Το Παρίσι βρωμάει! Τόνοι σκουπιδιών στην Πόλη του Φωτός και φόβοι για επιδρομή αρουραίων [photos, video]

epa10517185 Garabage cans overflowing with trash in Paris, France, 12 March 2023. Garabage collecters have joined the massive strikes in France against pension refrom plans, piling the streets of the French capital with thousands of tonnes of garabage. EPA/TERESA SUAREZ




Στη γαλλική πρωτεύουσα, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα απεργούν από τις 6 Μαρτίου με αποτέλεσμα τόνοι από σκουπίδια να έχουν στοιβαχθεί στους δρόμους της πόλης, ενώ οι πολιτικοί «ουρλιάζουν ο ένας στον άλλο», όπως σχολιάζει το Politico, προσθέτοντας ότι απειλείται πλέον και μια πιθανή εισβολή από…  αρουραίους!

Σακούλες σκουπιδιών έβλεπε κανείς να συσσωρεύονται στα πεζοδρόμια του Παρισιού το Σαββατοκύριακο – ειδικά σε περιοχές με πολλά εστιατόρια – σχηματίζοντας σωρούς απορριμμάτων. Η απεργία έρχεται ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της Γαλλίας.

Η μεταρρύθμιση αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα από τα 57 στα 59 έτη.  οι οποίοι επί του παρόντος έχουν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτούνται πρόωρα λόγω του ανθυγιεινού της εργασίας τους, η οποία έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής τους.

Κατά συνέπεια, πάνω από 5.600 τόνοι απορριμμάτων έχουν σωρευθεί στους δρόμους της πρωτεύουσας ήδη από τη Δευτέρα -όγδοη ημέρα της απεργίας- σύμφωνα με το γραφείο του δημάρχου του Παρισιού, το οποίο επικαλείται το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP.

Ο κίνδυνος των αρουραίων 

Αλλά οι άνθρωποι δεν ανησυχούν μόνο για τα βουνά από τις σακούλες σκουπιδιών – το πραγματικό ζήτημα είναι ότι το Παρίσι, όπως και οι περισσότερες μεγάλες πόλεις, είναι ευεπίφορο στην επιδρομή αρουραίων.

 

Για κάθε άτομο που ζει στο Παρίσι, υπάρχουν 1,5 έως 1,75 αρουραίοι, γεγονός που καθιστά την Πόλη του Φωτός μια από τις πιο «μολυσμένες» πόλεις στον κόσμο.

Το γεγονός ώθησε τη Γαλλική Εθνική Ακαδημία Ιατρικής να εκδώσει μια προειδοποίηση τον περασμένο Ιούλιο σχετικά με την «απειλή για την ανθρώπινη υγεία» που προκαλούν οι αρουραίοι και οι ασθένειες που μπορούν να μεταδώσουν στον άνθρωπο.

Το θέμα προκάλεσε πολιτικό καυγά το Σαββατοκύριακο, αφού οι δήμαρχοι πολλών περιφερειών του Παρισιού υποστήριξαν ότι η απεργία απειλούσε να μετατραπεί σε μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και κάλεσαν τη δήμαρχο του Παρισιού, τη σοσιαλίστρια Anne Hidalgo, να αναλάβει δράση.

Η διαμάχη κλιμακώθηκε το βράδυ της Κυριακής, καθώς ο υπουργός Μεταφορών —και περιζήτητος δήμαρχος του Παρισιού— ο Κλεμέν Μπον κατηγόρησε το γραφείο του δημάρχου για την κατάσταση.

«Έβδομη μέρα χωρίς αποκομιδή σκουπιδιών. Δυσοσμία και σήψη», έγραψε ο Beaune στο Twitter το βράδυ της Κυριακής δίπλα σε φωτογραφίες που δείχνουν κάδους να ξεχειλίζουν με σακούλες σκουπιδιών.

«Το σάπιο είναι αυτό που χαρακτηρίζει το όραμά σας για τον κοινωνικό διάλογο», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Antoine Guillou. «Αν ανησυχείτε πραγματικά για τους Παριζιάνους και τους Γάλλους, αποσύρετε την άδικη συνταξιοδοτική μεταρρύθμισή σας, την οποία απορρίπτουν μαζικά».

Εν τω μεταξύ, οι Παριζιάνοι ετοιμάζονται να το περιμένουν.

Τα σκουπίδια «δεν είναι ένα ιδιαίτερα ευχάριστο θέαμα, αλλά αυτός είναι και ο στόχος της απεργίας», είπε ο Guillaume Meigniez, 28 ετών, κάτοικος για πολλά χρόνια στο βόρειο Παρίσι.

Ο Meigniez είπε ότι δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για τους αρουραίους, επειδή είναι ήδη «πολλοί» και σε κανονικές περιόδους  και «δεν πρόκειται να αρχίσουν να κάνουν συμμορίες και να επιτίθενται στους ανθρώπους».

Αλλά «αν βγουν οι αρουραίοι, μπορεί να ταρακουνήσει λίγο τα πράγματα», είπε.

Το αποτέλεσμα είναι κωμοκοτραγικό: Σέλφι μπροστά στα βουνά των σκουπιδιών, σωροί απορριμμάτων κοντά σε εμβληματικά μνημεία του Παρισιού.

Στις όχθες του Σηκουάνα, στην σκιά της Νοτρ Νταμ, οι σωροί των σκουπιδιών εμποδίζουν την θέα. Για να φτάσει κανείς στον επιβλητικό καθεδρικό ναό στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας πρέπει πρώτα να δώσει μάχη με τις βρωμιές.

Οι επισκέπτες που θέλουν να θαυμάσουν τον Πύργο του Άιφελ μέσα από την εσπλανάντ του Τροκαντερό βγαίνοντας από το μετρό πέφτουν επάνω σε έναν τοίχο από μαύρες σακούλες. Στο κέντρο της πόλης, τα άλλοτε ρομαντικά δρομάκια είναι σπαρμένα με κούτες, καφάσια, αποφάγια…

«Αυτό δεν το έχω δει ποτέ στον Καναδά», λέει η Ομερα, μία Καναδή με ροζ μαλλιά, που έχει μόλις φωτογραφίσει ένα βουνό σκουπιδιών στο Σεν Μισέλ, στην καρδιά του Καρτιέ Λατέν. Και κάνει μια πρόβλεψη: «Αυτό θα διώξει τους τουρίστες. Δεν θα ξανάρθουν!».

Ο Μάρτιν Ρούις, 18χρονος Τεξανός, δυσανασχετεί για την μυρωδιά: «Είναι αηδιαστικό». Στην Οπερα, ο Ανχελες Μοσκέντα δηλώνει πολύ ενοχλημένος από την αποφορά, ενώ η Γερμανίδα Κλάουντια Χάρμαντ επιχειρεί ένα σλάλομ ανάμεσα στους σωρούς των σκουπιδιών που «χαλάει κάπως την γοητεία» της πόλης. «Δεν είναι και καταπληκτικό».

 

Η Πόλη του Φωτός, με 34,5 εκατομμύρια τουρίστες το 2022, είναι θύμα του κινήματος διαμαρτυρίας για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που επιχειρεί η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν και περιλαμβάνει την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Για τον Μαρκ, τουρίστα από το Κάνσας, που σπρώχνει το καροτσάκι του μωρού του δίπλα στα σκουπίδια, «οι απεργίες δεν αλλάζουν τίποτε. Αν πρέπει να συνταξιοδοτηθείς αργότερα, ας γίνει».

Η Βρετανίδα Ολίβια Στίβενσον λέει αντίθετα ότι «πρέπει να υποστηριχθούν οι απεργίες παντού», στην Γαλλία όπως και στην Αγγλία.

«Προφανώς, δεν είναι το καλύτερο για τους ξένους επισκέπτες», παραδέχεται ο Ζαν-Φρανσουά Ριάλ, πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού και Συνεδρίων του Παρισιού.

Με πληροφορίες από AFP, Politico

Κρυβόταν στα χαλάσματα 6 μήνες από τους Ουκρανούς: Συνελήφθη Ρώσος λιποτάκτης στο Χάρκοβο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: