Αποκάλυψη: Έτσι έπεσε στα χέρια της CIA ο Κάρλος το Τσακάλι * Η ιστορία του τρομοκράτη – πράκτορα που “έδωσε” τον μάστερ της τρομοκρατίας [videos]

FILE PHOTO: Ο Κάρλος το Τσακάλι στο δικαστήριο εν αναμονή της καταδίκης του. Screenshot via YouTube/Al Jazeera English




Είναι μια περίπτωση θρίλερ αεροδρομίου: Η ιστορίαενός ανθρώπου που ριζοσπαστικοποιήθηκε στην εφηβεία του, ο οποίος περνάει δύο δεκαετίες ως κατασκευαστής βομβών, έμπορος όπλων, κρατούμενος, μυστικός οργανωτής και συντονιστής τρομοκρατών πριν εξαφανιστεί  μια σκοτεινή νύχτα από ένα πλοίο στη μέση της Μεσογείου στο πλαίσιο ενός άλυτου μυστηρίου.

Κάπως έτσι προαναγγέλλει σε δημοσίευμά του ο βρετανικός Observer ένα νέο βιβλίο που αποκαλύπτει σοβαρές λεπτομέρειες για την ιστορία του Μπρούνο Μπεργκέ , μιας από τις πιο αινιγματικές φιγούρες της υπόγειας  μάχης μεταξύ των δυτικών υπηρεσιών ασφαλείας και των διεθνών βίαιων εξτρεμιστών κατά τη διάρκεια της λεγόμενης «χρυσής εποχής της τρομοκρατίας» στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, λαμβάνει νέα τροπή.

  •  Ένα νέο βιβλίο αποκάλυψε ότι στα τελευταία του χρόνια ο Μπρεγκέ υπηρέτησε όχι μόνο τον διαβόητο Ίλιτς Ραμίρες Σάντσες, πιο γνωστό ως Κάρλος το Τσακάλι, αλλά και την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Η κατασκοπεία του Μπρεγκέ για τη CIA του απέφερε δεκάδες χιλιάδες δολάρια και συνέβαλε στη σύλληψη του πρώην αφεντικού του από τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες το 1994.

«Ο Μπρεγκέ ήταν εκεί σε όλες τις σημαντικές στιγμές. Η ιστορία του μας λέει πολλά για τη βία και τον εξτρεμισμό της εποχής, αλλά επίσης βοηθά πραγματικά να κατανοήσουμε τη διαδικασία ριζοσπαστικοποίησης τόσο τότε όσο και σήμερα», είπε ο Adrian Hänni, ένας επιφανής Ελβετός ιστορικός και ειδικός στην πολιτική βία που πέρασε χρόνια ερευνώντας  πρόσφατα αποχαρακτηρισμένα αρχεία και παίρνοντας  συνεντεύξεις με βασικούς μάρτυρες προκειμένου να πει την ιστορία του Μπρεγκέ σε ένα νέο βιβλίο.

Η είδηση ​​ότι η CIA ήταν έτοιμη να προσλάβει ως πράκτορα έναν άνθρωπο όπως ο Μπρεγκέ, ο οποίος είχε καταδικαστεί δύο φορές από το Ισραήλ και τη Γαλλία για τις τρομοκρατικές του δραστηριότητες και πιστεύεται ότι είχε βομβαρδίσει έναν φιλελεύθερο ραδιοφωνικό σταθμό στο Μόναχο τον οποίο χρηματοδοτούσε την κυβέρνηση των ΗΠΑ, υπογραμμίζει τα ηθικά και δεοντολογικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες πληροφοριών όταν πρόκειται για τη στρατολόγηση τέτοιων ατόμων.

Ο Τιμ Γουάινερ, δημοσιογράφος με έδρα τις ΗΠΑ και βραβευμένος συγγραφέας μιας ιστορίας της CIA, είπε ότι η υπηρεσία σπάνια είχε πολλούς ενδοιασμούς.

«Ένας αξιωματικός της CIA στο εξωτερικό υπάρχει για να εντοπίσει, να στρατολογήσει και να διευθύνει πράκτορες. Αυτό είναι το μόνο πράγμα για το οποίο χρεώνονται να κάνουν, και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και των αμέσως επακόλουθών του ετών. Περισσότεροι από ένας αξιωματικός της CIA μού είπαν: δεν παίρνεις πληροφορίες για μια τρομοκρατική οργάνωση στρατολογώντας τις αδερφές του ελέους», είπε ο Γουάινερ στον Observer .

  • Αλλά ο Μπρεγκέ είχε μια ιδιαίτερα περιπετειώδη ιστορία. Γεννημένος το 1950 σε μια γραφική πόλη των Άλπεων στην ιταλόφωνη Ελβετία, παρασύρθηκε από τη ριζοσπαστική ατμόσφαιρα στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και άρχισε να χάνει το σχολείο για να συμμετέχει σε διαδηλώσεις.

Διάβασε το έργο του Τσε Γκεβάρα, του ινδάλματος των εξεγερμένων που σκοτώθηκε το 1967 στη Βολιβία, και του Μάο Τσε Τουνγκ.

Όπως πολλοί άλλοι νέοι στη Δύση, ήταν τρομοκρατημένος από τον πόλεμο στο Βιετνάμ και είδε ομάδες όπως το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP) ως την πρωτοπορία μιας παγκόσμιας σοσιαλιστικής επανάστασης.

Το 1968, το PFLP ξεκίνησε μια εκστρατεία επιθέσεων στη διεθνή αεροπορία – εκστρατεία που της έφερε φρικιαστική παγκόσμια φήμη έκτοτε.  Η δίκη τριών μελών της ομάδας που επιχείρησαν να καταστρέψουν ένα ισραηλινό επιβατικό αεροσκάφος στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης το 1969, ήταν μια σημαντική στιγμή στο ταξίδι του Μπρεγκέ στον εξτρεμισμό.

Λίγο αργότερα, ο Μπρεγκέ  επικοινώνησε με αραβικές οργανώσεις στην Ελβετία ζητώντας να ενταχθεί στο PFLP και στη συνέχεια ταξίδεψε στον Λίβανο για εκπαίδευση.

Αλλά η πρώτη του αποστολή στράβωσε όταν συνελήφθη τον Ιούνιο του 1970 κατά την άφιξή του στο λιμάνι της Χάιφα με εκρηκτικά που επρόκειτο να χρησιμοποιήσει για να τοποθετήσει  βόμβα σε ένα πολυκατάστημα στο Τελ Αβίβ.

  • Έχοντας καταδικαστεί σε 15 χρόνια φυλάκιση, ο Μπρεγκέ πέρασε τα επόμενα επτά χρόνια πίσω από τα κάγκελα, αρνούμενος να συνεργαστεί με αντάλλαγμα μικρότερη ποινή, αλλά στη συνέχεια έλαβε χάρη μετά από μια εκστρατεία δυτικών αριστερών διανοουμένων, συγγραφέων και ακτιβιστών, συμπεριλαμβανομένων των Ζαν Πολ Σαρτρ και Γκίντερ Γκρας.

«Είναι εκπληκτικό το πόσο πεισματάρης ήταν τότε, δεδομένου ότι πρόδωσε τόσα πολλά στη CIA 25 χρόνια αργότερα. Παρέμεινε απόλυτα πιστός στο PFLP… Αυτό δείχνει πώς άλλαξε με την πάροδο του χρόνου», είπε ο Hänni.

Όταν αποφυλακίστηκε το 1977, ο Μπρεγκέ δημοσίευσε ένα βιβλίο, αλλά σύντομα επέστρεψε σε πιο μυστικές επιχειρήσεις, αποδεχόμενος μια πρόσκληση από τον Κάρλος το Τσακάλι που τότε βρισκόταν στο απόγειο της διεθνούς διασημότητάς του μετά από μια σειρά υψηλών επιθέσεων και πυροβολισμών.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Μπρεγκέ  πυροδότησε μια βόμβα στα γραφεία του Radio Free Europe , ενός δικτύου υπέρ της δημοκρατίας που δημιουργήθηκε μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ως μέρος του ανταγωνισμού του ψυχρού πολέμου διαγωνισμού για τις καρδιές και τα μυαλά των Ευρωπαίων.

  • Η επίθεση, η οποία τραυμάτισε έξι άτομα και προκάλεσε τεράστιες ζημιές, ανατέθηκε από τις υπηρεσίες κατασκοπείας του Νικολάι Τσαουσέσκου, του Ρουμάνου δικτάτορα, ο οποίος είχε δώσει στον Κάρλος και στη νέα του οργάνωση βάση, όπλα και διαβατήρια.

Έρχονταν χειρότερα. Ο Κάρλος έστειλε τη νεαρή Γερμανίδα φίλη του με την Μπρεγκέ στο Παρίσι για να βομβαρδίσει πρεσβείες για να αποσπάσει χρήματα προστασίας από τα πλούσια κράτη του Κόλπου. Όταν συνελήφθησαν από την αστυνομία με εκρηκτικά στο αυτοκίνητό τους κοντά στα Ηλύσια Πεδία και στάλθηκαν στη φυλακή, ο Κάρλος έκανε μια εκστρατεία επιθέσεων για να τους απελευθερώσει, σκοτώνοντας 11 ανθρώπους και τραυματίζοντας πολλούς άλλους.

Μετά την απελευθέρωσή του το 1985, ο Μπρεγκέ,  πατέρας τώρα, συνέχισε να εργάζεται για τον Κάρλος, ταξιδεύοντας σε όλη τη δυτική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή για να έχει επαφές με  άλλες εξτρεμιστικές ομάδες ή για να διαμεσολαβήσει σε συμφωνίες όπλων.

  • Στη συνέχεια, αποκαλύπτει το νέο βιβλίο του Hänni, μπήκε στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βέρνη και προσφέρθηκε να κατασκοπεύσει για λογαριασμό της CIA.

«Χρειαζόταν τα χρήματα, αλλά πάνω από όλα ήθελε ένα σταθερό εισόδημα και κάποια σταθερότητα. Η απογοήτευσή του αφορούσε κυρίως την κατάστασή του μέσα στην ομάδα και το πώς τον αντιμετώπιζαν. Επίσης, αυτό ήταν την άνοιξη του 1991 και ολόκληρος ο κόσμος που είχε “ανθίσει” στο δίκτυο Κάρλος κατέρρεε  και χρειαζόταν μια έξοδο πριν είναι πολύ αργά», είπε ο Hänni.

Αλλά αν κάποιος από τη CIA απαγόρευσε να χρησιμοποιηθεί ο Μπρεγκέ  ως πράκτορας, δεν υπάρχει καταγραφή των ανησυχιών του στα έγγραφα που ερεύνησε ο Hänni.

  • Η CIA βρισκόταν υπό πίεση στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και είχε μια νέα αποστολή: την καταπολέμηση νέων απειλών, όπως αυτές που έθεταν οι πρώην σύντροφοι του Μπρεγκέ.

«Η κατάρρευση της σοβιετικής αυτοκρατορίας είχε αντίκτυπο στη CIA ανάλογη με το χτύπημα των μετεωριτών στους δεινόσαυρους. Πολλοί ρωτούσαν: ποιο είναι το νόημα της CIA; Και η απάντηση ήταν: είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η καταπολέμηση των ναρκωτικών… Η αρκούδα είναι νεκρή, αλλά υπάρχει μια ζούγκλα που είναι γεμάτη φίδια», είπε ο  Γουάινερ.

Η CIA δέχτηκε με ενθουσιασμό, προσλαμβάνοντας τον Μπρεγκέ με μηνιαίο μισθό 3.000 $ και δίνοντάς του την κωδική ονομασία FDBONUS/1. Μετά από εβδομάδες συναντήσεων σε ξενοδοχεία, ο Μπρεγκέ είπε στην υπηρεσία όλα όσα ήξερε για τον Κάρλος  και την οργάνωσή του, καθώς και για πολλές ακροαριστερές ομάδες .

Για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ο Μπρεγκέ φαίνεται να παρείχε πληροφορίες στη CIA, συμβάλλοντας πιθανώς έμμεσα σε βασικά στοιχεία στη γαλλική επιχείρηση πληροφοριών που συνέλαβε τον Κάρλος από μια κλινική στο Χαρτούμ το 1994.

Ωστόσο, το τελευταίο μυστήριο του Μπεργκέ παραμένει άλυτο.

  • Το 1995, ο βετεράνος εξτρεμιστής που μετατράπηκε σε πράκτορα της CIA εξαφανίστηκε οριστικά μετά την επιβίβαση σε πλοίο από την Ελλάδα προς την Ιταλία.

Το τι συνέβη στη συνέχεια είναι ασαφές. Αυτοκτόνησε; Δολοφονήθηκε; Ή μήπως ξεκίνησε μια νέα ζωή κάτω με μια ψεύτικη ταυτότητα που του έδωσαν οι πρώην εργοδότες του;

Ο Hänni είπε ότι η υποψία του είναι ότι οι συνέπειες των παραπτωμάτων του τελικά τον πρόλαβαν.

«Προσωπικά πιστεύω ότι ήταν ένας από τους πολλούς εχθρούς του. Δεν πιστεύω ότι είναι ακόμα ζωντανός, αν και είναι τεχνικά δυνατό. Η ζωή του ήταν ένα εξαιρετικό προσωπικό ταξίδι… αλλά νομίζω ότι τελείωσε τότε», είπε ο Hänni.

 

 

Mε πληροφορίες από The Guardian

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: