Αναβαθμισμένο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) για παραγωγή πολιτικής: Ο επικεφαλής θα έχει την ευθύνη και της κυπριακής ΚΥΠ

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης στη δοξολογία για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 1ης Απριλίου 1955. Μαζί του ο υπουργός Άμυνας, ανώτεροι αξιωματικοί και η σύζυγός του Φιλίππα Καρσερά. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO, Aνδρέας Λουκαίδης




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – Λευκωσία

Η συγκρότηση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας- ΣΕΑ, αποτελεί προτεραιότητα του Προέδρου Χριστοδουλίδη και η λειτουργία του έχει δρομολογηθεί. Είναι θέμα χρόνου οι ανακοινώσεις.

Σημειώνεται συναφώς ότι  επί του θέματος ενημερώθηκε το Εθνικό Συμβούλιο, στη συνεδρίασή του της περασμένης Πέμπτης και γίνονται βήματα, ώστε να ξεκινήσει δουλειά. Ενώπιον του Προέδρου υπάρχουν οι παράμετροι, που καθορίζουν την λειτουργία του ΣΕΑ και το ρόλο, που θα διαδραματίζει.

Θα είναι ένα θεσμικό όργανο διαμόρφωσης πολιτικής, που θα παρουσιάζεται ενώπιον του Νίκου Χριστοδουλίδη, της κυβέρνησης αλλά και του Εθνικού Συμβουλίου.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας θα είναι στελεχωμένο με ειδικούς ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι συνδεδεμένο με την Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών, που είναι πρόθεση του Προέδρου να την αναβαθμίσει περαιτέρω (άνοιξε το δρόμο αναβάθμισης και προσαρμογής στα νέα δεδομένα επί Τάσου Τζιωνή ενώ τα τελευταία χρόνια αυτή η προσπάθεια, επί Κούρου ενισχύθηκε και αναπτύχθηκε σημαντικά). Επικεφαλής της ΚΥΠ θα είναι ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας.

  • Όπως είναι γνωστό, ο νυν Επικεφαλής της ΚΥΠ, Κυριάκος Κούρος, που αυτή την εβδομάδα αναλαμβάνει Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, θα διατηρήσει τη θέση του και την Υπηρεσία μέχρι να συγκροτηθεί το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.

Ποιος θα είναι επικεφαλής του ΣΕΑ, Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας; Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έχει ξεκαθαρίσει στο μυαλό του το πρόσωπο, που θα αναλάβει να ηγηθεί του νέου αυτού θεσμού. Θα το ανακοινώσει ο ίδιος την κατάλληλη στιγμή όταν όλα θα είναι έτοιμα, όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές.

Το ΣΕΑ με τη συγκρότηση και την λειτουργία του θα καλύψει πολλά κενά, που διαχρονικά διαπιστώνονται σε ό,τι αφορά την ανάλυση και αξιολόγηση πολιτικών δεδομένων, συγκυριών, τον συντονισμό των αρμοδίων οργάνων και την παραγωγή και διαμόρφωση θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ζητήματα εθνικής ασφαλείας.

Το ΣΕΑ θα έχει συμβουλευτικό ρόλο και θα στελεχώνεται από τεχνοκράτες και ειδικούς. Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, θα είναι πιο αναβαθμισμένο από το μοντέλο, που είχε μελετηθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Κόκκινο πανί για τη Λευκωσία: Οι Εγγλέζοι παρακολουθούν την πρωτοβουλία του Νίκου Χριστοδουλίδη και φρεσκάρουν τις γνωστές απαράδεκτες ιδέες τους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: