Ο Φουμίο Κισίντα στη μαρτυρική Μπούτσα -Πρώτη επίσκεψη Ιάπωνα πρωθυπουργού σε εμπόλεμη ζώνη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

epa10528056 Japanese Prime Minister Fumio Kishida speaks about his parent policy during a press conference at his official residence in Tokyo, Japan, 17 March 2023. EPA, YOSHIKAZU TSUNO, POOL




Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα μετέβη σήμερα στην Μπούτσα, την μαρτυρική κωμόπολη κοντά στο Κίεβο η οποία έχει γίνει σύμβολο των φρικαλεοτήτων της ρωσικής κατοχής, στο πλαίσιο της πρώτης «ιστορικής» επίσκεψής του στην Ουκρανία.

Ο Κισίντα μετέβη στην Μπούτσα με τρένο, σήμερα το μεσημέρι, λίγο μετά την άφιξή του στην ουκρανική πρωτεύουσα και πριν από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφεραν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το ταξίδι του σε αυτή τη χώρα σε πόλεμο χαρακτηρίστηκε ως «ιστορικό» από το Κίεβο.

«Αυτή η ιστορική επίσκεψη είναι μια ένδειξη αλληλεγγύης και ισχυρής συνεργασίας μεταξύ Ουκρανίας και Ιαπωνίας», δήλωσε στο Facebook η υφυπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Εμινέ Τζαπάροβα, αναρτώντας φωτογραφίες του Ιάπωνα πρωθυπουργού στην αποβάθρα του τρένου στο Κίεβο.

«Είμαστε ευγνώμονες στην Ιαπωνία για την ισχυρή υποστήριξή της και τη συμβολή της στη μελλοντική μας νίκη», πρόσθεσε.

Ο Κισίντα έγινε ο πρώτος ηγέτης ιαπωνικής κυβέρνησης που επισκέπτεται εμπόλεμη ζώνη μετά ο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η επίσκεψή του καταγράφεται τη στιγμή που ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ βρίσκεται στη Μόσχα, για συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον πόλεμο στην Ουκρανία στο επίκεντρο.

Ο Κισίντα θα «εκφράσει στον πρόεδρο Ζελένσκι τον σεβασμό του για το θάρρος και την επιμονή του ουκρανικού λαού που υπερασπίζεται την πατρίδα του υπό τη διοίκησή του, καθώς και την αλληλεγγύη και την ακλόνητη υποστήριξη της Ιαπωνίας και της G7», της οποίας η ασιατική χώρα είναι οικοδέσποινα φέτος, διευκρίνισε η ιαπωνική διπλωματία στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ο Φουμίο Κισίντα ήταν μέχρι σήμερα ο μόνος αρχηγός κυβέρνησης ή κράτους της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου που δεν είχε πάει στο Κίεβο από την έναρξη της εισβολής του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022. Είχε λάβει επανειλημμένα προσκλήσεις να επισκεφθεί την ουκρανική πρωτεύουσα. Τον Φεβρουάριο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε επίσης επίσκεψη που δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων στο Κίεβο.

Το Τόκιο, ευθυγραμμιζόμενο με τις χώρες της Δύσης, επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα και προσέφερε βοήθεια στο Κίεβο.

Τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε νέο πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία, αξίας 5,1 δισεκ. ευρώ.

Έχει επίσης στείλει αμυντικό εξοπλισμό, ενώ έχει προτείνει να αναλάβει τη φιλοξενία κάποιων προσφύγων.

Ωστόσο, δεν στέλνει στρατιωτική βοήθεια, καθώς το Σύνταγμα της χώρας, που καταρτίστηκε μετά την ήττα του ιαπωνικού αυτοκρατορικού στρατού στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, υποχρεώνει την Ιαπωνία να αφιερώνει τις στρατιωτικές της δυνατότητες στην εθνική άμυνα και μόνο.

Με πληροφορίες από Reuters AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΣ
Ελλάδα Αθήνα 

Μαχαίρι στην καρδιά της πρώην Σοβιετικής Ενωσης από την Κίνα: Ο Σι προσκαλεί στο Πεκίνο τις χώρες της Κεντρικής Ασίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: