Ανάφλεξη στη Γεωργία: Ογκώδεις διαδηλώσεις κατά Ρωσίας με έμβλημα τη σημαία της ΕΕ και εικόνες «ουκρανικής άνοιξης»…[videos]

Συγκέντρωση μπροστά από το κοινοβούλιο της Τιφλίδας. EPA, ZURAB KURTSIKIDZE




Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Τιφλίδα κατά τη διάρκεια της νύχτας κα σήμερα το πρωί, κυματίζοντας σημαίες της ΕΕ και συγκρουόμενοι με τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια σε έναν αμφιλεγόμενο νόμο που ο πρόεδρος της Γεωργίας λέει ότι «υπαγορεύεται από τη Μόσχα».

Σε βίντεο και φωτογραφίες φαίνονται οι διαδηλωτές να φωνάζουν «κάτω ο ρωσικός νόμος» καθώς έρχονται αντιμέτωποι με την αστυνομία που επιτέθηκε εναντίον τους με αντλίες νερού κι χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Οι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται μπροστά στο κοινοβούλιο της χώρας κατά του νομοσχεδίου περί “ξένων πρακτόρων”, το οποίο ενέκρινε χθες Τρίτη σε πρώτη ανάγνωση η γεωργιανή βουλή.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν έκκληση για νέες διαδηλώσεις αργότερα σήμερα, ημέρα αργίας στη χώρα για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

‘Οπως ανακοίνωσαν οι αρχές, η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 66 ανθρώπους στη διάρκεια των χθεσινών διαδηλώσεων, που ξέσπασαν μετά την ψηφοφορία στη Βουλή όταν διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της βουλής με σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ και φώναζαν: “Όχι στον ρώσικο νόμο”, ενώ, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, “περίπου 50 αστυνομικοί” τραυματίστηκαν.

  • Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε το εν λόγω σχέδιο νόμου χαρακτηρίζοντάς το “μη συμβατό” με τις αξίες της ΕΕ και τον στόχο ένταξης της χώρας στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

Αυτό το νομοσχέδιο είναι ασύμβατο με τις αξίες και τα πρότυπα της ΕΕ. Αντιβαίνει στον δεδηλωμένο στόχο της Γεωργίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που υποστηρίζεται από τη μεγάλη πλειοψηφία των γεωργιανών πολιτών. Η οριστική του υιοθέτηση θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις μας“, δήλωσε χθες ο Μπορέλ.

Στην ανακοίνωσή του ο Μπορέλ τονίζει ότι η ΕΕ “προτρέπει τη Γεωργία να σεβαστεί τη δέσμευσή της για την προώθηση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπενθυμίζει το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά”.

Το επίμαχο νομοσχέδιο που φέρει τη στήριξη του κυβερνητικού συνασπισμού υπό το κόμμα Γεωργιανό Όνειρο – θα απαιτεί από τις οργανώσεις που λαμβάνουν τουλάχιστον το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό, να εγγράφονται ως “ξένοι πράκτορες” και τις θέτει υπό επιτήρηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλιώς θα υπόκεινται σε βαριά πρόστιμα.

Σκηνές Ουκρανίας

Οι σκηνές χιλιάδων Γεωργιανών στους δρόμους που κυματίζουν τη γαλάζια σημαία της ΕΕ ανακάλεσαν εικόνες του Κίεβο κατά τη διάρκεια της επανάστασης του Euromaidan που ξεκίνησε το 2013 ως απάντηση στην απόφαση του τότε ρωσόφιλου Προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς να αναστείλει τις συνομιλίες για μια συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ υπέρ στενότερων δεσμών με τη Ρωσία.

Αυτές οι διαδηλώσεις έγιναν βίαιες στα τέλη Νοεμβρίου του 2013, όταν η αστυνομία  επιτέθηκε σε ειρηνικούς διαδηλωτές στην Πλατεία Ανεξαρτησίας. στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο του 2014, ελεύθεροι σκοπευτές άνοιξαν πυρ και σκότωσαν δεκάδες Ουκρανούς. Μετά από αυτό, ο Γιανουκόβιτς αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα και ο Πούτιν έστειλε στρατεύματα στην Κριμαία και την κατέλαβε.

Τον περασμένο μήνα περισσότερες από 60 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και μέσα ενημέρωσης είχαν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συμμορφωθούν, εφόσον περάσει ο νόμος.

Η κυβέρνηση της Γεωργίας έχει αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια κριτική από παρατηρητές, οι οποίοι λένε ότι η χώρα οδεύει προς τον αυταρχισμό. Τον Ιούνιο, η ΕΕ αρνήθηκε να χορηγήσει στη Γεωργία το καθεστώς υποψήφιας χώρας μαζί με τη Μολδαβία και την Ουκρανία, επικαλούμενη στάσιμες πολιτικές και δικαστικές μεταρρυθμίσεις.

Με πληροφορίες από POLITICO

Θα κρατήσουμε, λέει ο Ζελένσκι, για το Μπαχμούτ: Ο Πριγκόζιν της Wagner υποστηρίζει ότι κατέλαβε την ανατολική πλευρά

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: