Όταν οι ξένες πρεσβείες αναλύουν (λάθος) τις θέσεις των ηγετών: Πλέον δεν μπορούν, ούτε τους παίρνει, να επιβάλουν Προέδρους και Πρωθυπουργούς (video)

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, με τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Δημόκριτο Ζερβάκη και άλλους αξιωματικούς. Credit: ΚΥΠΕ, ΓΤΠ – Σταυρος Ιωαννιδης




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Αθήνα

Ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης εγκαταστάθηκε πλέον στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας και ξεκίνησε δουλειά. Είναι τεράστιο το βάρος της ευθύνης. Η Πατρίδα παραμένει ημικατεχόμενη και η διαφθορά σαρώνει το νησί.

Να του ευχηθούμε ολόψυχα καλή επιτυχία, κουράγιο που το χρειάζεται αλλά και τόλμη για να σπάσει …αυγά, ιδιαίτερα σε ότι αφορά το διεφθαρμένο σύστημα που παρέλαβε, αλλά και για τη λύση του Κυπριακού.

Ως γνωστό, η φιλοτουρκική διευθέτηση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, δεν θα επανενώσει την Κύπρο, αλλά θα δημιουργήσει «σύνορα» με την δική του υπογραφή, εάν επιμείνει σε αυτήν. Οπότε, δεν θα μπορέσει να παρουσιάσει σε νέο δημοψήφισμα αυτό το έκτρωμα, διότι ο λαός θα το απορρίψει.

Όταν εγκαθίστανται νέες κυβερνήσεις σε χώρες όπως η Κύπρος, με μεγάλη στρατηγική σημασία, την οποία η Λευκωσία δεν εκμεταλλεύεται λόγω ιδεολογικών αγκυλώσεων, οι μεγάλες πρεσβείες παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του νέου Προέδρου, τις καταγράφουν και τις αναλύουν. Και αυτό είναι λογικό και αναμενόμενο.

  • Άλλες φορές αναλύουν ορθά τις προεδρικές θέσεις και άλλες άσχημα, διότι υπάρχουν και οι γνωστές παρεμβάσεις των κολαούζων των ξένων πρεσβειών, που ενίοτε παρασύρουν τους πρέσβεις στα λάθος συμπεράσματα.

Προεκλογικά διακινήθηκε μία fake φήμη, η οποία ξεκίνησε από κυπριακά κέντρα και διακινήθηκε από τον Επίτροπο της Ελλάδας στην Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά: ότι τάχατες ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι …«φιλορώσος».

Βεβαίως, δεν είναι, εκτός αν όλοι κάνουμε λάθος και ο κ. Σχοινάς είναι ο σωστός, που στην περίπτωση αυτή, ΔΕΝ είναι. Έχω καλύψει δημοσιογραφικά τον νέο Πρόεδρο ως κυβερνητικό εκπρόσωπο και ως υπουργό Εξωτερικών, τον γνωρίζω από φοιτητή και πιστεύω θα καταλάβαινα αν είναι «βαποράκι» της Ρωσίας και του αυταρχικού προέδρου της, του εισβολέα και καταχτητή της Ουκρανίας, Βλαδίμηρου Πούτιν.

Η fake φήμη διακινήθηκε προεκλογικά για να πληγεί η προεδρική υποψηφιότητα του κ. Χριστοδουλίδη. Θα έλεγα ότι περιμένω σε μία προεκλογική εκστρατεία να βλέπουμε και «βρώμικές» επιθέσεις εναντίον υποψηφίων. Όμως, λόγω και της άνανδρης εισβολής της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, η fake φήμη θα μπορούσε να πλήξει οποιονδήποτε, όχι μόνο τον νέο Πρόεδρο.

Κάθε σύνδεση οποιουδήποτε πολιτικού με τον «Ξανθό Ηγέτη» είναι ότι χειρότερο για οποιονδήποτε άνθρωπο. Πόσο μάλλον για ένα υποψήφιο Πρόεδρο, ο οποίος τελικά εξελέγη δημοκρατικά με τη ψήφο του κυπριακού λαού.

Οι φήμες αυτές έφτασαν και στην Ουάσιγκτον, και στις Βρυξέλλες και βεβαίως στη Μόσχα, η οποία θα χαιρόταν με την προοπτική δημιουργίας προβλημάτων της Κύπρου με τη Δύση.

Ο νέος Πρόεδρος έχει καταθέσει τις θέσεις του για τον δυτικόστροφο τρόπο με τον οποίο θα κυβερνήσει. Η Κύπρος ανήκει στη Δύση, ότι και να λένε οι «σύντροφοι» ροζ «κομμουνιστές» του ΑΚΕΛ. Μία Δύση, βεβαίως, που μας πίκρανε το 1974, βοηθώντας τους εισβολείς, αλλά και μετά όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η ανθελληνική Βρετανία και άλλες χώρες τους εξυπηρέτησαν βοηθώντας τους να εδραιώσουν την παράνομη κατοχή του 40% του κυπριακού εδάφους.

Απέναντι στους Δυτικούς βρέθηκε η τότε Σοβιετική Ένωση, αλλά και μετέπειτα η Ρωσία, βοηθώντας την Κύπρο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου οι ανθέλληνες Βρετανοί άλλαζαν τα ψηφίσματα για να υποστηρίξουν την κατοχική Τουρκία.

  • Έχουμε κάθε δικαίωμα, ως θύματα εισβολής και κατοχής, να εκφράζουμε δυνατά τα παράπονα μας για τη Δύση. Δεν στάθηκαν στο πλευρό μας στην ώρα της ανάγκης μας.
  • Από την άλλη πλευρά δεν μπορεί η Κύπρος να ταχθεί με το μέρος της Ρωσίας, η οποία μιμήθηκε τις τουρκικές παρανομίες, και ευθύνεται για τους χιλιάδες θανάτους των αμάχων στην Ουκρανία. Ο νέος Πρόεδρος γνωρίζει καλύτερα από εμάς την εξωτερική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει.

Λόγω της σημαντικής στρατηγικής θέσης της Κύπρου, οι Αμερικανοί έχουν αλλάξει στάση για μερικά βασικά θέματα που αφορούν το νησί. Εκμεταλλεύονται αυτή τη στρατηγική θέση χωρίς να πληρώνουν ενοίκιο και αυτό πρέπει να αλλάξει.

Ο κ. Χριστοδουλίδης πρέπει να κάνει μία καθαρή κουβέντα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους όταν επισκεφθεί την Ουάσιγκτον. Είναι και «τυχερός» διότι στην αμερικανική Πρεσβεία στη Λευκωσία τοποθετήθηκε μία διπλωμάτης, που βλέπει με καθαρό φακό την Κύπρο. Μπορεί να συνεννοηθεί μαζί της.

Είναι ευτύχημα διότι για πρώτη φορά κατά τη συζήτηση του τελευταίου ψηφίσματος για την Ειρηνευτική Δύναμη στο Σ.Α. οι Αμερικανοί δεν δημιούργησαν προβλήματα στη Λευκωσία, αλλά έλυσαν όσα δημιούργησαν οι Βρετανοί. Σημαίνει αυτό ότι κάτι αλλάζει; Θα μπορούσαμε να απαντήσουμε θετικά. Όλα αυτά θα τα δει ο ίδιος ο Πρόεδρος, που εξελέγη από τους πολίτες, και οι οποίοι απαιτούν σοβαρές αλλαγές εντός και εκτός Κύπρου.

Αλλά, πρέπει να τονίζει και σε κάθε ευκαιρία -για να διαψευστούν οι Κασάνδρες των Βρυξελλών- ότι η Κύπρος ανήκει στη Δύση, η οποία εκτός των άλλων, σέβεται τη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αν και στο παρελθόν υποστήριζε -και σε μερικές περιπτώσεις εγκατέστησε- απάνθρωπες δουλικές δικτατορίες. Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα των χουντικών στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Και τα δύο πραξικοπήματα, του 1967, του 1973 και του 1974 ήταν κατευθυνόμενα από την Ουάσιγκτον.

  • Όπως πάντα αναφέρω, ο κάθε Πρόεδρος γνωρίζει τα «θέλω» και τα «πρέπει» του για να κυβερνήσει. Το ζητούμενο είναι το εθνικό καλό και συμφέρον.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Έγιναν πολλές συζητήσεις για τα μέλη του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, που διόρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Επειδή δεν γνωρίζω πρόσωπα και πράγματα δεν μπορώ να κρίνω. Αλλά για την υφυπουργό παρά τω Προέδρω Ειρήνη Πική έχω γνώμη. Είναι εξαιρετική, πολύ μορφωμένη και πρόκειται για πολύ καλή επιλογή. Της εύχομαι ολόψυχα πολλές επιτυχίες για το καλό της Κύπρου.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Έγραφα την περασμένη Κυριακή ότι ο νέος Πρόεδρος ΔΕΝ πρέπει να επιτρέψει τον «ταλιμπανισμό».Και τόνιζα ότι δεν σημαίνει τίποτα αν κάποιοι δεν τον ψήφισαν αλλά είναι ικανοί να υπηρετήσουν την Πατρίδα. Η εκδίωξη, με τον μη παραδεκτό τρόπο που έγινε, των στελεχών του Προεδρικού Μεγάρου επί προεδρίας του Νίκου Αναστασιάδη, ήταν μία κακή αρχή. Η πράξη αυτή καθ’ αυτή δείχνει …χαρακτήρα. Εύχομαι ο κ. Χριστοδουλίδης να βρει τον τρόπο να διορθώσει την άσχημη εικόνα, που σχηματίσαμε πολλοί άνθρωποι μετά το περιστατικό. Και δεν εννοώ να επαναπροσλάβει όσους εκδιώχθηκαν κακήν κακώς. Διότι έχει δικαίωμα να διορίσει τους δικούς του ανθρώπους. Όμως, δεν λένε στους ανθρώπους, μαζέψτε τα και φύγετε μέχρι τη Δευτέρα… Μόνο στη Μόσχα και στην Άγκυρα γίνονται αυτά…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙΙ: Ας το καταγράψουμε διότι είναι μία …«πολιτική» θέση. Ο κομψός όψιμος οπαδός του Ανδρέα Μαυρογιάννη, που θα έλυνε όλα τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας με μία κίνηση του χεριού του, θα είναι ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ για το 2028… Αυτό.

ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Γνωρίζει κανένας αν ο Έλληνας Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς έστειλε συγχαρητήριο μήνυμα στο νέο Πρόεδρο της Κύπρου. Βεβαίως, ουδείς ενδιαφέρεται πραγματικά. Μία απορία εκφράζω…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Επιτέλους ένας υπουργός παραιτήθηκε και νιώθω την ανάγκη να τον συγχαρώ: Να παταχθεί η διαφθορά, μόνο έτσι θα γίνει η Ελλάδα μία πραγματική χώρα! (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: