Σφαγείο η Μπαχμούτ για τη Wagner: 500 νεκροί Ρώσοι τη μέρα * Ο Πριγκόζιν φοβάται πως ο Πούτιν θέλει να πέσουν “μέχρις ενός” οι μισθοφόροι του [videos]

FILE PHOTO: Ουκρανοί στρατιώτες στα χαρακώματα του Μπαχμούτ. EPA, GEORGE IVANCHENKO




Σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών του Βρετανικού υπουργείου Άμυνας, οι ρωσικές δυνάμεις πιστεύεται ότι έχουν υποστεί τεράστιες απώλειες στη μάχη για την Μπαχμούτ.

Κεντρικό ρόλο στις προσπάθειες της Μόσχας να καταλάβει την πόλη παίζει η μισθοφορική Οργάνωση Wagner, και αναλυτές στο Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) λένε ότι η παραστρατιωτική οργάνωση έχει στείλει τώρα τα «επίλεκτα μέλη» της σε μια προσπάθεια να επιτύχει την κατάληψη της πόλης.

Ωστόσο, το ISW λέει ότι οι σφοδρές μάχες εκεί μπορεί να «ριμάξουν τις καλύτερες δυνάμεις της Wagner, στερώντας τη Ρωσία από μερικά από τα πιο αποτελεσματικά και πιο δύσκολα στην αντικατάσταση στρατεύματα αστραπιαίας επίθεσης».

  • Οι ειδικοί λένε ότι η μάχη μπορεί κάλλιστα να κορυφωθεί ξανά «αναγκάζοντας τον ρωσικό στρατό να επιλέξει μεταξύ της εγκατάλειψης της προσπάθειας ή της ρίψης περισσότερων στρατευμάτων υψηλής ποιότητας στη μάχη».

«Η ευκαιρία να  καταστραφούν οι επίλεκτοι μισθοφόροι της  Wagner, μαζί με άλλες επίλεκτες μονάδες, εφόσον αναπτυχθούν, σε ένα περιβάλλον αμυντικού αστικού πολέμου όπου ο βαθμός φθοράς ευνοεί έντονα την Ουκρανία, είναι ελκυστική», προσθέτουν.

  • Από την πλευρά του το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας επισημαίνει ότι οι δημόσιες διαφωνίες μεταξύ της Wagner και του ρωσικού υπουργείου Άμυνας σχετικά με την κατανομή των πυρομαχικών «τονίζουν τη δυσκολία στη διατήρηση των υψηλών επιπέδων προσωπικού και πυρομαχικών που απαιτούνται για να προχωρήσουν με τις τρέχουσες τακτικές τους».

Τέτοιου είδους εξελίξεις, λέει το ISW, σημαίνουν  ότι ο ιδιοκτήτης της Wagner, ο  Γεβγκένι Πριγκόζιν “προφανώς φοβάται ότι οι δυνάμεις του ξοδεύονται ακριβώς κατ’ αυτόν τον τρόπο”.

Προσθέτει δε ότι ο Πριγκόζιν έχει κάνει πολλές δηλώσεις τις τελευταίες δύο ημέρες που υποδηλώνουν ότι φοβάται ότι το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) δίνει τη Μάχη του Μπαχμούτ μέχρι τον τελευταίο μαχητή Wagner και εκθέτει τις δυνάμεις του σε καταστροφή.

Οι πρόσφατες εκκλήσεις του Πριγκόζιν δείχνουν ότι “βλέπει τις επίλεκτες δυνάμεις του να βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο”.

Το ISW καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτές οι εξελίξεις θα μπορούσαν να έχουν «θετικές προεκτάσεις πέρα ​​από το πεδίο της μάχης».

  • Λέει  χαρακτηριστικά: “Ο Πούτιν επιτρέπει στο Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας να τον κρεμάσει στα σκοινιά για να στεγνώσει”.

«Το να βλαφθεί άσχημα η δύναμη και η φήμη του Πριγκόζιν στη Ρωσία θα ήταν ένα σημαντικό επίτευγμα από τη σκοπιά των μακροπρόθεσμων προοπτικών για την αποκατάσταση της λογικής στη Ρωσία», προσθέτει το Ινστιτούτο.

«Αυτός είναι ένας στόχος τόσο προς το συμφέρον της Αμερικής όσο και της Ουκρανίας, και αυξάνει το διακύβευμα στη Μάχη του Μπαχμούτ πέραν των θεμάτων πεδίου και της γεωμετρίας του  χώρου μάχης».

Τί λένε οι Ουκρανοί για τις απώλειες της Wagner

O εκπρόσωπος  των Oυκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, συνταγματάρχης Serhiy Cherevaty σε συνέντευξή του δήλωσε χθες ότι ο Πριγκόζιν έχει χάσει σχεδόν όλα του τα στρατεύματα.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι οι μισθοφόροι βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση του ρολου τους ως σημαντική δύναμη εισβολής στην Μπαχμούτ επειδή «έχουν ήδη εξαντληθεί σωματικά».

Πρόσφατα, ο Πριγκόζιν, γνωστός και ως «σεφ του Πούτιν», είπε ότι εάν οι στρατιώτες του φύγουν από το Μπαχμούτ, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα σπάσουν το ρωσικό μέτωπο και θα φτάσουν στα σύνορα της Ρωσίας, και ίσως ακόμη πιο μακριά.

ότι οι «Βαγκνερίτες» φτάνουν στο τέλος να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις απόπειρες εισβολής στο Μπαχμούτ στην Περιφέρεια του Ντονέτσκ, επειδή «έχουν ήδη εξαντληθεί φυσικά».

Πρόσφατα, ο Πριγκόζιν, γνωστός και ως «σεφ του Πούτιν», είπε ότι εάν οι μισθοφόροι του φύγουν από τη Μπαχμούτ, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα σπάσουν το ρωσικό μέτωπο και θα φτάσουν στα σύνορα της Ρωσίας, και ίσως ακόμη πιο μακριά.

Σύμφωνα με τον Cherevaty, αυτή η δήλωση υποδηλώνει μια προσπάθεια του Πριγκόζιν να εκφοβίσει και να εκβιάσει τη ρωσική ηγεσία.

«Νομίζω ότι αυτό είναι απλώς ένας καλός δείκτης του γεγονότος ότι, έχοντας χάσει σχεδόν όλους τους (μισθοφόρους) του, προσπαθώντας να γίνει κάποιο είδος στρατιωτικοπολιτικής οντότητας, πλησιάζει στην πραγματικότητα στη (δική του) κατάρρευση, και επομένως από όλα αυτά καυχιέται ότι είναι ο μόνος που μπορεί να πολεμήσει», είπε ο Cherevaty.

«Ήταν επίσης χρήσιμο για εμάς, γιατί ταπείνωνε συνεχώς τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις».

  • Οι σκληρές μάχες για την Μπαχμούτ συνεχίζονται για περισσότερο από μισό χρόνο. Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, κάθε μέρα η Ρωσία χάνει έως και 500 στρατιώτες που σκοτώνονται και τραυματίζονται προσπαθώντας να εισβάλουν στην πόλη.

Αυτό είναι πέντε φορές περισσότερες από τις απώλειες της Ουκρανίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών του ΝΑΤΟ.

 

 

 

 

Με πληροφορίες από SkyNews/Τhe New Voice of Ukraine

Ο στρατιώτης με το τσιγάρο, σύμβολο για τους Ουκρανούς: Οι Ρώσοι εκτέλεσαν εν ψυχρώ αιχμάλωτο πολέμου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: