Πέθανε από πνευμονία ο γιατρός που έσωσε πολλές ζωές: Εφερε στο φως τη συγκάλυψη της Κίνας της επιδημίας Sars το 2003

FILE PHOTO: O γιατρός Ζιανγκ Γιανγιόγκ που αποκάλυψε τα ψέματα για το Sars. Photo screenshot via youtube AP Archive




Ο Ζιάνγκ Γιανγιόγκ (Jiang Yanyong), ένας πρώην στρατιωτικός χειρούργος που αποκάλυψε τη συγκάλυψη από τις κινεζικές αρχές της επιδημίας Sars το 2003, πέθανε σε ηλικία 91 ετών.

Πέθανε από πνευμονία το Σάββατο στο Πεκίνο, ανέφεραν οικογενειακοί φίλοι και κινέζικα μέσα ενημέρωσης στο Χονγκ Κονγκ.

Ο Δρ Ζιάνγκ επαινέστηκε για τη διάσωση πολλών  ζωών αφού έγραψε μια επιστολή στο πρώιμο στάδιο της κρίσης της επιδημίας Sars (σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο), η οποία αποκάλυψε ότι οι αξιωματούχοι υποβάθμισαν την απειλή. Έμεινε σε κατ’ οίκον περιορισμό κάποια στιγμή για την αταλάντευτη ειλικρίνειά του.

Το Sars μόλυνε χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο το 2003. Από αυτούς, 774 πέθαναν, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ο Δρ Τζιανγκ εργαζόταν σε νοσοκομείο του Πεκίνου τον Απρίλιο του 2003, όταν ανησύχησε όταν άκουσε τον Κινέζο υπουργό Υγείας να λέει στο κοινό ότι υπήρχαν μόνο λίγες περιπτώσεις μιας νέας θανατηφόρας αναπνευστικής νόσου.

Ο ανώτερος γιατρός είπε ότι ήξερε ότι περισσότερα από 100 άτομα είχαν Sars – σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο – μόνο σε θαλάμους στρατιωτικών νοσοκομείων.

Έστειλε μια επιστολή, που αποκάλυπτε τα ψέματα, στους κινεζικούς κρατικούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, οι οποίοι το αγνόησαν. Αλλά η επιστολή διέρρευσε στη συνέχεια σε ξένα μέσα ενημέρωσης που την δημοσίευσαν ολόκληρη.

Οι αποκαλύψεις του ανάγκασαν την κινεζική κυβέρνηση να παραδεχτεί ότι είχε δώσει ψευδείς πληροφορίες και ώθησαν τον ΠΟΥ σε δράση. Επιβλήθηκαν αυστηρά μέτρα περιορισμού, τα οποία συνέβαλαν στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού.

Οι ενέργειές του οδήγησαν επίσης στην απόλυση του υπουργού Υγείας της Κίνας και του δημάρχου του Πεκίνου εκείνη την εποχή.

  • «Ένιωσα ότι έπρεπε να αποκαλύψω τι συνέβαινε, όχι μόνο για να σώσω την Κίνα, αλλά για να σώσω τον κόσμο», είπε για τις ενέργειές του.

Τα τανκς της πλατείας Τιενανμέν 

Το επόμενο έτος, ο Δρ Ζιάνγκ αμφισβήτησε ξανά το Πεκίνο. Κάλεσε το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) να αναγνωρίσει ότι η καταστολή του 1989 στους διαδηλωτές της πλατείας Τιενανμέν ήταν λάθος – και ότι εκατοντάδες, ενδεχομένως χιλιάδες, άμαχοι είχαν σκοτωθεί.

Έγραψε για την εμπειρία του όταν εργαζόταν ως χειρουργός στο Πεκίνο εκείνη τη νύχτα. Σε μια επιστολή, εξιστόρησε πώς οι αρχές «ενήργησαν με φρενήρη τρόπο, χρησιμοποιώντας τανκς, πολυβόλα και άλλα όπλα για να καταστείλουν τους εντελώς άοπλους φοιτητές και πολίτες».

Οι απλοί Κινέζοι θα ήταν «ολοένα και πιο απογοητευμένοι και θυμωμένοι» με την άποψη του ΚΚΚ για τις διαδηλώσεις ως αντεπαναστατική εξέγερση, είπε. «Το κόμμα μας πρέπει να αντιμετωπίσει το λάθος που έχει κάνει», έγραψε.

Αυτός και η σύζυγός του, Hua Zhongwei, συνελήφθησαν αργότερα, αλλά ο Δρ Ζιάνγκ επέμεινε απτόητο. Έγραψε μια επιστολή στον Κινέζο Πρόεδρο Σι Ζιπίνγκ (Xi Jinping) το 2019, καταγγέλλοντας την καταστολή της πλατείας Τιενανμέν ως «έγκλημα».

Κατά τη διάρκεια της ζωής του έλαβε πολλές πολιτικές διακρίσεις αναγνωρίζοντας , συμπεριλαμβανομένου του βραβείου Ramon Magsaysay. «Έσπασε τη συνήθεια της Κίνας για σιωπή και αποκάλυψε την αλήθεια για το Sars να φανεί ανοιχτά», έγραφε η αναφορά του βραβείου.

Η εμπειρία του Δρος Ζιάνγκ έχει συγκρίσεις με την αρχική προσέγγιση της Κίνας για την επιδημία Covid-19.

Ο Λι Γουένλιανγκ, οφθαλμίατρος στη Γουχάν, διερευνήθηκε από την αστυνομία για «διάδοση φημών» αφού προσπάθησε να προειδοποιήσει τους ανθρώπους για έναν «ιό που μοιάζει με Sars» τον Δεκέμβριο του 2019.

Αφού αρρώστησε ο ίδιος από τον Covid, ο Δρ Λι είπε στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι αναρωτιόταν γιατί οι αρχές έλεγαν ότι κανένα ιατρικό προσωπικό δεν είχε μολυνθεί. Ο Δρ Λι πέθανε από τον ιό τον Φεβρουάριο του 2020.

Πηγή: bbc.com

Πάνω από 2000 επισκέψεις στο ιατρείο Long Covid του «Σωτηρία»: Σε πλήρη εξέλιξη κλινικές μελέτες για στοχευμένες θεραπείες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: