Η στροφή των Εργατικών στο κέντρο πέταξε εκτός ψηφοδελτίων τον Τζέρεμι Κόρμπιν που ετοιμάζει αντάρτικο

FILE PHOTO: Ο πρώην ηγέτης των Εργατικών Jeremy Corbyn. EPA, ANDY RAIN




Οι Εργατικοί της Βρετανίας απέκλεισαν τον πρώην ηγέτη τους, τον Τζέρεμι Κόρμπιν, από υποψήφιο στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, καθώς ο διάδοχός του, ο Κιρ Στάρμερ, επιδιώκει να απομακρυνθεί από την ακροαριστερή πτέρυγα του κόμματος.

Εκπρόσωπος του κόμματος ανακοίνωσε ότι η Εθνική Εκτελεστική Επιτροπή των Εργατικών ενέκρινε την πρόταση του Στάρμερ να μην στηρίξει την υποψηφιότητα του Κόρμπιν στις επόμενες εκλογές.

Η πρόταση πέρασε με 22 ψήφους υπέρ έναντι 12 κατά.

Αφότου ανέλαβε την ηγεσία, το 2020, ο Στάρμερ προσπαθεί να μετακινήσει το κόμμα προς το κέντρο.

Τον περασμένο μήνα είπε σε υποστηρικτές του Κόρμπιν ότι αν δεν τους αρέσει η αλλαγή αυτή «κανείς δεν θα τους υποχρεώνει να παραμείνουν».

Ο 73χρονος Κόρμπιν, ένας βετεράνος Σοσιαλιστής πολιτικός, πέτυχε μια σχετική άνοδο των ποσοστών του κόμματος το 2017, όμως το 2019 το οδήγησε στη χειρότερη ήττα του από τη δεκαετία του 1930.

Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία πρέπει να διεξαχθούν μέχρι τον Ιανουάριο του 2025.

Η κομματική ιδιότητα του Κόρμπιν ανεστάλη το 2020 επειδή υποστήριξε ότι οι καταγγελίες για αντισημιτισμό εντός του κόμματος κατά την περίοδο της ηγεσίας του «υπερτονίστηκαν δραματικά» για πολιτικούς λόγους.

Στη συνέχεια ωστόσο αποκαταστάθηκε στο κόμμα, αν και ο Στάρμερ δεν του επέτρεψε να ενταχθεί στην κοινοβουλευτική ομάδα των Εργατικών.

Σήμερα θεωρείται ανεξάρτητος βουλευτής.

Η Momentum, μια ομάδα που ιδρύθηκε με στόχο να στηρίξει τον Κόρμπιν, χαρακτήρισε «μαύρη ημέρα για τη δημοκρατία» την απόφαση αποκλεισμού του από τις εκλογές.

Στις δημοσκοπήσεις, οι Εργατικοί προηγούνται των Συντηρητικών με διψήφια διαφορά αφότου η βραχύβια πρωθυπουργός Λιζ Τρας προκάλεσε χάος στις αγορές όταν ανακοίνωσε περικοπές φόρων.

Αν και η διαφορά παραμένει, οι Συντηρητικοί άρχισαν να ανακάμπτουν αφότου η Τρας αντικαταστάθηκε από τον Ρίσι Σούνακ.

Ετοιμάζει αντάρτικο;

Ο ίδιος ο Τζέρεμι Κόρμπιν σε αποψινές του δηλώσεις φάνηκε να επιβεβαιώνει ότι θα είναι υποψήφιος εναντίον των Εργατικών στις επόμενες γενικές εκλογές, αφού εμποδίστηκε να είναι επίσημος υποψήφιος του κόμματος.

Ο πρώην ηγέτης των Εργατικών επέμεινε ότι «δεν πρόκειται να τον εκφοβίσουν στη σιωπή».

Ο 73χρονος εκπροσωπεί την εκλογική του περιφέρεια στο Islington North για σχεδόν 40 χρόνια και έδειξε ότι σκοπεύει να είναι ξανά υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, είτε ως υποψήφιος των Εργατικών είτε όχι.

«Έχω περάσει τη ζωή μου παλεύοντας για μια πιο δίκαιη κοινωνία για λογαριασμό του λαού του Islington North και δεν έχω σκοπό να σταματήσω τώρα», είπε σε μια δήλωση σήμερα το απόγευμα.

Αντιδράσεις

Η απόφαση για αποκλεισμό του Κόρμπιν δεν έτυχε πάντως θερμής υποδοχής από όλες τις πτέρυγες του κόμματος της αντιπολίτευσης, όπου ο Κόρμπιν διατηρεί την υποστήριξη όσων ευθυγραμμίζονται με τη Σοσιαλιστική Ομάδα Εκστρατείας.

Η βουλευτής Νάντια Ουίτομ περιέγραψε την κίνηση ως «διασπαστική, αντιπερισπασμό και επίθεση στη δημοκρατία του κόμματος».

Και η Momentum, η αριστερή ομάδα βάσης που δημιουργήθηκε στον απόηχο της ανάληψης της ηγεσίας των Εργατικών από τον Κόρμπιν, αποκάλεσε την απόφαση «αντιδημοκρατική βολή».

Σύμφωνα με τον βρετανικό σταθμό Sky News, ένα άλλο μέλος του κόμματος είπε: «Ο Κιρ Στάρμερ εξελέγη με τη δέσμευσή να τερματίσει τις συρράξεις και να δώσει τη δυνατότητα στα μέλη των τοπικών εκλογικών περιφερειών να αποφασίζουν τους υποψηφίους τους. Ωστόσο, η φωτογραφική αλλαγή του καταστατικού του κόμματος απαγορεύει σε έναν πρώην ηγέτη του να διεκδικήσει μία υποψηφιότητα με τους Εργατικούς σε μια εκλογική περιφέρεια που έχει εκλεγεί δέκα φορές και την εκπροσωπεί για πάνω από σαράντα χρόνια.

«Αυτή η άδικη απόφαση δημιουργεί σοβαρό ζήτημα μέσα στο Εργατικό Κόμμα και κινδυνεύει να αποξενώσει τα εκατομμύρια των ανθρώπων, ιδιαίτερα των νέων, που ενεργοποιήθηκαν από τη σοσιαλιστική πολιτική του Τζέρεμι», ανέφερε στέλεχος του κόμματος.

Θυμίζουμε ότι ο Κόρμπιν διαγράφηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα τον Οκτώβριο του 2020 λόγω της αντίδρασής του σε μια καταδικαστική έκθεση της Επιτροπής Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τις καταγγελίες για αντισημιτισμό εκ μέρους μελών υπό την ηγεσία του.

Αμέσως μετά τη δημοσίευσή της έκθεσης ο Κόρμπιν ισχυρίστηκε ότι «η σημασία του προβλήματος ήταν δραματικά υπερεκτιμημένη για πολιτικούς λόγους από τους αντιπάλους μας».

Αυτή τη στιγμή, ο Κόρμπιν είναι ανεξάρτητος βουλευτής, αλλά εξακολουθεί να είναι μέλος του ευρύτερου Εργατικού Κόμματος.

Ωστόσο, οι κανόνες του κόμματος προβλέπουν ότι μπορεί να χάσει την ιδιότητα του μέλους εάν ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιος εναντίον ενός επίσημου υποψηφίου των Εργατικών στην περιφέρεια.

Σε δήλωσή του τη Δευτέρα, ο Τζέρεμι Κόρμπιν είπε ότι ο Κιρ Στάρμερ «αθέτησε τη δέσμευσή του να σεβαστεί τα δικαιώματα των μελών του Εργατικού Κόμματος και δυσφήμησε τα δημοκρατικά θεμέλια του κόμματός μας».

Δεν ξεκαθάρισε αν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, αλλά έστειλε μήνυμα σε όσους τον υποστηρίζουν: «Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: δεν πάμε πουθενά. Ούτε και η αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε έναν καλύτερο κόσμο».

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Λονδίνο, Βρετανία

Και επισήμως στο τιμόνι της Σκωτίας ο 37χρονος μουσουλμάνος Χάμζα Γιούσαφ: Ο άνθρωπος που πάση θυσία θέλει να τα σπάσει με το Λονδίνο

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: