Πανηγυρίζουν (κρυφά) οι ισλαμιστές του Ερντογάν: Αλλά ο Τούρκος πρόεδρος πρέπει να φοβάται τον “αναστημένο” Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου

epa10506508 Turkish main opposition Republican People’s Party (CHP) leader Kemal Kilicdaroglu (C) speaking to the media after the alliance of six opposition parties announced him as presidential candidate for the upcoming elections, in Ankara, Turkey 06 March 2023. EPA, LP EREN KAYA, HANDOUT CHP HANDOUT




Με τίτλο «Εσύ είσαι το αφεντικό τώρα» δημοσιεύεται άρθρο γνώμης του Deniz Zeyrek στην αντιπολιτευόμενη ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα Sözcü, στο οποίο καταγράφονται, μεταξύ των άλλων, τα εξής:

‘Μετά την ανακοίνωση της προεδρικής υποψηφιότητας του αρχηγού του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου (Kemal Kılıçdaroğlu), ο τελευταίος έλαβε το ακόλουθο μήνυμα από ένα σημαντικό μέλος της προεκλογικής ομάδας του ισλαμιστή Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan): «Ζούμε την πιο ευτυχισμένη ημέρα της προεκλογικής διαδικασίας. Είμαστε πολύ χαλαροί σήμερα. Πήραμε μια βαθιά ανάσα».

Αυτό το μήνυμα υποστηρίζει τη θεωρία ότι ο Kılıçdaroğlu είναι ο πιο επιθυμητός αντίπαλος του AKP. Είτε υπογραμμίζει τη σκέψη του AΚP ότι έχουν ήδη νικήσει αρκετές φορές τον Kılıçdaroğlu και ότι θα τον νικήσουν άλλη μια φορά, είτε καταδεικνύει ότι η ηγέτης του Καλού Κόμματος Meral Akşener είχε δίκιο και το Κόμμα του AKP ήταν πολύ ευχαριστημένο με αυτή την απόφαση χρεώνοντας από την αρχή στον Erdoğan την ψυχολογική ανωτερότητα.

Αντίθετα, [για τον αρθρογράφο], ο Erdoğan και το AKP αντιμετώπισαν το χειρότερο σενάριο και δεν είναι πολύ αισιόδοξοι.

Ίσως αυτό το γεγονός να αποτέλεσε τη βάση της έκτακτης συνάντησης της εκλογικής ομάδας του Erdoğan την Τρίτη, στην οποία συζητήθηκαν τα στοιχεία μιας «επιθετικής» εκστρατείας κατά του Kılıçdaroğlu.

Η μεγάλη αντίδραση του αρχηγού του MHP Devlet Bahçeli στην Akşener για την επιστροφή της στη συμμαχία είναι επίσης ένδειξη ότι η κυβέρνηση δεν αισθάνεται άνετα, υποστηρίζει ο συγγραφέας. [σ.σ Ο Bahçeli είπε ότι η Akşener θα πουλήσει ξανά τη συμμαχία στο μέλλον].

Αν ο Kılıçdaroğlu χριζόταν πριν από έξι μήνες χωρίς την κρίση, το μήνυμα της εκλογικής ομάδας του Erdoğan θα είχε δικαιωθεί. Η κλασική τακτική του Erdoğan να χτυπά κάτω από τη ζώνη λόγω εθνικής καταγωγής, θρησκείας και «σχέσεων με το HDP και την τρομοκρατία θα μπορούσε να είχε λειτουργήσει.

Ωστόσο, ο Kılıçdaroğlu έγινε υποψήφιος πρόεδρος μετά από μια κρίση που επιλύθηκε με την πίεση των εκλογέων. Οι εκλέκτορες είπαν στην Akşener και στο Καλό Κόμμα που αντιτάχθηκαν στην υποψηφιότητα του Kılıçdaroğlu ότι προτεραιότητά τους ήταν η αλλαγή κυβέρνησης και τους προέτρεψαν να αφήσουν στην άκρη λεπτομέρειες, όπως την εθνική προέλευση και τη θρησκεία.

Ο Kılıçdaroğlu έγινε επίσης υποψήφιος με την επίμονη υποστήριξη κομμάτων όπως το Κόμματος της Ευδαιμονίας (Saadet), το Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA) και το Κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek Partisı), των οποίων η βασική ραχοκοκαλιά είναι οι συντηρητικοί ψηφοφόροι.

Εάν ο Erdoğan προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει το γεγονός ότι ο Kılıçdaroğlu είναι Αλεβίτης εναντίον του και κατηγορήσει τον Kılıçdaroğlu ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία μόνο και μόνο επειδή συναντήθηκε με το HDP, θα καταδικαστεί και θα δεχθεί μεγάλη αντίδραση. Τουλάχιστον, ο Erdoğan δεν θα βρει αυτό που ελπίζει στην εθνικιστική και συντηρητική βάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης’.

Με τίτλο «Τουρκική Άνοιξη» δημοσιεύεται άρθρο γνώμης του Cengiz Çandar στην ανεξάρτητη ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24, το οποίο υποστηρίζει ότι ο Erdoğan δεν θα μπορέσει να χτυπήσει τον Kılıçdaroğlu στη βάση της αλεβίτικης ταυτότητας του. Καταγράφονται, μεταξύ άλλων τα εξής: 

‘Δεν είναι μυστικό ότι ένας σημαντικός λόγος για αντιρρήσεις κατά του Kılıçdaroğlu πηγάζει από την αλεβίτικη και της Zaza ταυτότητας του.

Ωστόσο, ο Kılıçdaroğlu, ως πολιτική προσωπικότητα αλεβίτικης καταγωγής, έχει λάβει τη μεγαλύτερη εγγύηση για να εκλεγεί πρόεδρος από την εξακομματική συμμαχία:

– Ο αρχηγός του Κόμματος Ευδαιμονίας (Saadet)Temel Karamollaoğlu, ήταν κάποτε δήμαρχος του Κόμματος Ευημερίας της Σίβας.

– Ο αρχηγός του Κόμματος του Μέλλοντος (Gelecek Partisı), Ahmet Davutoğlu έθεσε υποψηφιότητα ως αρχηγός του AKP και πρωθυπουργός στις εκλογές που το AKP έλαβε την υψηλότερη υποστήριξη στην ιστορία του.

– Ο αρχηγός του Κόμματος Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA) Ali Babacan είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του AKP.

– Η αρχηγός του Καλού Κόμματος (IYI) Meral Akşener ζητά την υποστήριξη των Αλεβιτουρκμενικών εκλογέων.

Kαθώς αυτοί οι άνθρωποι συμφώνησαν για την υποψηφιότητα του Kılıçdaroğlu, η αλεβιτική του ταυτότητα έπαψε να αποτελεί μειονέκτημα στις εκλογές και έγινε μια σημαντική δοκιμασία δημοκρατίας για την Τουρκία. 

Ο συμβολισμός της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του Kılıçdaroğlu μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του Κόμματος Saadet θα πρέπει να γίνει αντιληπτός’. [σ.σ Τα κεντρικά γραφεία του Κόμματος Saadet με ισλαμικό προσανατολισμό διακοσμήθηκαν με κοσμικά σύμβολα κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Kılıçdaroğlu]

Δυσκολεύουν τα πράγματα: Ακόμα και οι οπαδοί της Φενερμπαχτσέ στράφηκαν εναντίον του ισλαμιστή Ερντογάν, αν και ο ίδιος στηρίζει τον σύλλογο για χρόνια

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: