Ο Τραμπ προαναγγέλλει τη σύλληψή του και ζητά διαδηλώσεις διαμαρτυρίας: Αμετανόητος, θέλει «πίσω το έθνος» και νέο…Καπιτώλιο

File Photo File Photo: Donald J. Trump delivers remarks at the Republican National Committee winter meeting at the Trump International Hotel, in Washington, DC, USA. EPA, OLIVIER DOULIERY , POOL




Με την απαγγελία του κατηγορητηρίου από ένα μεγάλο δικαστήριο του Μανχάταν, αλλά το χρονοδιάγραμμα αβέβαιο, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τζ. Τραμπ δήλωσε στον ιστότοπό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Σάββατο ότι θα συλληφθεί την Τρίτη και ζήτησε από τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν εκ μέρους του.

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα των New York Times που υπογράφεται από τους Maggie Haberman, Alan Feuer, Jonah E. Bromwich και Ben Protess

Ο κ. Τραμπ έκανε τη δήλωση στο Truth Social στις 7:26. π.μ., σε ανάρτηση γραμμένη με όλα τα κεφαλαία γράμματα που κατέληγε λέγοντας: «Ο ΜΑΚΡΙΝΟΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ, ΘΑ ΣΥΛΛΗΦΘΕΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ. ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΣΤΕ, ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΜΑΣ!».

Το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν αρνήθηκε να σχολιάσει. Ένας σύμβουλος του κ. Τραμπ δεν απάντησε σε μήνυμα που ζητούσε σχόλιο.

Αν και οι εισαγγελείς που εργάζονται για τον εισαγγελέα, Άλβιν Λ. Μπραγκ, έχουν επισημάνει ότι θα μπορούσε να είναι επικείμενη η απαγγελία κατηγορίας κατά του κ. Τραμπ, δεν υπήρχε άμεση ένδειξη για το γιατί ο πρώην πρόεδρος φαινόταν βέβαιος ότι θα συλληφθεί την Τρίτη. Άτομα με γνώση του θέματος είπαν ότι τουλάχιστον ένας ακόμη μάρτυρας αναμένεται να καταθέσει ενώπιον του μεγάλου ενόρκου, κάτι που θα μπορούσε να καθυστερήσει ελαφρώς οποιαδήποτε κατηγορία.

Τρία άτομα από το περιβάλλον του κ. Τραμπ είπαν ότι η ομάδα του πρώην προέδρου δεν είχε συγκεκριμένη γνώση για το πότε θα μπορούσε να απαγγελθεί κατηγορία ή πότε θα μπορούσε να προβλεφθεί σύλληψη. Ένα από αυτά τα άτομα, που δεν είχαν εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημόσια, είπε ότι η καλύτερη εικασία των συμβούλων του κ. Τραμπ ήταν ότι θα μπορούσε να συμβεί γύρω στην Τρίτη, και ότι κάποιος μπορεί να του το μετέφερε αυτό, αλλά ότι επίσης το είχαν ξεκαθαρίσει ο ένας στον άλλο ότι δεν γνώριζαν συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο.

Ο κ. Τραμπ, ο οποίος αντιμετώπισε την πρώτη του ποινική έρευνα στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ήταν βαθιά ανήσυχος για την προοπτική σύλληψης, η οποία αναμένεται να περιλαμβάνει και δακτυλικά αποτυπώματα, είπε ένας από τους κοντινούς του ανθρώπους. Όταν ο πρώην οικονομικός διευθυντής του Trump Organization, Allen H. Weisselberg, συνελήφθη το 2021, ο κ. Τραμπ παρακολούθησε με τρόμο την τηλεοπτική κάλυψη που έδειχνε τον κ. Weisselberg πλαισιωμένο από αξιωματικούς στο δικαστήριο και είπε ότι δεν μπορούσε να πιστέψει τι γινόταν αυτόν.

Το κάλεσμα για διαμαρτυρίες απηχούσε το κάλεσμα του κ. Τραμπ προς τους υποστηρικτές του, τις τελευταίες ημέρες της προεδρίας του, να συμμετάσχουν μαζί του σε μια συγκέντρωση στην Ουάσιγκτον στις 6 Ιανουαρίου 2021, την ημέρα που η νίκη του Προέδρου Μπάιντεν επρόκειτο να πιστοποιηθεί από την έγκριση του Κογκρέσου ψηφίζει το εκλογικό σώμα. Σε εκείνο το συλλαλητήριο, στο Ellipse κοντά στον Λευκό Οίκο, ο κ. Τραμπ είπε στη συνέχεια στους υποστηρικτές να κάνουν πορεία προς το Καπιτώλιο, όπου γινόταν η πιστοποίηση.

Η ανάρτηση του κ. Τραμπ παροτρύνει τους υποστηρικτές του να «ΔΙΑΔΗΛΩΣΤΕ, ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΜΑΣ ΠΙΣΩ!» μετέφερε αλάνθαστες απόηχους των εμπρηστικών μηνυμάτων που δημοσίευσε στο Διαδίκτυο τις εβδομάδες πριν από την επίθεση στο Καπιτώλιο. Στο πιο διαβόητο από αυτά τα μηνύματα, ανακοίνωσε στο Twitter ότι θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στην Ουάσιγκτον στις 6 Ιανουαρίου 2021. «Να είστε εκεί», είπε στους εκατομμύρια ακολούθους του, «θα είναι άγριοι».

Οι ερευνητές αργότερα διαπίστωσαν ότι ακροδεξιές εξτρεμιστικές ομάδες καθώς και απλοί υποστηρικτές του Τραμπ διάβασαν αυτό το tweet – που δημοσιεύτηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2020 – ως ξεκάθαρη πρόσκληση και σχεδόν αμέσως ξεκίνησαν δράση, αποκτώντας προστατευτικό εξοπλισμό, δημιουργώντας κρυπτογραφημένα κανάλια επικοινωνίας και , σε μια περίπτωση, προετοιμάζοντας βαριά οπλισμένες «δυνάμεις γρήγορης αντίδρασης» που θα οργανωθούν έξω από την Ουάσιγκτον για την εκδήλωση.

Ηγέτες ομάδων όπως το Proud Boys και το κίνημα της πολιτοφυλακής Three Percenter άρχισαν επίσης να προτρέπουν τα μέλη τους με πολεμική γλώσσα καθώς τα ιδιωτικά κανάλια ανταλλαγής μηνυμάτων τους γέμιζαν όλο και περισσότερο με σχέδια να σπεύσουν να βοηθήσουν τον κ. Τραμπ.

Αξιωματούχοι της Νέας Υόρκης συζητούν ρυθμίσεις ασφαλείας μέσα και γύρω από το Ποινικό Δικαστήριο του Μανχάταν σε περίπτωση απαγγελίας κατηγορίας κατά του κ. Τραμπ, σύμφωνα με άτομα με γνώση του σχεδιασμού, η οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το NBC News. Αναμένεται να κατηγορηθεί σε σχέση με πληρωμές σιωπηλών χρημάτων που έκανε ο πρώην σκηνοθέτης και δικηγόρος του, Michael D. Cohen, σε μια ηθοποιό ταινιών ενηλίκων που ισχυρίστηκε ότι είχε σχέση με τον κ. Τραμπ.

Ο κ. Κοέν έκανε την πληρωμή των 130.000 δολαρίων στην πορνόσταρ, Στόρμι Ντάνιελς, για να θάψει την ιστορία της για μια σχέση με τον κ. Τραμπ.

Η πληρωμή έγινε ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2016 και στη συνέχεια ο κ. Τραμπ αποζημίωσε τον κ. Κοέν. Οι εισαγγελείς αναμένεται να κατηγορήσουν τον κ. Τραμπ ότι επέβλεπε την ψευδή καταγραφή των αποζημιώσεων στα εσωτερικά αρχεία της εταιρείας του. Τα αρχεία ανέφεραν ψευδώς ότι οι πληρωμές στον κ. Κοέν ήταν για «νομικά έξοδα».

Υπήρξαν πολλές ενδείξεις ότι ενδέχεται να είναι επικείμενες κατηγορίες: Οι εισαγγελείς έδωσαν στον κ. Τραμπ την ευκαιρία να καταθέσει, ένα δικαίωμα που παρασχέθηκε σε άτομα που σύντομα θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες, και ανέκριναν σχεδόν όλους τους σημαντικούς παίκτες στο έπος του hush money μπροστά στο μεγάλο ένορκοι.

Ο κ. Τραμπ έχει αρνηθεί κάθε αδικοπραγία, καθώς και ότι είχε σχέση με την κυρία Ντάνιελς.

Νωρίς το πρωί του Σαββάτου, υπήρχαν ελάχιστα στοιχεία ακόμη ότι το νέο αίτημα του κ. Τραμπ για διαδηλώσεις είχε αγκαλιάσει εξτρεμιστικές ομάδες.

Ωστόσο, ο Αλί Αλεξάντερ, ένας εξέχων διοργανωτής των συγκεντρώσεων «Stop the Steal» μετά τις εκλογές του 2020, δημοσίευσε ξανά ένα μήνυμα στο κανάλι του στο Telegram το Σάββατο δηλώνοντας ότι υποστήριξε τη μαζική διαμαρτυρία για την προστασία του κ. Τραμπ.

«Προηγουμένως, είχα πει, εάν ο Τραμπ συλληφθεί ή υπό την απειλή περίπατου, 100.000 πατριώτες θα έπρεπε να κλείσουν όλες τις διαδρομές προς το Μαρ-α-Λάγκο», έγραψε ο κ. Αλεξάντερ. «Τώρα είμαι συνταξιούχος. Θα προσευχηθώ για αυτόν όμως!»

Χωρίς την πλατφόρμα που παρέχεται από τον Λευκό Οίκο ή τον μηχανισμό μιας μεγάλης πολιτικής εκστρατείας, δεν είναι σαφές πόσα άτομα μπορεί να προσεγγίσει ο κ. Τραμπ, πόσο μάλλον να κινητοποιήσει, χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό του στο Truth Social.

Και παρέμενε ασαφές αν θα επαναλάμβανε την έκκλησή του για δράση ή θα αύξανε το ποντάρισμα με πιο επιθετική γλώσσα. Αλλά οι πολιτικοί του σύμμαχοι ξεκαθάρισαν αυτή την εβδομάδα ότι προετοιμάζονταν για πολιτικό πόλεμο κατά του κ. Μπραγκ.

Μερικοί από τους υποστηρικτές του κ. Τραμπ απάντησαν από μόνοι τους με βία μετά το F.B.I. πράκτορες, ενεργώντας βάσει εντάλματος έρευνας, κατέβηκαν στο Mar-a-Lago, την ιδιωτική του λέσχη και την κατοικία του στη Φλόριντα, τον Αύγουστο και πήραν κουτιά με έγγραφα σε μια έρευνα για τον χειρισμό απόρρητου υλικού από τον πρώην πρόεδρο.

Μέρες μετά την έρευνα, ένας ένοπλος άνδρας από το Οχάιο που είχε δημοσιεύσει στο Διαδίκτυο για την οργή του για το τι συνέβη στο Mar-a-Lago προσπάθησε να παραβιάσει το γραφείο του F.B.I. έξω από το Σινσινάτι. Αργότερα σκοτώθηκε σε συμπλοκή με τοπικούς αξιωματικούς.

Το απροσδόκητο πρωινό του Σαββάτου από τον πρώην πρόεδρο παρείχε μια προεπισκόπηση του είδους του χάους που είναι πιθανό να αντιμετωπίσει ο κ. Μπραγκ εάν προχωρήσει σε μια απαγγελία κατηγοριών στο εγγύς μέλλον.

Ο εισαγγελέας της περιφέρειας, πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας και αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, έχει κάποιο ιστορικό δίωξης δημοσίων αξιωματούχων. Αλλά δεν έχει συνηθίσει να αντιμετωπίζει μια προσωπικότητα τόσο υψηλού προφίλ, ακανόνιστη και πυγμαχική όσο ο πρώην πρόεδρος και δεν είναι σαφές πώς θα αντιμετωπίσει το γραφείο του μελλοντικά ξεσπάσματα από τον κ. Τραμπ.

Πηγή NYTimes

Ο Ντόναλντ Τραμπ και η οικογένειά του “έκλεψαν” πολύτιμα δώρα που του έδωσαν ξένοι ηγέτες: Δεν τα δήλωσαν, ως όφειλαν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: