Δεν έχει ξαναβρεθεί ψάρι σε τέτοιο βάθος: Κινηματογραφήθηκε στα 8.336 μέτρα στα ανοιχτά της Ιαπωνίας [video]

Στιγμιότυπο από το βίντεο των επιστημόνων με τα ψάρια να κολυμπούν σε βάθος 8.336 μέτρων. Screenshot via YouTube/NBC News




Επιστήμονες κινηματογράφησαν  ένα ψάρι να κολυμπά σε ένα εξαιρετικό βάθος στον ωκεανό, κάνοντας λόγο για τη βαθύτερη παρατήρηση ψαριού που έχει γίνει ποτέ.

Το ψάρι – ένας τύπος σαλιγκαρόψαρου του γένους Pseudoliparis – κινηματογραφήθηκε να κολυμπά στα 8.336 μέτρα βάθος.

Κινηματογραφήθηκε νότια της Ιαπωνίας, Γυρίστηκε από ένα αυτόνομο «προσεδάφιο» που έπεσε στην τάφρο Izu-Ogasawara, νότια της Ιαπωνίας.

Ο επικεφαλής επιστήμονας είπε ότι το ψάρι πιθανόν να εντοπίστηκε στο μέγιστο βάθος ή πολύ κοντά στο μέγιστο βάθος που μπορεί να επιβιώσει οποιοδήποτε ψάρι.

Η προηγούμενη βαθύτερη παρατήρηση ψαριών έγινε στα 8.178 μέτρα, νοτιότερα στον Ειρηνικό στην Τάφρο Μαριάνα. Επομένως, αυτή η ανακάλυψη ξεπερνά το ρεκόρ βάθους κατά 158 μέτρα.

«Εάν αυτό το ρεκόρ καταρριφθεί, θα είναι πιθανόν για μόλις λίγα μέτρα», δήλωσε ο καθηγητής Άλαν Τζέιμισον στο BBC News.

Ο επιστήμονας βαθέων υδάτων του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας έκανε μια πρόβλεψη πριν από 10 χρόνια ότι ψάρια πιθανότατα θα βρεθούν σε βάθος από 8.200 έως 8.400 μέτρα. Μια δεκαετία ερευνών σε όλο τον κόσμο τον επιβεβαίωσε.

Ο καθηγητής Τζέιμισον λέει ότι η ανακάλυψη ενός ψαριού πιο βαθιά από αυτά που βρέθηκαν στην τάφρο Mariana οφείλεται πιθανώς στα ελαφρώς θερμότερα νερά του Izu-Ogasawara.

«Προβλέψαμε ότι το πιο “βαθύ ψάρι” θα ήταν εκεί και προβλέψαμε ότι θα ήταν σαλιγκάρι», είπε.

“Απογοητεύομαι όταν οι άνθρωποι μου λένε ότι δεν γνωρίζουμε τίποτα για τη βαθιά θάλασσα. Το ξέρουμε. Τα πράγματα αλλάζουν πολύ γρήγορα.”

Με πληροφορίες από BBC
https://hellasjournal.com/2023/04/anakalifthike-gigantios-iperkaftos-exogiinos-kosmos-150-ekat-eton-se-apostasi-molis-70-eton-fotos-me-dio-ilious-ke-mia-menomeni-ammothiella/

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: