Συνάντηση και γεύμα εργασίας με τον Σαρλ Μισέλ είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες

O Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Charles Michel, Βρυξέλλες 22 Μαρτίου 2023. Credit: ΓΤΠ, PIO, ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ




Συνάντηση και γεύμα εργασίας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Ε.Σ.) Σαρλ Μισέλ είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στο πλαίσιο των επαφών του με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών στις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται ενόψει της συνόδου κορυφής του Ε.Σ..

Κατά τη συνάντηση, η οποία διήρκεσε μιάμιση ώρα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τον Πρόεδρο Μισέλ μεταξύ άλλων για τους τρόπους με τους οποίους η Λευκωσία θεωρεί πως η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) μπορεί να συμβάλει στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Στην ατζέντα της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή περιλαμβάνονται το γεύμα εργασίας των 27 ηγετών με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντόνιο Γκουτέρες, με αντικείμενο την κατάσταση στην Ουκρανία και την κλιματική αλλαγή.

Στη συνέχεια η σύνοδος των αρχηγών της ΕΕ θα συζητήσουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ καθώς και θέματα ενέργειας.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Βρήκε ανταπόκριση ο κ. Χριστοδουλίδης για την πρότασή του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού

Με θετικό μάτι είδαν η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ την πρόταση του Προέδρου Χριστοδουλίδη για ενεργότερη εμπλοκή της Ε.Ε. στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στο σημαντικό ταξίδι που πραγματοποιεί στις Βρυξέλλες, με κρίσιμες και διαδοχικές επαφές, έχει την ευκαιρία να θέσει στο επίκεντρο τη συγκεκριμένη πρόταση.

Όπως πληροφορείται το Omegalive, κατά τη σημερινή παρουσίαση της πρότασης του, έτυχε θετικής ανταπόκρισης τόσο από την κυρία Φον Ντερ Λάιεν όσο και από τον κύριο Μισέλ, τόσο σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού όσο και με τη γεωπολιτική περιφερειακή διάσταση, αφού δύναται να οδηγήσει σε αμοιβαία επωφελή κατάσταση.

Η Φορ Ντε Λάιεν και ο Μισέλ καλωσόρισαν τη θετική προσέγγιση του Προέδρου Χριστοδουλίδη, από τη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του, η οποία αναπτύσσεται μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις και ενέργειες και ερμηνεύεται ως παράθυρο ευκαιρίας.

Ο κος Χριστοδουλίδης συζήτησε και με τους δύο το θέμα της Ουκρανίας, το μεταναστευτικό και την ανάγκη για σύντομη υλοποίηση του σχεδίου δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο.

Ενισχύεται η διπλωματική παρουσία της Κύπρου: Επαναλειτουργούν ή ανοίγουν 4 πρεσβείες το 2023

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: