Μεγάλη έκπληξη από τον Πάπα Φραγκίσκο: Εξετάζει την άρση της αγαμίας για τους καθολικούς ιερείς

FILE PHOTO: O πάπας Φραγκίσκος με παιδιά EPA, MAURIZIO BRAMBATTI




Ο Φραγκίσκος, ο οποίος προηγουμένως αντιτάχθηκε στην ιδέα ότι η αγαμία ήταν μια επιλογή για τους ηγέτες της εκκλησίας, φάνηκε να χαλάρωσε τη στάση του όταν μιλούσε με την αργεντίνικη εφημερίδα Infobae.

Ο Πάπας Φραγκίσκος στην τελευταία του συνέντευξη άφησε να εννοηθεί ότι θα επανεξετάσει τον κανόνα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας περί ιερατικής αγαμίας.

Ο Φραγκίσκος, ο οποίος προηγουμένως αντιτάχθηκε στην ιδέα ότι η αγαμία ήταν μια επιλογή για τους ηγέτες της εκκλησίας, φάνηκε να χαλάρωσε τη στάση του όταν μιλούσε με την αργεντίνικη εφημερίδα Infobae. Ονόμασε την αγαμία ατομική «πειθαρχία» αντί για «αντίφαση» με την εκκλησία.

Στη συνέντευξη, η οποία διεξήχθη για τον εορτασμό των 10 χρόνων από την εκλογή του ως Πάπα, ο Φραγκίσκος είπε: «Δεν υπάρχει αντίφαση να παντρευτεί ένας ιερέας. Η αγαμία στη δυτική Εκκλησία είναι μια προσωρινή συνταγή. Δεν είναι αιώνια όπως η ιερατική χειροτονία, η οποία είναι για πάντα, είτε το θέλετε είτε όχι. Το αν θα φύγεις ή όχι είναι άλλο θέμα, αλλά είναι για πάντα. Από την άλλη, η αγαμία είναι μια πειθαρχία».

Η αγαμία στην εκκλησία

Η κληρική αγαμία έχει επίσημα επιβληθεί στην Καθολική Εκκλησία από τον 11ο αιώνα. Αιώνες πριν ήταν παράδοση οι ιερείς να ορκίζονται αποχή. Η απόφαση ήταν αμφιλεγόμενη εντός της εκκλησίας για τουλάχιστον 1.000 χρόνια, αλλά το Βατικανό επέμενε να επιβάλλει την απαίτηση. Μέχρι τώρα, ο Φραγκίσκος, όπως και οι προκάτοχοί του, κήρυττε τον κανόνα.

Η Καθολική Εκκλησία της Γερμανίας ψήφισε πρόσφατα να ζητήσει από τον Πάπα να τερματίσει την απαγόρευση.

Δείχνοντας έτοιμος να εξετάσει το αίτημα, ο Φραγκίσκος είπε: «Όλοι στην Ανατολική Εκκλησία είναι παντρεμένοι ή όσοι θέλουν. Πριν από τη χειροτονία υπάρχει η επιλογή να παντρευτείς ή να είσαι άγαμος.» Ο Πάπας ανέφερε την Καθολική Εκκλησία της Ανατολικής Ιεροτελεστίας, η οποία δίνει περισσότερη ελευθερία στους ιερείς της.

«Έχουμε έναν στην Κουρία [παπική αυλή] -τον ανακάλυψα σήμερα- που έχει γυναίκα και γιο. Δεν υπάρχει καμία αντίφαση να είναι παντρεμένος ένας ιερέας», συνέχισε.

Επίσης στη συνέντευξη του Infobae, η οποία δημοσιεύτηκε στα ισπανικά, ο Φράνσις, 86 ετών, εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση των παγκόσμιων ποσοστών διαζυγίων.

Πρότεινε ότι οι άνθρωποι παντρεύονται πολύ νέοι. «Μερικές φορές κάποιος πηγαίνει σε έναν γάμο και μοιάζει περισσότερο σαν να είναι μια κοινωνική δεξίωση και όχι ένα μυστήριο. Όταν οι νέοι λένε για πάντα, ποιος ξέρει τι εννοούν για πάντα».

Με πληροφορίες από JP

Η δολοφονία που πάγωσε τη Γερμανία: Tι οδηγεί δύο μικρά κορίτσια να κατακρεουργήσουν μία 12χρονη;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: