Τι είναι ετούτοι; Είναι θυμωμένοι στο Λευκό Οίκο, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο Πεντάγωνο με τον Ερντογάν αλλά φοβούνται να το πούνε δημόσια (video)

FILE PHOTO: O Λευκός Οίκος το απόγευμα. Φωτογραφία Hellas Jourrnal




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Ουάσιγκτον

Δεν πρέπει να έχει κανείς αμφιβολία ότι το απαράδεκτο και βρώμικο παιγνίδι του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της Σουηδίας, έχει εκνευρίσει τους αξιωματούχους στο Λευκό Οίκο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο και άλλες υπηρεσίες.

Είναι μία εκ των πιο σημαντικών συζητήσεων στην πόλη της Ουάσιγκτον (“the talk of the town”). Έχουν θυμώσει στον υπερθετικό βαθμό.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν βγαίνουν δημόσια και με ισχυρό τρόπο να ανακοινώσουν ότι δεν συμφωνούν με τις αντισυμμαχικές ενέργειές της Τουρκίας υπό τον Ερντογάν. Διότι, εδώ και πολλούς μήνες κρατάει κυριολεκτικά όμηρο το ΝΑΤΟ, αφού δεν επιτρέπει την ένταξη και της Σουηδίας -είπε το ναι με το ζόρι στο Ελσίνκι.

Μέχρι την περασμένη εβδομάδα είχε «παγωμένη» την ένταξη και της Φινλανδίας. Συναίνεσε όταν ανάγκασε τη σκανδιναβική χώρα να αλλάξει ακόμα και τους νόμους της. Το ότι δήλωσε ότι θα επιτρέψει την ένταξη δεν σημαίνει ότι θα το πράξει, παρά το γεγονός ότι έστειλε το σχετικό αίτημα στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

  • Επειδή πολλές φορές δίνει απλόχερα υποσχέσεις στους Δυτικούς και δεν τις τηρεί «θα πιστέψουμε όταν θα δούμε» τη Φινλανδία να εντάσσεται επίσημα στη Δυτική Συμμαχία.

Για τη Σουηδία τα πράγματα είναι «χλωμά». Δύσκολα βρίσκει κανείς στην Ουάσιγκτον αξιωματούχους που αισιοδοξούν. Απλά ελπίζουν… Και αντί να αντιδράσουν και να εγκαλέσουν τον Ερντογάν, κυριολεκτικά τον χαϊδεύουν.

Οι λόγοι του αμερικανικού φόβου έναντι του Ερντογάν, φαίνεται ότι είναι οι επερχόμενες εκλογές, εάν βεβαίως διεξαχθούν. Διότι εάν ο ισλαμιστής Τούρκος πρόεδρος πειστεί ότι θα τις χάσει, θα ανακαλύψει διάφορες δικαιολογίες για να τις αναβάλει, ακόμα και να τις ακυρώσει. Τους «λόγους εθνικής ασφάλειας» -για την αναβολή ή την ακύρωση, τους έχει στην τσέπη του. Αυτό θα ανακοινώσει.

Οι Αμερικανοί τον αντιπαθούν για άπειρους λόγους. Οι υποστηρικτές του στην Ουάσιγκτον είναι μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού. Ειλικρινά το πιστεύω.

Η χειρότερη πρόκληση του Ερντογάν είναι ότι συντάχθηκε με τους εχθρούς της Αμερικής και της Δύσης, με πρώτο και χειρότερο τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ξεκάθαρα υπονομεύει το ΝΑΤΟ εκτελώντας πληρωμένες υπηρεσίες στον αυταρχικό πρόεδρο της Ρωσίας.

Η Ουάσιγκτον δείχνει αποφασισμένη να μην …«προκαλέσει» τον Ερντογάν προεκλογικά. Να μην του δώσει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει τον αντιαμερικανισμό στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Η ήττα του θα είναι μία κάποια λύση -που λέει και ο ποιητής- για τους Αμερικανούς, διότι με τους Κεμαλιστές «θα τα βρουν» με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αν, όμως, δεν ηττηθεί; Αν επιχειρήσει το χειρότερο αναβάλλοντας ή ακυρώνοντας τις εκλογές; Θα συνεχίσουν να καμώνονται ότι είναι ένας «καλός και ισχυρός εταίρος του ΝΑΤΟ», όπως μας έχουν πρήξει με τις ανακοινώσεις τους;

Όσο περνούν οι μέρες και φτάνουμε στις 14 Μαϊου, ημέρα των εκλογών, τα πράγματα θα δυσκολεύουν. Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τουρκία, είναι άκρως προσβλητική για τον Ερντογάν. Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν τις έχει σχολιάσει…

  • Στο πλαίσιο, λοιπόν, της ενημέρωσης των διαπιστευμένων δημοσιογράφων από τον αναπληρωτή Εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Vedant Patel, θέσαμε ερωτήματα αναφορικά με την στάση της Τουρκίας όσον αφορά την διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Ο μικρός διάλογος έχει ενδιαφέρον:

ΕΡΩΤΗΣΗ (Mιχάλης Ιγνατίου): Είστε ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκίας, Φινλανδίας και Σουηδίας; Ο λόγος που σας ρωτάω είναι επειδή είπατε πολλές φορές από το βήμα ότι θέλετε και οι δύο χώρες να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΛΕΠΤΟ: 41:58

PATEL: Λοιπόν, Μιχάλη, όπως είπαμε την περασμένη εβδομάδα, χαιρετίζουμε την ανακοίνωση του Προέδρου Erdogan ότι θα αποστείλει τα πρωτόκολλα ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ στο τουρκικό κοινοβούλιο και προσβλέπουμε στην άμεση, θετική ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας. Ενθαρρύνουμε επίσης την Τουρκία να επικυρώσει γρήγορα και τα πρωτόκολλα προσχώρησης της Σουηδίας.

Η πεποίθησή μας συνεχίζει να είναι – τόσο σθεναρά όσο και όταν ξεκίνησε αυτή η διαδικασία – ότι η Σουηδία και η Φινλανδία είναι και οι δύο ισχυροί, ικανοί εταίροι που μοιράζονται τις αξίες του ΝΑΤΟ και θα ενισχύσουν τη Συμμαχία και θα συμβάλουν στην ευρωπαϊκή ασφάλεια. Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι και οι δύο χώρες πρέπει να καταστούν μέλη του ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό

ΕΡΩΤΗΣΗ (Mιχάλη Ιγνατίου): Συνεπώς δεν συμφωνείτε με τις ενέργειες του κ. Erdogan ο οποίος εμποδίζει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, όπως το αντιλαμβάνομαι;

PATEL: Παραμένουμε πλήρως δεσμευμένοι στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Η δύναμη αυτής της υποστήριξης είναι ξεκάθαρη από τη συντριπτική διακομματική ψήφο της Γερουσίας μας, καθώς και την ταχύτητα του Προέδρου Biden της υπογραφής αυτών των πρωτοκόλλων, καθώς και στην αποδοχή τους από το Υπουργείο Εξωτερικών. Αυτό είναι κάτι στο οποίο είμαστε βαθιά, βαθιά δεσμευμένοι.

Το πλήρες κείμενο της ενημέρωσης είναι διαθέσιμο στο σύνδεσμο ΕΔΩ

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Μακάρι να δικαιωθεί ο Νίκος Δένδιας, μακάρι οι Τούρκοι να συνετιστούν: Αλλά είναι βέβαιος ότι ο Ερντογάν θα σταματήσει (επιτέλους) να απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο; (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: