Μία πρόταση για τους S-400 που αγόρασε ο Ταγίπ Ερντογάν από τη Ρωσία: Να σταλούν στην Ινδία για να απαλλαγεί από το “βάρος” η Τουρκία

FILE PHOTO: Islamist President Recep Tayyip Erdoğan met with President of Russia, Vladimir Putin, in Berlin. Photo via Turkish Presidency




Το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι η Ρωσία δεν μπόρεσε να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για παράδοση όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ινδία λόγω του πολέμου.

Μεταξύ των όπλων και του εξοπλισμού που ανέμενε να παραλάβει η ινδική πολεμική αεροπορία από τη Ρωσία ήταν ανταλλακτικά για τα μαχητικά αεροσκάφη SU-30MKI και MIG-29, καθώς και το σύστημα αεράμυνας S-400 Triumf.

Έτσι ξεκινά το  άρθρο του Serhat Güvenç, Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης, με τομείς εξειδίκευσής: Τουρκική Εξωτερική Πολιτική, Τουρκική Άμυνα, Σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, Σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας, Ναυτική Ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα medyascope

Το 2018, η Ινδία παρήγγειλε πέντε συστήματα S-400 έναντι 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ένα σύστημα S-400 αντιστοιχεί σε ένα σύνταγμα αεράμυνας, σύμφωνα με τον ρωσικό στρατιωτικό ορισμό. Μέχρι σήμερα, τρία από τα παραγγελθέντα συστήματα έχουν παραδοθεί στην Ινδία.

Το πρώτο από τα συντάγματα που δημιουργήθηκαν με αυτά τα συστήματα αναπτύχθηκε στο κρατίδιο Πουντζάμπ στη βορειοδυτική Ινδία, έναντι των αεροπορικών απειλών που προέρχονται από την Κίνα και το Πακιστάν, το δεύτερο σύνταγμα αναπτύχθηκε στα βορειοανατολικά της χώρας και το τρίτο σύνταγμα αναπτύχθηκε στο Ρατζαστάν, πάλι έναντι του Πακιστάν. Τα υπόλοιπα δύο συστήματα είχε προγραμματιστεί να παραδοθούν μέχρι το τέλος του 2023.

  • Η Ρωσία έχει μέχρι στιγμής εξαγάγει το S-400 Triumf μόνο σε τρεις χώρες — την Τουρκία, την Κίνα και την Ινδία. Ενώ η Κίνα και η Ινδία είναι μεταξύ των παραδοσιακών πελατών της Ρωσίας, η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, ήταν μια ασυνήθιστη και παράταιρη περίπτωση.

Μετά τον Φεβρουάριο του 2022, η ρωσική αμυντική βιομηχανία παλεύει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Έχουμε γίνει μάρτυρες ακόμη και στελεχών εταιρειών της αμυντικής βιομηχανίας που δέχονται επίπληξη από τον Putin μπροστά στις κάμερες για καθυστερήσεις.

Η Ρωσία, η οποία αναγκάστηκε να αποσύρει τις λιγότερο προηγμένες συστοιχίες S-300 από τη Συρία για να αντισταθμίσει έλλειμμα της δικής της αεράμυνας, χρειάζεται όλους τους S-400 που έχουν παραχθεί ή πρόκειται να παραχθούν. Εν ολίγοις, οι άλλοι πελάτες θα πρέπει να περιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η Τουρκία παρήγγειλε το σύστημα S-400 (ισοδύναμο του συντάγματος) το 2017 και το παρέλαβε το 2019. Ωστόσο, η μονάδα αυτή δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί. Η παραγγελία των S-400 κόστισε στην Τουρκία τη συνεργασία της με το πρόγραμμα F-35. Δεν είναι μόνο αυτό.

  • *Η Ουάσινγκτον απειλεί την Τουρκία με αυστηρές κυρώσεις εάν ενεργοποιηθούν οι S-400

*Η τελευταία φορά που εθεάθησαν οι S-400 ήταν τον Οκτώβριο του 2020 κατά τη διάρκεια ανύψωσης και δοκιμής βολής στο πεδίο αεροπορικών βολών Σινώπης. Έκτοτε, η κατάσταση των S-400 είναι αβέβαιη. Εκτιμάται ότι επί του παρόντος βρίσκονται αποθηκευμένοι στη Διοίκηση του αεροδρομίου Mürted (πρώην 4η Κύρια Βάση Akıncı πολεμικών α/φων).

Κάποια στιγμή, όταν οι τουρκοελληνικές εντάσεις πήραν φωτιά στο Αιγαίο, ελληνικά S-300 που σταθμεύουν στην Κρήτη φέρονται να κλείδωσαν στα ραντάρ τουρκικά F-16. Τέτοια περιστατικά δημιούργησαν το ενδεχόμενο η Τουρκία να ενεργοποιήσει τους S-400. Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία συνέχεια.

Ενώ η Τουρκία έχει υποστεί την οργή των Ηνωμένων Πολιτειών για την παραγγελία των S-400 και κυρώσεις CAATSA, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ανακοινώσει, από την άλλη πλευρά, ότι η Ινδία δεν θα υποστεί κυρώσεις για την παραγγελία των S-400.

Αυτό συμβαίνει επειδή η Ινδία είναι μια χώρα την οποία οι ΗΠΑ προσπαθούν να τραβήξουν στο πλευρό τους στον ανταγωνισμό τους με την Κίνα. Η επιβολή κυρώσεων για την παραγγελία των S-400 θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια της Ινδίας σε πρώιμο στάδιο.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, η Άγκυρα δεν μπορεί να ενεργοποιήσει τους S-400 χωρίς να διακινδυνεύσει να κάψει όλες τις γέφυρες με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό που έχουμε, λοιπόν, είναι μια νεκρή επένδυση. Στο παρελθόν έχουν εξεταστεί διάφορες επιλογές για να απαλλαγούμε από αυτούς τους πυραύλους, οι οποίοι δεν συμβάλλουν στην άμυνα της Τουρκίας και έχουν μετατραπεί σε οικονομικό, στρατιωτικό και πολιτικό βάρος.

Ως καλεσμένος στην εκπομπή του αγαπητού Aydın Selcen, απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις του για το θέμα αυτό, ανέφερα μια σειρά από εναλλακτικές τοποθεσίες ανάπτυξης: από το Αζερμπαϊτζάν μέχρι την (παράνομη)  “ΤΔΒΚ”, από το Κατάρ μέχρι τη Σομαλία. Τότε δεν υπήρχε πόλεμος. Η Ρωσία ήταν απίθανο να επιτρέψει στην Τουρκία να μεταφέρει τους S-400 της σε μια τρίτη χώρα. Όλα άλλαξαν με την απόπειρα εισβολής στην Ουκρανία.

Στην αρχή του πολέμου, υπήρχαν αναφορές ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι πρότειναν τη μεταφορά των S-400 στην Ουκρανία. Ωστόσο, μια τέτοια μεταφορά θα εκλαμβανόταν από τη Ρωσία (και δικαίως) ως εχθρική πράξη, καθιστώντας αδύνατη την ανταπόκριση στην πρόταση.

Μια άλλη επιλογή ήταν η επιστροφή των συστημάτων αυτών στη Ρωσία. Μια έτοιμη λύση για να ξεπεραστεί η αδυναμία της αεράμυνας που θα βόλευε επίσης τη Μόσχα.

Ωστόσο, η Τουρκία θα μπορούσε να κατηγορηθεί ότι υποστηρίζει το αντι-ουκρανικό μέτωπο. Σε ένα πλαίσιο όπου άλλα μέλη του ΝΑΤΟ έστελναν τα παλιά σοβιετικά/ρωσικά συστήματά τους στην Ουκρανία για να ενισχύσουν την άμυνά της, μια ουσιαστική συμβολή στην άμυνα της Ρωσίας δεν αποτελούσε ορθολογική επιλογή. Θα μπορούσε να οδηγήσει στην πλήρη απομόνωση και περιθωριοποίηση της Τουρκίας.

Σε αυτό το σημείο, η μεταφορά των S-400 στην Ινδία μπορεί να έχει καταστεί μια επιλογή που πρέπει να εξεταστεί. Εάν γίνει ορθή διαχείριση της διαδικασίας, πολλά τρυγόνια μπορούν να χτυπηθούν με ένα σμπάρο:

  • Πρώτον, η Τουρκία θα απαλλαγεί από τους S-400 και τα προβλήματα που δημιουργούν. Η Ρωσία θα εκπληρώσει εν μέρει τη δέσμευσή της έναντι της Ινδίας.
  • Επιπλέον, το σύστημα αυτό δεν θα πέσει σε καμία περίπτωση στα χέρια μιας χώρας όπου θα μπορούσε να υπάρξει άμεσος αντίκτυπος στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Η Ινδία θα έχει σύντομα τουλάχιστον ένα από τα δύο συστήματα (συντάγματα) που περίμενε. Αυτά είναι τα οφέλη πιθανής μεταφοράς.

Οι πιθανές πολιτικές και οικονομικές επιπλοκές που συνδέονται με αυτή την επιλογή είναι οι εξής: Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιβάλλουν κυρώσεις στην Ινδία για τους S-400, ενδέχεται να αντιδράσουν στην προμήθεια των συστημάτων αυτών από την Τουρκία σε μια άλλη χώρα εκτός της Ουκρανίας. Σε κάθε περίπτωση, η αντίδραση αυτή θα είναι μικρότερη από την αντίδραση στην ενεργοποίηση των S-400 στο τουρκικό έδαφος.

Από την άλλη πλευρά, είναι σχεδόν αναπόφευκτο ότι το Πακιστάν, με το οποίο η Τουρκία έχει στενές πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις, θα αισθανόταν άβολα με μια τέτοια εξέλιξη. Στην πραγματικότητα, η Ινδία έχει ήδη παραλάβει τους S-400 που σχεδιάζει να αναπτύξει στα σύνορά της με το Πακιστάν.

Συνεπώς, οι S-400 της Τουρκίας θα έχουν περιορισμένο άμεσο αντίκτυπο στη στρατιωτική ισορροπία μεταξύ των δύο χωρών, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα ενισχύσουν τη δύναμη της Ινδίας σε μια πιθανή θερμή σύγκρουση.

Τέλος, η απόφαση για το πώς και από ποιον θα πληρωθούν οι S-400 της Τουρκίας θα απαιτήσει σκληρές διαπραγματεύσεις. Δεδομένου ότι το σύστημα της Τουρκίας αγοράστηκε με ρωσική πίστωση, ενδέχεται να υπάρχουν ακόμη ανεξόφλητες δόσεις.

Η Ινδία, επίσης, έχει πιθανώς πληρώσει ή εξακολουθεί να πληρώνει για συστήματα που δεν έχει ακόμη παραλάβει. Ο προσδιορισμός του ποιος είναι πιστωτής και ποιος οφειλέτης μπορεί να είναι δύσκολος για τα μέρη.

Ωστόσο, όσο ισχυρότερη είναι η πολιτική βούληση των μερών σχετικά με τη μεταφορά των τουρκικών S-400 στην Ινδία, τόσο πιο επιδέξιος θα είναι ο συμψηφισμός.

ΠΗΓΗ: ιστοσελίδα medyascope – Serhat Güvenç

Βρίζει τον Μενέντεζ… Η νέα απειλή-εκβιασμός του Ερντογάν, μέσω του Καλίν, σε Λευκό Οίκο και Γερουσία: Τι θα κάνετε αν δεν εγκρίνουμε τη Σουηδία μέχρι να εγκρίνετε τα F-16;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: