Αβαείο Ουέστμινστερ: Χίλια χρόνια στέψεις, γάμοι, κηδείες Βρετανών βασιλιάδων-Εκεί και οι Ντίκενς, Κίπλινγκ, Δαρβίνος -Στις 6 Μαίου η σειρά του Κάρολου [videos]

Από το αβαείο του Οέστμινστερ photo site westminster-abbey.org




Το Αβαείο του Γουέστμινστερ, το οποίο θα φιλοξενήσει τη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ΄ στις 6 Μαΐου, βρίσκεται στο επίκεντρο της βρετανικής μοναρχίας για σχεδόν μια χιλιετία.

Στη δεκαετία του 1040, ο βασιλιάς Εδουάρδος ο Ομολογητής έχτισε μια πέτρινη εκκλησία στη θέση ενός μοναστηριού Βενεδικτίνων που ιδρύθηκε γύρω στο 960. Η κατασκευή του επιβλητικού γοτθικού αβαείου που γνωρίζουμε σήμερα ξεκίνησε υπό τον βασιλιά Ερρίκο Γ’ το 1245. Το αβαείο που βρίσκεται στο κεντρικό Λονδίνο χτίστηκε ως τόπος για τις στέψεις και τις κηδείες των μοναρχών.

Ο Κάρολος Γ΄ θα είναι ο 40ος μονάρχης που θα στεφθεί στο αβαείο, σχεδόν μια χιλιετία μετά τον Γουλιέλμο τον Πορθητή το 1066.

Στέψεις και γάμοι

Ο Κάρολος θα στεφθεί στην «έδρα της στέψης», όπως η μητέρα του Ελισάβετ Β’ το 1953. Αυτός ο θρόνος κατασκευάστηκε το 1300-1301. Κάποτε περιλάμβανε την Πέτρα του Πεπρωμένου, που χρησιμοποιήθηκε για αιώνες για να στέψουν τους βασιλιάδες της Σκωτίας. Αυτό το μπλοκ ψαμμίτη κλάπηκε για λίγο από Σκωτσέζους φοιτητές σε μια τολμηρή προσπάθεια το 1950 και κόπηκε κατά λάθος στη μέση. Το 1996, σε πλήρη άνοδο του αισθήματος ανεξαρτησίας, η πέτρα επέστρεψε συμβολικά στη Σκωτία. Συμφωνήθηκε όμως ότι θα επιστρέψει από το Κάστρο του Εδιμβούργου στο Γουέστμινστερ για τις στέψεις.

Το κτίριο ήταν επίσης το σκηνικό των βασιλικών γάμων, οι περισσότεροι από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο πρώτος ήταν αυτός του γάμου του βασιλιά Ερρίκου Α’ με την πριγκίπισσα Ματίλντα της Σκωτίας στις 11 Νοεμβρίου 1100. Οι παππούδες του Καρόλου, ο πρίγκιπας Αλβέρτος -αργότερα έγινε βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ’- και η Ελισάβετ Μπόουες-Λυών παντρεύτηκαν εκεί το 1923.

Η μητέρα του Καρόλου παντρεύτηκε επίσης εκεί όταν ήταν ακόμη μόνο η πριγκίπισσα Ελισάβετ. Η μελλοντική βασίλισσα παντρεύτηκε τον Philip Mountbatten στο Westminster το 1947, φέρνοντας λίγο χρώμα στη μεταπολεμική εποχή. Εκεί παντρεύτηκαν επίσης η αδερφή της Ελισάβετ Β’, η πριγκίπισσα Μαργαρίτα και τα παιδιά της, η πριγκίπισσα Άννα και ο πρίγκιπας Ανδρέας. Ο τελευταίος βασιλικός γάμος που έγινε εκεί ήταν εκείνος του πρωτότοκου γιου του Καρόλου, Γουίλιαμ, ο οποίος παντρεύτηκε την Κέιτ Μίντλετον το 2011.

Ντίκενς, Κίπλινγκ, Πέρσελ

Δεκατέσσερα χρόνια νωρίτερα, το 1997, ο Γουίλιαμ παρευρέθηκε στο αβαείο στην κηδεία της μητέρας του Νταϊάνα, η οποία πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Παρίσι. Συνολικά 30 βασιλιάδες και βασίλισσες είναι θαμμένοι στο αβαείο. Ο βασιλιάς Γεώργιος Β’ ήταν ο τελευταίος, το 1760.

Εκεί τελέστηκαν οι κηδείες 3.300 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των επιφανών προσωπικοτήτων της βρετανικής ιστορίας: του Charles Dickens, του Rudyard Kipling, του Henry Purcell, καθώς και οκτώ πρωθυπουργών. Εδώ τελεσθηκε η κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’, στις 19 Σεπτεμβρίου 2022, μπροστά σε 2.000 καλεσμένους.

Οι στάχτες του αστροφυσικού Στίβεν Χόκινγκ τοποθετήθηκαν εκεί το 2018 ανάμεσα στους τάφους του Ισαάκ Νεύτωνα και του Κάρολου Δαρβίνου. Άλλες προσωπικότητες έχουν το μνημόσυνό τους εκεί, και εκεί βρίσκεται ο τάφος του άγνωστου στρατιώτη, το σώμα του οποίου επαναπατρίστηκε από την ηπειρωτική Ευρώπη μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το βασιλικό ίδιότυπο

Το αβαείο, το οποίο φέρει το πλήρες όνομα της Συλλογικής Εκκλησίας του Αγίου Πέτρου, στο Γουέστμινστερ, έχει καθεστώς «βασιλικού ιδιότυπου», που σημαίνει ότι εξαιρείται από οποιαδήποτε εκκλησιαστική δικαιοδοσία εκτός από αυτή του μονάρχη. Ο Βασιλιάς είναι ο επικεφαλής της Εκκλησίας της Αγγλίας.

Το αβαείο μπορεί συνήθως να φιλοξενήσει περίπου 2.200 άτομα, αν και οι περισσότεροι δεν θα μπορούν να δουν τη στέψη του βασιλιά λόγω του τοίχου που χωρίζει το ναό από τη χορωδία.

Το 1953, περίπου 8.250 άνθρωποι έσπευσαν στη στέψη της Ελισάβετ Β’, χάρη στις κερκίδες που τοποθετήθηκαν για την περίσταση. Περίπου 2.000 άνθρωποι αναμένονται για τη στέψη του Καρόλου, πολύ λιγότεροι από ό,τι πριν από 70 χρόνια λόγω των νέων προτύπων ασφαλείας. Εκτός από περιόδους βασιλικών εορτασμών, το αβαείο πραγματοποιεί τακτικά θρησκευτικές λειτουργίες ανοιχτές στο κοινό.

Με πληροφορίες από lefigaro.fr
Ελλάδα Αθήνα 

Η καμπάνα κτυπά για την ώρα, το σχολείο κλειστό: Η Καλλιθέα Δράμας τυπικό παράδειγμα της ερήμωσης των χωριών και της αστικοποίησης [photos]

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: