Το πόρισμα Βουρλιώτη για Κοκλώνη: Συνεργάτες – φάντασμα, πυραμίδες και 24 ύποπτες εταιρίες στις οποίες δήλωνε από γραμματέας ως ταμίας

O N. Κοκλώνης. Στιγμιότυπο από την τηλεόραση του Mega




Τουλάχιστον 24 ήταν ανά τον κόσμο οι ύποπτες εταιρείες του Νίκου Κοκλώνη σύμφωνα με το πόρισμα της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, το οποίο δημοσιεύει η ιστοσελίδα Mononews.

Από τις εταιρίες αυτές, οι οκτώ στην Ελλάδα είναι εικονικές ή «οχήματα» ξεπλύματος μαύρου χρήματος ή «κέλυφος» για τη μεταφορά χρημάτων από τρίτες χώρες, σημειώνει το δημοσίευμα.

Βάσει της  ίδιας πηγής, από την έρευνά της, η Αρχή φέρεται να εντόπισε δύο ενεργά υποκαταστήματα της Air Fast Tickets στις ΗΠΑ. Είναι το ταξιδιωτικό πρακτορείο του Νίκου Κοκλώνη που, προ 7ετίας, χρεοκόπησε και στην Ελλάδα.

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Αρχή υποστηρίζει ότι εντόπισε έμβασμα 1,3 εκατομμυρίου ευρώ που «βγήκε» από λογαριασμό της αμερικανικής Air Fast Tickets και «μπήκε» σε λογαριασμό βουλγάρικης εταιρείας, συμφερόντων Κοκλώνη ενώ από εκεί, τα χρήματα κατέληξαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς του τηλεοπτικού παραγωγού σε Ελλάδα και Τουρκία.

Μεταξύ των βασικών σημείων του πορίσματος αναφέρονται:

Χρησιμοποιούσε ανύπαρκτο διαχειριστή στις εταιρείες του προκειμένου να αναλάβει την ποινική, ατομική και αλληλέγγυα ευθύνη των χρεών που θα δημιουργούσαν μεθοδευμένα οι εταιρείες του, είτε από την παράνομη ιδιοποίηση του ΦΠΑ, είτε από τους ανεξόφλητους φόρους εισοδήματος ή τους φόρους μισθωτών υπηρεσιών.

Εμφανίζεται έμμεσα ή άμεσα, ως διαχειριστής, διευθυντής, πραγματικός δικαιούχος και ιδρυτής τουλάχιστον 24 εταιρειών, σημειώνεται ακόμη στο πόρισμα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ορισμένες εξ αυτών εκπροσωπούνται από πρακτορεία ή γραφεία της χώρας που εδρεύουν, με εμφανή εταίρο τον Νίκο Κοκλώνη ενώ σε κάποιες άλλες δηλώνεται ως διευθυντής, γραμματέας ή ταμίας. Η δραστηριότητα αυτών των εταιρειών είναι αμφίβολη.»

Συνεργάτης – φάντασμα: Ατομο ονόματι Meta Armando, αλβανικής καταγωγής και διαχειριστής σε εταιρείες του Νίκου Κοκλώνη εμφανιζόταν ως έμπιστος συνεργάτης του. Κατά το πόρισμα Βουρλιώτη, ο Meta Armando είναι ένα ανύπαρκτο πρόσωπο, που έβγαλε AΦΜ, άνοιξε τραπεζικούς λογαριασμούς κι έγινε διαχειριστής εταιρειών, επιδεικνύοντας τα στοιχεία ενός πλαστού διαβατηρίου.

Το μόνο αληθινό στο διαβατήριο ήταν η φωτογραφία του φερόμενου ως δικαιούχου. Φέρεται να ανήκει σε ένα υπαρκτό πρόσωπο, επίσης αλβανικής καταγωγής, ο οποίος στο παρελθόν εργαζόταν σε επιχείρηση του Νίκου Κοκλώνη. Σήμερα, είναι έγκλειστος στις φυλακές Κορυδαλλού, με πηγές να αναφέρουν ότι εμπλέκεται σε εμπορία ναρκωτικών.

Πυραμίδες

«Σε κάποιες περιπτώσεις οι ελεγκτικές αρχές των χωρών έχουν προβεί σε διακοπή των ηλεκτρονικών διευθύνσεων των εταιρειών και της δράσης τους, καθώς αποδεδειγμένα προέβαιναν σε οικονομικές απάτες, όπως παράνομα χρηματοοικονομικά προϊόντα τύπου πυραμίδας ΡΟΝΖΙ.

Ζημιά και κατά της ΕΕ 

Πλην των 12 εκατομμυρίων ευρώ, ο πρώην ανώτατος εισαγγελέας αποδίδει απάτη στον Ν. Βουρλιώτη επιπλέον ποσού 9,9 εκατομμυρίων ευρώ από κρατική χρηματοδότηση.

«Ο Κοκλώνης διεκδίκησε και πέτυχε τη χρηματοδότηση μιας νεοσυσταθείσας εταιρείας του από ελληνικά και ευρωπαϊκά ευρωπαϊκά κονδύλια, δηλώνοντας ως συνδεδεμένες με την επιδοτούμενη εταιρεία, εικονικές εταιρείες και εταιρείες ”κέλυφος” και υποβάλλοντας μεταξύ των δικαιολογητικών, ψευδή υπεύθυνη δήλωση διαχειριστή εταιρείας.

Το πλήρες ρεπορτάζ στο mononews

Μνημόσυνο στη Μητρόπολη και όλους τους ναούς της Ελλάδας την Κυριακή για τα θύματα των Τεμπών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: