Aντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες της 21ης Μαΐου: Δείτε live την συνάντηση Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το μήνυμα του πρωθυπουργού

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδέχεται τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο, Αθήνα, Σάββατο 22 Απριλίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Σήμερα η επίσημη προκήρυξη των εκλογών, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για να ζητήσει τη διάλυση της Βουλής.

O κ. Μητσοτάκης εισηγήθηκε τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών  στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Νωρίτερα, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου υπέγραψαν διά περιφοράς τη σχετική Πράξη του οργάνου.

Αμέσως μετά είναι προγραμματισμένη η μετάδοση δήλωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην οποία θα υπογραμμίζει πως η ανάγκη για διατήρηση των θετικών ρυθμών ανάπτυξης και για οικονομική σταθερότητα, αλλά και το ζητούμενο της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας επιβάλλουν τον σχηματισμό ισχυρής κυβέρνησης με νωπή λαϊκή εντολή.

Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα αναμένεται να θυροκολληθεί στη Βουλή αργότερα το απόγευμα.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε χθες από την Πελοπόννησο ότι η μόνη αξιόπιστη πρόταση είναι η αυτοδύναμη ΝΔ και υποστήριξε ότι “αν ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποιήσει αυτά που υπόσχεται, θα ξαναβάλει τη χώρα στα μνημόνια”. Σήμερα και αύριο ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Κρήτη.

“Οι εκλογές της 21ης Μαΐου, είναι αναμέτρηση ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση, με στόχο την επαναφορά της Ελλάδας στους κανόνες του κράτους δικαίου, επανέλαβε από το Βερολίνο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σήμερα, επισκέπτεται τα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής και τη Θέρμη Θεσσαλονίκης.

“Στις επερχόμενες εκλογές, ο ελληνικός λαός, να πάρει μια γενναία απόφαση Αλλαγής, για να αλλάξει σελίδα η χώρα και να πάμε σε μια εποχή κοινωνικής δικαιοσύνης και εθνικής αξιοπρέπειας”, δήλωσε από τη Νέα Φιλαδέλφεια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Κάθε πιθανότητα μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, απέρριψε από τη Ρόδο, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό του μήνυμα θα προχωρήσει και σε έναν απολογισμό της κυβερνητικής θητείας, ενώ θα ακολουθήσει η θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος στη Βουλή για τη διάλυση του Σώματος. Την Κυριακή θα γίνουν οι ορκωμοσίες του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου και του νέου υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών.

Λίγο μετά τη αναχώρηση του από το Προεδρικό Μέγαρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει μήνυμα στους πολίτες, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους προχωρά στην προκήρυξη των εκλογών.

Δεδομένου ότι η τετραετία δεν έχει εξαντληθεί πλήρως, ο κ. Μητσοτάκης θα εξηγήσει τον εθνικό λόγο, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, βάσει του οποίου θα στηθούν οι κάλπες στις 21 Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στις οικονομικές εξελίξεις και στον στόχο της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει γι’ αυτό το σκοπό νωπή λαϊκή εντολή και συνθήκες σταθερότητας στη χώρα.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται στο μήνυμα του, μεταξύ άλλων, να τονίσει ότι οι εκλογές διεξάγονται στη δύση της κυβερνητικής θητείας, 2 περίπου μήνες πριν από την επίσημη λήξη της, και ότι παρέμεινε πιστός στη δέσμευση του να εξαντλήσει τον συνταγματικό χρόνο και η χώρα να μην οδηγηθεί σε πρόωρες κάλπες.

Και αμέσως μετά, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υπογράψει το διάταγμα διάλυσης της Βουλής.

Το Προεδρικό Διάταγμα θα θυροκολληθεί στο περιστύλιο αργότερα μέσα στην ημέρα. Με τη θυροκόλλησή του, ξεκινά αμέσως η προεκλογική περίοδος.

Από χθες η προετοιμασία στο ειδικό πλαίσιο όπου θα γίνει η θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος…

Αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Εσωτερικών

Ήδη από χτες Παρασκευή ανακοινώθηκαν οι δύο θέσεις που αλλάζουν χέρια.

Τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη αντικαθιστά με καθήκοντα υπηρεσιακής υπουργού η κ. Καλλιόπη Σπανού, καθηγήτρια Διοικητικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, η οποία είχε διατελέσει και Συνήγορος του Πολίτη. Η ορκωμοσία της θα γίνει την Κυριακή, στις 18:00.

Νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος στη θέση του Γιάννη Οικονόμου, οποίος κατέρχεται στις εκλογές, αναλαμβάνει ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος

. Η έως σήμερα αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη αναλαμβάνει τη θέση Συμβούλου σε Διεθνή Θέματα και Σχέσεις με Διεθνή ΜΜΕ.

Στα επόμενα βήματα, μετά την επίσημη διάλυση της Βουλής, η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής, η οποία θα ορίσει τους κανόνες του εκλογικού «παιχνιδιού».

Τα κόμματα θα ορίσουν εκπρόσωπο, ο οποίος θα μετάσχει στις διαβουλεύσεις για την κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου με βάση τα τελευταία ποσοστά του κάθε σχηματισμού, καθώς και οι περιορισμοί στις εμφανίσεις των υποψηφίων στα ΜΜΕ.

Ο οδικός χάρτης ως τις δεύτερες εκλογές

Δεδομένου ότι οι κάλπες της απλής αναλογικής, στις 21 Μαΐου θεωρείται απίθανο να αναδείξουν αυτοδύναμη κυβέρνηση, την επομένη της εκλογικής αναμέτρησης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του πρώτου κόμματος.

Ο κάθε αρχηγός έχει δικαίωμα να κρατήσει την διερευνητική εντολή για τρεις μέρες, συνολικά δηλαδή εννέα ημέρες, με τη δυνατότητα ωστόσο να την παραδώσει ακόμη και την ίδια ημέρα ή και να μη τη λάβει καν.

Εφόσον διαπιστωθεί αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, τότε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία της, σε μια ύστατη προσπάθεια σχηματισμού Οικουμενικής κυβέρνησης. Μία τέτοια προοπτική θεωρείται επίσης αδύναμη.

Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία αυτή θα έχει ολοκληρωθεί ως το αργότερο την Τρίτη 30 Μαΐου.

Η επόμενη κίνηση είναι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ορίσει Πρωθυπουργό έναν από τους προέδρους των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας και θα ορκιστεί Υπηρεσιακή Κυβέρνηση, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Μετά την ορκωμοσία της, η νέα Βουλή θα συνεδριάσει, θα εκλέξει προεδρείο και μετά από μια ημέρα θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα, οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν το αργότερο στις αρχές Ιουλίου, με επικρατέστερη ημερομηνία την 2α Ιουλίου.

Εάν και εφόσον κάποιο κόμμα συγκεντρώσει αυτοδυναμία, τότε η χώρα αποκτά αμέσως κυβέρνηση. Αν όμως αυτό δεν συμβεί, τότε ξεκινά εκ νέου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας η διαδικασία των διερευνητικών εκλογών.

Το καλό σενάριο σε αυτή την περίπτωση είναι να υπάρξει η απαραίτητη συνεργασία κομμάτων για να σχηματιστεί κυβέρνηση και ως τα μέσα Ιουλίου να έχει ξεκινήσει το έργο της.

Το κακό σενάριο… η προσφυγή σε τρίτες κάλπες το φθινόπωρο.

Πηγή: ertnews

Δένδιας για τα ελληνοτουρκικά: Η Ελλάδα δεν είναι αφελής, θα δούμε μετά τις εκλογές αν η Τουρκία θα συνεχίσει τον μήνα του μέλιτος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: