Αποφυλακίζεται με βραχιολάκι η Εύα Καϊλή: Ελεύθερη το αργότερο έως Μεγάλη Παρασκευή* Βγαίνει «με το κεφάλι ψηλά» λέει ο δικηγόρος της

FILE PHOTO: Η Εύα Καϊλή. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΤΣΟΜΩΚΟΣ Α.Ε, ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ




Η Εύα Καϊλή, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής που έγινε το πιο αναγνωρίσιμο πρόσωπο του σκανδάλου διαφθοράς που κατέκλυσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποφυλακίστηκε την Τετάρτη μετά από περισσότερους από τέσσερις μήνες στη φυλακή.

  • Η βουλευτής θα τεθεί πλέον σε κατ’ οίκον περιορισμό με ηλεκτρονικό βραχιόλι, όπως δήλωσε στο Euronews ο δικηγόρος της, Σβεν Μερί.

«Δεν θα σχολιάσω περισσότερο, πέρα ​​από το γεγονός ότι αυτή είναι μια λογική απόφαση που άργησε να ληφθεί», είπε ο Μερί σε μια σύντομη δήλωση.

Η απόφαση προκάλεσε έκπληξη, καθώς ανακοινώθηκε μια ημέρα πριν από την προγραμματισμένη εμφάνιση ενώπιον δικαστή το πρωί της Πέμπτης.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής αναμένεται πλέον να αποφυλακισθεί αύριο Μεγάλη Πέμπτη, ή το αργότερο τη Μεγάλη Παρασκευή, ενώ σε δήλωσή του ο έτερος των δικηγόρων της κ. Μιχ. Δημητρακόπουλος ανέφερε:    «Η Εύα Καϊλή αποφυλακίζεται με το κεφάλι ψηλά και με αξιοπρέπεια. Δεν ομολόγησε εγκλήματα που δεν έχει διαπράξει, θα παλέψει για την αθωότητά της μέχρι τέλους».

Η Καϊλή συνελήφθη για πρώτη φορά στις 9 Δεκεμβρίου, όταν σύμφωνα με πληροφορίες συνελήφθη στα πράσα και αμέσως άρθηκε η βουλευτική ασυλία της.

Στη συνέχεια, η 44χρονη βουλευτής κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και αργότερα μεταφέρθηκε στη φυλακή Haren, που βρίσκεται στα περίχωρα των Βρυξελλών, στο πλαίσιο της προφυλάκισής της.

Η σύλληψή της προκάλεσε σοκ σε όλες τις Βρυξέλλες και έφερε στο φως μια έρευνα για ένα σύστημα μετρητά για χάρες που περιλάμβανε «μεγάλα» χρηματικά ποσά και «σημαντικά» δώρα που φέρεται να πληρώθηκαν από το Κατάρ και το Μαρόκο για να επηρεάσουν τη χάραξη ευρωπαϊκής πολιτικής.

Και οι δύο χώρες αρνούνται οποιαδήποτε αδικοπραγία.

  • Πάνω από 1,5 εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά κατέσχεσε η βελγική αστυνομία μετά από δεκάδες έρευνες σε σπίτια και γραφεία.

Στον απόηχο του σκανδάλου, η Καϊλή απομακρύνθηκε από τη θέση της ως μία από τις αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ανεστάλη η ιδιότητα της ως μέλους του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, μια δραματική εξέλιξη για μια ευρωβουλευτή που θεωρούνταν ανερχόμενο αστέρι στο ευρωκοινοβούλιο και φιλικό προς τα μέσα ενημέρωσης πρόσωπο.

Η Καϊλή ήταν ένα από τα πέντε άτομα που συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν ποινικά από τις βελγικές αρχές, μαζί με τον Ιταλό σύντροφό της Φραντσέσκο Τζόρτζι, τον πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι,  τον διευθυντή ΜΚΟ Νικολό Ταλαμάνκα,  και τον Βέλγο ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα.

  • Οι τέσσερις άνδρες έχουν ήδη βγει από τη φυλακή, καθιστώντας τον Καϊλή την μόνη εναπομείνασα σε προφυλάκιση εν αναμονή νέας απόφασης.

Η ομάδα υπεράσπισής της, αποτελούμενη από τον Βέλγο δικηγόρο Σβέν Μερί  και τον Έλληνα δικηγόρο Μιχάλη Δημητρακόπουλο, είχε αμφισβητήσει έντονα τη συνέχιση της φυλάκισης της Καϊλή και πίεζε για την απελευθέρωσή της.

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Euronews  την Τρίτη, ο Μαρί ισχυρίστηκε ότι οι ανακριτές δεν είχαν βρει κανένα νέο στοιχείο για να υποστηρίξουν την υπόθεση εναντίον της Καϊλή και επιτέθηκε στο γραφείο του εισαγγελέα επειδή την κρατά πίσω από τα κάγκελα ως «τρόπαιο».

Η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία αρνήθηκε να σχολιάσει τις κατηγορίες του δικηγόρου.

  • Δεν ήταν αμέσως σαφές κατά πόσον η Καϊλή θα περάσει τον κατ’ οίκον περιορισμό της στην ίδια κατοικία με τον ΦραντσέσκοΤζόρτζι , με τον οποίο έχει μια κόρη δύο ετών.

Ο Τζόρτζι εργαζόταν ως βοηθός του κοινοβουλίου, πρώτα για τον Πιερ Αντόνιο Παντζέρι, τον υποτιθέμενο αρχηγό πίσω από το σχέδιο διαφθοράς, και αργότερα για τον Αντρέα Κοτζολίνο, έναν Ιταλό ευρωβουλευτή που αγωνίζεται για την έκδοση από την Ιταλία στο Βέλγιο.

Ο Παντζέρι υπέγραψε τον Ιανουάριο συμφωνία παραίτησης με τις αρχές, σύμφωνα με την οποία παραδέχεται την εγκληματική συμμετοχή του σε δωροδοκία και δεσμεύεται να μοιράζεται «αποκαλυπτικές» λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα παροχών σε μετρητά.

Με πληροφορίες από euronews

Αποφυλάκιση χωρίς περιορισμούς θα ζητήσουν οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή: Βεβαιώνουν ότι δεν θα “δραπετεύσει” στην Ελλάδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: