Συνεχίζει τα παιγνίδια ο Ερντογάν: Η Αγκυρα εγκρίνει την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ πριν από τις εκλογές αλλά παραπέμπει στις καλένδες τη Σουηδία

FILE PHOTO: Ο Φινλανδός Πρόεδρος Sauli Niinisto (δεξιά) παρακολουθώντας στρατιωτική άσκηση. EPA, Tomi Hanninen




Το κοινοβούλιο της Τουρκίας είναι «πολύ πιθανό» να επικυρώσει την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ προτού διακόψει τις εργασίες του στα μέσα Απριλίου ενόψει των εκλογών, δήλωσαν δύο Τούρκοι αξιωματούχοι στο Reuters την Τετάρτη, μια ημέρα πριν ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο, επισκεφθεί την Αγκυρα.

Η αίτηση της Φινλανδίας θα εγκριθεί ανεξάρτητα από αυτή της Σουηδίας, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος.

Η Τουρκία έχει επανειλημμένα πει ότι η Σουηδία έπρεπε να λάβει πρόσθετα μέτρα κατά των υποστηρικτών των Κούρδων μαχητών και των μελών του δικτύου που η Άγκυρα θεωρεί υπεύθυνη για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Η Τουρκία αντιμετωπίζει και τις δύο ομάδες ως τρομοκρατικές οργανώσεις.

Οι συνομιλίες μεταξύ Σουηδίας και Τουρκίας έχουν σημειώσει μικρή πρόοδο, ειδικά μετά από τις διαδηλώσεις φιλοκουρδικών ομάδων στη Στοκχόλμη.

Εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με τη Σουηδία, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υπαινίχθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο ότι η Άγκυρα ίσως να άναβε το πράσινο φως στο Ελσίνκι πριν από τη Στοκχόλμη.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ulf Kristersson δήλωσε την Τρίτη ότι η πιθανότητα να ενταχθεί η Φινλανδία στο ΝΑΤΟ πριν από τη Σουηδία έχει αυξηθεί, μετά τις συνομιλίες μεταξύ των τριών πλευρών στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα.

“Βλέπουμε ευνοϊκά την ένταξη της Φινλανδίας. Δεν θα ήταν λάθος να πούμε ότι οι ενταξιακές συνομιλίες θα διεξαχθούν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές από τη Σουηδία”, δήλωσε Τούρκος ανώτερος αξιωματούχος.

Ένας άλλος αξιωματούχος που γνωρίζει το θέμα είπε ότι η προσέγγιση της Φινλανδίας έναντι των τρομοκρατικών οργανώσεων ήταν σύμφωνη με τις ευαισθησίες της Τουρκίας και ότι το Ελσίνκι είχε λάβει μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

«Είναι πολύ πιθανό το απαραίτητο βήμα για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ να ολοκληρωθεί πριν κλείσει (το κοινοβούλιο) και διεξαχθούν οι εκλογές», είπε ο αξιωματούχος.

Και οι δύο αξιωματούχοι αρνήθηκαν να κατονομαστούν επειδή οι συζητήσεις δεν είναι ακόμη δημόσιες.

Σε σημερινές (Τετάρτη) δηλώσεις του, ο Φινλανδός πρόεδρος Sauli Niinisto δήλωσε την Τετάρτη ότι αναμένει από τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να επιβεβαιώσει ότι η Τουρκία υποστηρίζει την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ όταν οι δύο συναντηθούν στην Άγκυρα αργότερα αυτή την εβδομάδα.

«Γνωρίζαμε ότι όταν ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν από την πλευρά του αποφάσισε να επικυρώσει την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, θέλει να συναντηθεί και να εκπληρώσει την υπόσχεσή του στον πρόεδρο», είπε ο Νιινίστο σε email στο Reuters.

Με πληροφορίες από Reuters

Αγέλες λύκων εμφανίστηκαν ξανά στο Βέλγιο ύστερα από 100 χρόνια

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: