Ενοχοποιείται το στοματικό σεξ για καρκίνο του φάρυγγα; Βρετανός καθηγητής θεωρεί ότι είναι πλέον ο υπ’ αριθμόν 1 κίνδυνος σε ΗΠΑ και Βρετανία

Photo by Vidal Balielo Jr via Pexels




«Eπιδημία» καρκίνου του φάρυγγα για τον οποίο οι ειδικοί ενοχοποιούν το στοματικό σεξ καταγράφεται σε ΗΠΑ και Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο καθηγητής Χίσαμ Μεχάνα (Hisham Mehanna) του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτιμά ότι το 70% των περιπτώσεων καρκίνου του φάρυγγα προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), έναν συνήθως αβλαβή ιό που μεταδίδεται σεξουαλικά και έχει συνδεθεί με πολλαπλές μορφές καρκίνου.

Ο καθηγητή Mehanna δήλωσε ότι τα άτομα με πολλαπλούς συντρόφους στοματικού σεξ έχουν έως και εννέα φορές αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του φάρυγγα.

Υπάρχει εμβόλιο για τον HPV, αλλά μόνο το 54% των Αμερικανών το έχουν λάβει, πολύ κάτω από το ποσοστό του 80% που πιστεύεται ότι είναι ένα όριο για την ασφάλεια του πληθυσμού.

Οι γιατροί έχουν προειδοποιήσει ότι ο HPV – το πιο κοινό STD στον κόσμο – είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του φάρυγγα σε άνδρες και γυναίκες

Ο Δρ Mehanna έγραψε στο The Conversation: «Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, υπήρξε μια ταχεία αύξηση του καρκίνου του φάρυγγα στη Δύση, στο βαθμό που κάποιοι το έχουν ονομάσει επιδημία.

«Αυτό οφείλεται στη μεγάλη αύξηση ενός συγκεκριμένου τύπου καρκίνου του φάρυγγα που ονομάζεται στοματοφαρυγγικός καρκίνος».

Ο καρκίνος του στοματοφάρυγγα είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου του φάρυγγα. Εμφανίζεται στις αμυγδαλές και στο πίσω μέρος του λαιμού.

Οι γιατροί θεωρούν ότι η λοίμωξη από HPV είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη της νόσου.

Και συνέχισε: «Ο HPV μεταδίδεται σεξουαλικά. Για τον καρκίνο του στοματοφάρυγγα, ο κύριος παράγοντας κινδύνου είναι ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων εφ’ όρου ζωής, ειδικά του στοματικού σεξ.

«Εκείνοι με έξι ή περισσότερους συντρόφους στοματικού σεξ εφ’ όρου ζωής έχουν 8,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του στοματοφάρυγγα από εκείνους που δεν κάνουν στοματικό σεξ».

Περισσότερες από 50.000 περιπτώσεις καρκίνου του στόματος ή του στοματοφάρυγγα διαγιγνώσκονται στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, προκαλώντας περισσότερους από 10.000 ετήσιους θανάτους.

Ο αριθμός των περιπτώσεων αυξάνεται, ωστόσο, έως και 1,3% ετησίως στις γυναίκες και 2,8% στους άνδρες, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Γιατροί έχουν διαπιστώσει ότι το στοματικό σεξ είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για αυτούς – ξεπερνώντας το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ και την ανθυγιεινή διατροφή.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι πράξεις μπορούν να οδηγήσουν σε λοίμωξη από HPV στο πίσω μέρος του λαιμού ή κοντά στην αμυγδαλή.

Αυτές οι λοιμώξεις εξαφανίζονται από μόνες τους στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά μερικές φορές μπορεί να επιμείνουν και να προκαλέσουν καρκίνο.

Με πληροφορίες από The Conversation, Daily Mail

Αρθρο στο CNN: Είναι απλώς ζήτημα (γεωλογικού) χρόνου η ηφαιστειακή έκρηξη στη Σαντορίνη, αλλά θα μάς προειδοποιήσει

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: