθει και η Ανάσταση της Κύπρου μας. Έχει αργήσει πάρα πολύ. Και σίγουρα δεν θα έρθει με την επιμονή στην φιλοτουρκική Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Διάβασα τη νέα επίθεση εναντίον του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων που θα αποφασίσει για την πώληση των αμερικανικών F-16 στην Τουρκία. Τα μέλη της ελίτ της Κύπρου και της Ελλάδος πρέπει να καταλάβουν ότι ο γερουσιαστής και οι υπόλοιποι νομοθέτες με την απόφαση τους προστατεύουν πάνω απ’ όλα την αμερικανική τεχνολογία. Ο βασικός λόγος του «ΟΧΙ» των Αμερικανών βουλευτών και γερουσιαστών στον Ταγίπ Ερντογάν είναι η σχέση της τουρκικής ηγεσίας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο αυταρχικός Τούρκος ηγέτης είναι ο «Δούρειος Ίππος» του δικτάτορα προέδρου της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ. Αυτά για να καταλαβαινόμαστε και να μην γράφονται βλακείες.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ:  Η επιθετικότητα την οποία επιδεικνύουν οι Κύπριοι τραπεζίτες εναντίον των ανθρώπων που βρέθηκαν στα γρανάζια τους με δάνεια, είναι απαράδεκτη. Δείχνουν ότι έχει εκλείψει εντελώς η …«ευαισθησία» που χαρακτήριζε τις τράπεζες στο παρελθόν, δίνοντας ασύστολα δάνεια στους πολίτες, και μάλιστα πιέζοντας να τα δεχθούν. Θα έλεγα πως η τακτική είναι εκβιαστική. Πολλοί συνάνθρωποι μας έχουν εγκλωβιστεί σε αυτά τα δάνεια. Υπάρχει ακόμα ένα πρόβλημα. Ότι πολλά δάνεια πουλήθηκαν σε ιδιωτικές εταιρείες με εξευτελιστικό τίμημα. Πολλά δάνεια χαρίστηκαν με τέσσερα σεντς στο δολάριο. Ασήμαντα ποσά. Οι ιδιωτικές εταιρείες, που ακούω συνδέονται με τις τράπεζες, ζητούν ασύλληπτα νούμερα από τους πολίτες. Πρέπει να παρέμβει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας διότι θα εξελιχθεί σε σοβαρό θέμα σύντομα, και θα επηρεάσει την κυπριακή οικονομία. Κύριε Χριστοδουλίδη πρέπει να δείξετε ευαισθησία στο μείζον αυτό ζήτημα. Επαναλαμβάνω ότι το θέμα απαιτεί έρευνα. Και εννοώ τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες «ξεφορτώθηκαν» τα δάνεια.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙΙ: Επανήλθαν σε λειτουργία τα πληροφοριακά συστήματα του κυπριακού κράτους, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, οι ιστοσελίδες και κατ’ επέκταση οι e-υπηρεσίες, όπως μας πληροφόρησε το υπουργείο Οικονομικών. Αλλά αυτή δεν είναι εικόνα σοβαρού κράτους κύριοι αρμόδιοι, που συγχαίρετε τους εαυτούς σας για τη διόρθωση της βλάβης. Δεν υπήρχε ένας άνθρωπος στα μηχανογραφικά του Κυβερνητικού Κόμβου Διαδικτύου να δει ότι υπήρχε διαρροή νερού; Όπως πάντα, επειδή this is Cyprus, δεν θα τιμωρηθεί κανένας. Θα ξεχαστεί όπως τόσα άλλα. Όμως, έτσι δεν γίνεται δουλειά….

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ας αποφασίσουμε επιτέλους ότι η γεωγραφία είναι αμείλικτη: Η Τουρκία θα είναι πάντα γείτονας… Ειρήνη ή πόλεμος; Και ένα υστερόγραφο για τον ναζί Κασιδιάρη… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: