Διαρροή απορρήτων εγγράφων: Τα τσαλακωμένα χαρτιά και το μοιραίο λάθος που έφερε το «game over» για τον 21χρονο Εθνοφρουρό

Φωτογραφία που φέρεται να εμφανίζει τον Τζακ Τεσέιρα. Από βίντεο του SKYNEWS




Ο 21χρονος Εθνοφρουρός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ που κατηγορείται ότι διέρρευσε άκρως απόρρητα αρχεία στρατιωτικών πληροφοριών στο Διαδίκτυο εμφανίστηκε το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστή στη Βοστώνη ενώ σταδιακά έρχονται στο φως στοιχεία για το πώς απέκτησε πρόσβαση και οργάνωσε την διαρροή των εγγράφων.

Ο Τζακ Ντάγκλας Τεϊσέρα (Jack Douglas Teixeira) από το Νορθ Ντάιτον (North Dighton) της Μασαχουσέτης, συνελήφθη χθες από ομάδα βαριά οπλισμένων πρακτόρων του FBI στο σπίτι του , εμφανίστηκε το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής στο ομοσπονδιακό δικαστήριο φορώντας μια καφέ χακί φόρμα.

Στη σημερινή ακρόαση, η ανώτατη ομοσπονδιακή εισαγγελέας εθνικής ασφάλειας της Βοστώνης, Ναντίν Πελεγκρίνι, ζήτησε να τεθεί ο Τεϊσέιρα υπό κράτηση εν αναμονή της δίκης και ορίστηκε ακρόαση για την ερχομένη Τετάρτη.

  • Πρόκειται για την πιο σοβαρή παραβίαση ασφαλείας μετά τη διαρροή 700.000 και πλέον εγγράφων, βίντεο και διπλωματικών τηλεγραφημάτων που είχαν εμφανιστεί στον ιστότοπο WikiLeaks το 2010.

 

Η άσκηση δίωξης που του απαγγέλθηκε την Παρασκευή, αφορά παράνομη αντιγραφή και κατοχή απόρρητων αρχείων. Κάθε αδίκημα μπορεί να επιφέρει έως και 10 χρόνια φυλάκιση, ή 10 και 5 αντιστοίχως σύμφωναμε το ΒΒC.

Οι αρχές υποψιάζονται ότι ο Τζακ Τεσέϊρα ήταν ο επικεφαλής ενός «σκοτεινού chatroom» στην εφαρμογή Discord με την ονομασία «Thug Shaker Central». Εκεί άρχισαν να δημοσιεύονται και τα πρώτα έγγραφα.

Το λάθος

Ο Τεϊσέρα χρησιμοποίησε τον κυβερνητικό υπολογιστή του για να αναζητήσει τη λέξη «διαρροή» σε απόρρητες πληροφορίες, αναφέρουν δικαστικά έγγραφα και αυτό ήταν ένα από τα σημαντικότερα λάθη του.

Οι διωκτικές αρχές λένε ότι μια αμερικανική κυβερνητική υπηρεσία με την ικανότητα να παρακολουθεί «ορισμένες αναζητήσεις που πραγματοποιούνται στα απόρρητα δίκτυά της» διαπίστωσε ότι ο Τζακ Τεϊσέιρα αναζήτησε τη λέξη «διαρροή» στον υπολογιστή του που του είχε δοθεί από την κυβέρνηση.

«Μία εβδομάδα πριν από τη σύλληψή του, ο 21χρονος Εθνοφρουράς της Μασαχουσέτης Αεροπορίας Τεϊσέιρα «χρησιμοποίησε τον κυβερνητικό υπολογιστή του για να αναζητήσει αναφορές απόρρητων πληροφοριών για τη λέξη «διαρροή», σύμφωνα με μια ένορκη κατάθεση» που δόθηκε σήμερα στην δικαστή.

Αυτή η αναζήτηση οδήγησε τους ερευνητές του FBI να εικάσουν ότι ο Τεϊσέρα έψαχνε να δει πως αντιμετωπιζόταν επιχειρησιακά το ποιος είχε διαρρεύσει τα απόρρητα έγγραφα στο Διαδίκτυο.

Ο Τζακ Τεϊσέρα φέρεται ότι άρχισε να δημοσιεύει απόρρητα έγγραφα στο Διαδίκτυο γύρω στον Δεκέμβριο του 2022, σύμφωνα με ένορκη βεβαίωση που υποβλήθηκε επίσης από τους ερευνητές του FBI.

Τα έπαιρνε σπίτι του

Σύμφωνα με το δικαστικό έγγραφο, ο 21χρονος κατείχε μία άκρως απόρρητη άδεια μέσω του ρόλου του στον τομέα της πληροφορικής από την Εθνική Φρουρά της Αεροπορίας από το 2021. Τουλάχιστον ένα από τα έγγραφα που κοινοποιήθηκαν στο Διαδίκτυο ήταν προσβάσιμο σε αυτόν λόγω της απασχόλησής του ως εθνοφρουρού.

Σύμφων επίσης από όσα έγιναν γνωστά από τις σημερινέ ςένορκες καταθέσεις, ο Τεϊσέρα ανησυχούσε μήπως τον πιάσουν να μεταγράφει έγγραφα στη δουλειά και έτσι άρχισε να τα παίρνει στο σπίτι του

Ο Τεϊσέρα, «άρχισε να παίρνει τα έγγραφα στην κατοικία του και να τα φωτογραφίζει» λόγω της ανησυχίας του να μην πιαστεί, είπε μέλος της ομάδας του FBI στους ανακριτές

Αυτός είναι και ο λόγος που τα διαρρεύσαντα έγγραφα εμφανίζονταν τσαλακωμένα, πάνω σε περιοδικά ή περιβαλλόμενα από άλλα τυχαία αντικείμενα, όπως σάκους με φερμουάρ ή μια …κόλλα μάρκας Gorilla.

Τα έγγραφα έμοιαζαν σαν να τα είχε κάποιος διπλώσει βιαστικά και να τα είχε χώσει σε μια τσέπη προτού αφαιρεθούν απ΄λο εκεί που φυλάσσοντο, είπε στο CNN μια πηγή εξοικειωμένη με αυτού του είδους τα έγγραφα.

Με πληροφορίες από Reuters, CNN

Επική απάντηση του Πενταγώνου στους Τούρκους δημοσιογράφους που πήγαν γυρεύοντας: Οι Κούρδοι της Συρίας είναι σύμμαχοι μας (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: