Ένα βήμα πριν τον υποβοηθούμενο θάνατο η Γαλλία: Η Συνέλευση Πολιτών προτείνει στον Μακρόν «Το δικαίωμα στη Ζωή αλλά και στον αξιοπρεπή Θάνατο» [videos]

FILE PHOTO Debbie Purdy, who suffers from Primary Progressive Multiple Sclerosis is pictured with her husband Omar outside the House of Lords prior to her appeal in London, Britain, Purdy wants the option of an assisted death . EPA/ANDY RAIN




Τα μέλη της Συνέλευσης των Πολιτών θα παρουσιάσουν, τη Δευτέρα, στο Μέγαρο των Ηλυσίων, τα συμπεράσματά τους για τον υποβοηθούμενο θάνατο μετά από έξι μήνες έρευνας κατόπιν πρόσκλησης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μακρόν αποφάσισε τον Σεπτέμβριο του 2022 να δημιουργήσει μια συνέλευση πολιτών, αποτελούμενη από 184 τυχαία επιλεγμένα μέλη, για να απαντήσει στο ερώτημα: «Είναι το πλαίσιο υποστήριξης του τέλους της ζωής προσαρμοσμένο στις διάφορες καταστάσεις που αντιμετωπίζονται ή πρέπει να εισαχθούν πιθανές αλλαγές;»

Τα 184 μέλη εργάζονται πάνω στο θέμα από τον Οκτώβριο και έχουν ακούσει πολλούς ειδικούς επί του θέματος, όπως γιατρούς, φιλοσόφους, φροντιστές και θρησκευτικούς εκπροσώπους. Οι συζητήσεις ολοκληρώθηκαν την Κυριακή και δημοσιεύθηκε μια έκθεση.

Δύο συμμετέχοντες στη συνέλευση θα συναντηθούν με τον πρόεδρο Μακρόν για να παρουσιάσουν τα συμπεράσματά τους.

Περίπου το 97% των πολιτών απάντησε ότι το ισχύον «πλαίσιο πρέπει να εξελιχθεί». Ο πρώτος λόγος είναι «η ανισότητα της πρόσβασης στην στήριξη» και ο δεύτερος είναι «η έλλειψη ικανοποιητικών απαντήσεων στο ισχύον πλαίσιο για ορισμένες καταστάσεις στο τέλος της ζωής».

Στη Γαλλία, ο νόμος Claeys-Leonetti του 2016 επιτρέπει την «παρατεταμένη και συνεχή καταστολή», για ασθενείς που η ζωή τους βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο βραχυπρόθεσμα. Αλλά δεν επιτρέπει την ενεργή βοήθεια στο θάνατο, όπως μπορεί να συμβαίνει στο Βέλγιο ή την Ελβετία.

Περίπου το 76% των μελών της σύμβασης τάσσεται υπέρ της πρόσβασης στον υποβοηθούμενο θάνατο «υπό ορισμένες προϋποθέσεις και στο τέλος μιας κατάστασης χωρίς γυρισμό».

Η ενεργή βοήθεια στο θάνατο θα πρέπει να είναι μια δυνατότητα που προορίζεται για τους ανίατα άρρωστους και όσους υποφέρουν από αφόρητο πόνο, αναφέρει η έκθεση.

«Είναι καιρός να ακουστεί πλήρως η φωνή των πολιτών και να ληφθεί σοβαρά υπόψη», κατέληξαν τα 184 μέλη.

Mακρόν: Μέχρι το τέλος καλοκαιρού νομοσχέδιο 

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι περιμένει από την γαλλική κυβέρνηση νομοσχέδιο για τον τερματισμό της ζωής στην Γαλλία «μέχρι το τέλος του καλοκαιριού», αφού έλαβε το πόρισμα της Συνέλευσης των Πολιτών που συζήτησε το θέμα κατά τους τελευταίους μήνες. Οι εργασίες της ολοκληρώθηκαν αυτό το σαββατοκύριακο και το 76% των συμμετεχόντων τάχθηκε υπέρ μιας «ενεργητικής υποβοήθησης του τερματισμού της ζωής», αλλά υπό όρους.

Επιδιώκοντας την διαμόρφωση ενός «γαλλικού μοντέλου τερματισμού της ζωής», ανέθεσε στην κυβέρνηση και στο κοινοβούλιο την αποστολή του προσδιορισμού του μοντέλου αυτού με την θέσπιση όρων.

Ο γάλλος πρόεδρος δεν διευκρίνισε αν επιθυμεί να επιτραπεί στην Γαλλία η ευθανασία ή η υποβοηθούμενη αυτοκτονία ή αν το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει μία από αυτές ή και τις δύο. Δήλωσε ότι η εξέταση του θέματος πρέπει να συνεχισθεί μέχρι τότε και ότι η συναίνεση είναι πολύ σημαντική για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.

Ανάμεσά τους, η ανάγκη «εγγύησης της ελεύθερης και διαυγούς έκφρασης της επιθυμίας», «η επανέκφρασης της επιλογής», «το ανίατο των ψυχικών ή φυσικών πόνων έως την απειλή της ζωής».

Παράλληλα, ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε επενδύσεις που θα χρηματοδοτήσουν ένα δεκαετές πρόγραμμα παροχής ανακουφιστικών φροντίδων, που κρίθηκαν ανεπαρκείς από την Συνέλευση.

Το Εθνικό Συμβούλιο των Γιατρών της Γαλλίας (Ordre des medecins) έχει ανακοινώσει ότι είναι αντίθετο στην συμμετοχή γιατρών στην υποβοήθηση ανθρώπων να αυτοκτονήσουν.

Η υποβοηθούμενη αυτοκτονία, στο πλαίσιο της οποίας το ιατρικό προσωπικό δίνει σε κάποιον τα μέσα για να αυτοκτονήσει, ή η εθελούσια ευθανασία, στο πλαίσιο της οποίας ο γιατρός παίζει ενεργητικό ρόλο στον τερματισμό της ζωής ενός ατόμου κατόπιν αιτήματος του ιδίου, επιτρέπονται σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Η υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι νόμιμη στην Ελβετία από την δεκαετία του 1940.

Η ευθανασία είναι νόμιμη στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και την Ισπανία και τον περασμένο χρόνο ένας Ιταλός, παράλυτος επί 12 χρόνια από τροχαίο, πέθανε στην Ιταλία και έγινε το πρώτο περιστατικό υποβοηθούμενης αυτοκτονίας.

Εντονες συζητήσεις για το θέμα διεξάγονται σε άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία.

Ορισμένες άλλες χώρες δεν αποδέχονται παρά την παθητική ευθανασία, κατόπιν αιτήματος του ασθενούς, στο πλαίσιο της οποίας διακόπτονται ορισμένα είδη αγωγής προκαλώντας τον θάνατο.

Με πληροφορίες από AFP Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ και euractiv.gr 
Ελλάδα Αθήνα 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: