“Πληρώνει” ακόμη τον ναρκοβαρόνο Εσκομπάρ η Κολομβία: Επιχείρηση $3,5 εκατ. για να απομακρυνθούν οι 70 αγαπημένοι του ιπποπόταμοι…[videos]

FILE PHOTO: pixabay.com/Sylwia Głowska




Η Κολομβία ανακοίνωσε ότι το σχέδιο μεταφοράς 70 ιπποπόταμων του Πάμπλο Εσκομπάρ σε καταφύγια στο εξωτερικό θα κοστίσει 3,5 εκατομμύρια δολάρια (2,8 εκατομμύρια λίρες).

Παρότι τουριστική ατραξιόν της Κολομβίας, οι “ιπποπόταμοι της κοκαϊνης” φέρεται να έχουν προσαρμοστεί καλά στη ζωή στο ευνοϊκό κλίμα της Κολομβίας μετά την ανεξέλεγκτη διαβίωση των δυο πρώτων προγόνων τους που εγκατέστησε εκεί ο Εσκομπάρ.

Ωστόσο, χωρίς κανένα φυσικό αρπακτικό να τους απειλεί αλλά και με άκαρπες τις προσπάθειες μείωσης του πληθυσμού τους, έχουν γίνει πρόβλημα για το οικοσύστημα της Κολομβίας, με την κυβέρνηση να τους ανακηρύσσει ως “χωροκατακτητικό” είδος πέρυσι.

  • Ο βαρόνος των ναρκωτικών Πάμπλο Εσκομπάρ, ο οποίος πυροβολήθηκε και εξουδετερώθηκε από την αστυνομία το 1993, εισήγαγε παράνομα εξωτικά ζώα στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων αρκετών ιπποπόταμων, τη δεκαετία του 1980 και τα μετέφερε στο ράντσο του, περίπου 250 χιλιόμετρα από το Μεντεγίν.

Eκεί, στην Hacienda Napoles, δημιούργησε έναν πραγματικό ιδιωτικό ζωολογικό κήπο με καμηλοπαρδάλεις, ελέφαντες, στρουθοκαμήλους, φυσικά ιπποποτάμους,  και άλλα είδη που δεν είναι εγγενή στην Κολομβία. 

 

 

  • Μετά το θάνατό του, οι ιπποπόταμοι περιπλανούνταν ελεύθεροι και ένας αυξανόμενος πληθυσμός, που πιστεύεται ότι είναι το μεγαλύτερο κοπάδι εκτός Αφρικής, έχει καταλάβει την ύπαιθρο κοντά στο πρώην ράντσο του.

 

Το σχέδιο επανεγκατάστασης των ιπποπόταμων θα  αποτελέσει μέρος συμφωνίας που υπέγραψε η τοπική κυβέρνηση της Antioquia με διάφορα ιδρύματα, όπως το Κολομβιανό Γεωργικό Ινστιτούτο, η Κολομβιανή Πολεμική Αεροπορία και το Καταφύγιο Ostok στο Μεξικό, όπου θα μεταφερθούν 10 ιπποπόταμοι.

Ένα καταφύγιο στην Ινδία θα προσφέρει νέο σπίτι για τους άλλους 60 ιπποπόταμους, καθώς είναι αδύνατο να μεταφερθούν πίσω στην γενέτειρά τους Αφρική επειδή εκτιμάται πως υπάρχει φόβος να αναστατωθεί το  τοπικό οικοσύστημα εκεί.

Η συμφωνία θα διαθέσει πόρους για την κατασκευή κιβωτίων και την κάλυψη του κόστους των αεροπορικών μεταφορών για τους ιπποπόταμους, των οποίων ο πληθυσμός έχει αυξηθεί παρά τις προσπάθειες των αρχών να τον ελέγξουν χρησιμοποιώντας ευνουχισμούς και «βολές» αντισυλληπτικών βελών.

Υπάρχουν τώρα μεταξύ 130 και 160 ιπποπόταμοι, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Κολομβίας, και έχουν εξαπλωθεί πολύ πέρα ​​από το πρώην ράντσο του Εσκομπάρ στο Hacienda Napoles, όπου ξεκίνησαν ως πληθυσμός μόνο ενός αρσενικού και τριών θηλυκών.

Η άμεση απειλή των ιπποπόταμων…

Η απειλή των ιπποπόταμων για τη γεωργία και την ασφάλεια των ανθρώπων έχει τεκμηριωθεί σε έρευνες, όπως και η επίδραση των απορριμμάτων ιπποπόταμων στα επίπεδα οξυγόνου στα ύδατα, τα οποία μπορούν να μειώσουν την ποιότητα του νερού και να προκαλέσουν μαζικούς θανάτους ψαριών.

Μόλις το Υπουργείο Περιβάλλοντος εκδώσει «διαβατήρια ιπποπόταμου», η διαδικασία μεταφοράς μπορεί να πραγματοποιηθεί και αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους.

Το ιστορικό της απειλής των ιπποπόταμων

1993: Μετά τη δολοφονία του Εσκομπάρ, το ράντσο του λεηλατείται και καταλαμβάνεται από τις τοπικές αρχές. Τελικά μένει κενό και ακατοίκητο και οι αρχικά δύο και μετέπειτα τέσσερις ιπποπόταμοι του Εσκομπάρ εγκαταλείπονται εκεί.

2006 : Η ιδιοκτησία του ράντσο περνά στην κυβέρνηση της Κολομβίας, η οποία στέλνει τα υπόλοιπα ζώα σε ζωολογικούς κήπους σε όλη τη χώρα. Ωστόσο, ο πληθυσμός των ιπποπόταμων έχει εξαπλωθεί τόσο πολύ, που θεωρείται πολύ δύσκολο να τους περιορίσουν.

2013 : Το National Geographic παράγει ένα ντοκιμαντέρ για τα ζώα που ονομάζεται «Οι Ιπποπόταμοι της Κοκαΐνης». Έκτοτε, όλοι τους αναφέρουν μ’ αυτό το όνομα…

2014 : Θεματικό πάρκο σε στίλ Jurassic park ανοίγει στο ράντσο, το οποίο μισθώθηκε από την κυβέρνηση από μια ιδιωτική εταιρεία. Υπάρχουν περίπου 40 ιπποπόταμοι που ζουν στο πάρκο, με δεκάδες άλλους στις λίμνες και τα ποτάμια που το περιβάλλουν.

2022 : Η κυβέρνηση της Κολομβίας ανακηρύσσει επίσημα τους ιπποπόταμους χωροκατακτητικό είδος.

 

Με πληροφορίες από CNN/ BBC

Ρομπότ «καρχαρίας» καθαρίζει τον Τάμεση από μισό τόνο πλαστικού την ημέρα: Aντιστοιχεί σε 22.700 μπουκαλάκια νερού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: