Στην αρχαία Κίνα έφτιαχναν πανοπλίες από χαρτί: Ήταν πιο αποτελεσματικές από τις σιδερένιες [video]

Image by Allan Lee from Pixabay




Έχετε ακούσει πιθανώς το ρητό «το στυλό είναι πιο δυνατό από το σπαθί», αλλά έχετε ακούσει ότι η χάρτινη πανοπλία είναι ισχυρότερη από τα μεταλλικά προστατευτικά ρούχα;

Αντιβαίνει σε όλα όσα μάθαμε για τον πόλεμο, όπου οι εύσωμοι πολεμιστές είναι συνήθως ντυμένοι με θωράκιση από χάλυβα ή σιδερένια πλάκα. Αλλά σύμφωνα με αρχαία κινεζικά αρχεία, η χρήση χάρτινης πανοπλίας θεωρούνταν μερικές φορές η καλύτερη επιλογή.

Η παραγωγή χαρτιού ξεκίνησε στην Κίνα πριν από 2.000 χρόνια κατά την περίοδο του Ανατολικού Χαν. Ο Κινέζος ευνούχος Cai Lun πιστώνεται με την εφεύρεση, αν και έχουν βρεθεί παραδείγματα παλαιότερου, πιο πρωτόγονου χαρτιού. Το χαρτί ήταν μια εφεύρεση που άλλαξε το παιχνίδι, παρέχοντας μια πιο πρακτική επιφάνεια γραφής από το μπαμπού, το ξύλο ή το μετάξι. Εκτός από τις προφανείς χρήσεις του, οι Κινέζοι το χρησιμοποιούσαν ακόμη και για την κατασκευή χάρτινων πανοπλιών.

Πηγή https://commons.wikimedia.org/wiki/File:%E6%AD%A6%E5%82%99%E8%A6%81%E7%95%A5_%E7%A8%8B%E5%AD%90%E9%A0%A4_%E6%98%8E%E6%9C%9D%E4%BA%8C_23.jpg

Ιστορικά, οι Κινέζοι έχουν επιδείξει μια εντυπωσιακή ικανότητα να προστατεύουν τους στρατιώτες με μια ποικιλία υλικών, που κυμαίνονται από κέλυφος χελώνας, μπρούτζος, πέτρα, δέρμα και τελικά ατσάλι, κατασκευασμένα με επιδεξιότητα σε μικρά, τετράγωνα, ορθογώνια κομμάτια και σε σχήμα ψαριού για να παρέχουν τη βέλτιστη προστασία κατά τη διάρκεια του πολέμου. Αυτό που μπορεί να προκαλέσει έκπληξη είναι η αναφορά της πανοπλίας από μετάξι και χαρτί στα αρχαία κινεζικά αρχεία.

Το περιοδικό Hand Papermaking σημείωσε ότι η παλαιότερη αναφορά σε χάρτινη πανοπλία έγινε κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Τανγκ (618 έως 907 μ.Χ.). Λέγεται ότι ο Shang Suiding εφηύρε χάρτινη πανοπλία για να βοηθήσει τους πολίτες να αμυνθούν κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ο κυβερνήτης του He-Dong μάλιστα αναφέρεται ότι εξόπλισε έναν στρατό χιλίων με κοστούμια από πτυχωτή πανοπλία από χαρτί.

Σύμφωνα με τον Berthold Laufer, η χάρτινη πανοπλία της περιόδου Tang ήταν κατασκευασμένη από διπλωμένα φύλλα χαρτιού, ενώ τα στρατεύματα στην επαρχία An-hui, που φημίζεται για την κατασκευή χαρτιού, θυμούνται για την πανοπλία χαρτιού που δημιουργήθηκε από τριγωνικές κλίμακες. Η πιο λεπτομερής περιγραφή της χάρτινης πανοπλίας περιέχεται στο Wubei Zhi του 1621 ή «Πραγματεία για τη Στρατιωτική Ετοιμότητα» στην οποία ο ναυτικός διοικητής Μάο Γιουάνι εξήγησε ότι στο νότο «η καλύτερη επιλογή για πεζούς στρατιώτες είναι η χάρτινη πανοπλία, αναμεμειγμένη με μια ποικιλία μετάξι και ύφασμα».

Οι περιγραφές της δυναστείας Qing ευνοούσαν το κορεατικό χαρτί για τη σκληρότητά του και ο Πρόξενος των ΗΠΑ Edward Bedlow παρατήρησε. «Φαίνεται γελοίο να αποκαλούμε τέτοιους συνδυασμούς πανοπλία, και όμως κάνουν μια πανοπλία ανώτερη σε πολλές περιπτώσεις από το ατσάλι».

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e1/Terracotta_Army_5.jpg

Οι MythBusters του Discovery Channel δοκίμασε αν η χάρτινη πανοπλία ήταν τόσο προστατευτική όσο το ατσάλι και διαπίστωσε ότι η χάρτινη πανοπλία ήταν πιο αποτελεσματική ενάντια στα ξίφη και τα βέλη. Το χαρτί πιθανότατα διπλώθηκε και ράβονταν σε βάτες σε βαμβακερές θήκες για να δημιουργηθούν μεμονωμένες χάρτινες ζυγαριές, προτού ραφτεί σε βαμβακερή βάση, εξήγησε ο Scott Rodell. Ενώ ήταν αποτελεσματική ενάντια στα βέλη και τις μπάλες μουσκέτ, η χάρτινη πανοπλία δεν ήταν αποτελεσματική ενάντια στις σφαίρες τουφέκι.

Η ελαφριά και ανθεκτική στη σκουριά, η σύγχρονη αλεξίσφαιρη πανοπλία βασίζεται σε παρόμοιες αρχές.

Με πληροφορίες από ancient-origins

Βρέχει… αντζούγιες, αράχνες και ιγκουάνα! Πως εξηγείται το σπάνιο φαινόμενο της «βροχής ζώων» [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: