Και πάλι “φίλοι” ο Πρόεδρος Μπάιντεν με τον Καγκελάριο Σολτς: Πώς διαχειρίζονται τις αμφιβολίες για την ενότητά τους;

epa10501278 US President Joe Biden (R) holds a bilateral meeting with German Chancellor Olaf Scholz (L)Â in the Oval Office of the White House in Washington, DC., USA. EPA, Oliver Contreras, POOL




Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας Handelsblatt στις ΗΠΑ, Annett Meiritz, αναφέρεται στην προχθεσινή συνάντηση, κεκλεισμένων των θυρών, μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν (Joe Biden), και του Γερμανού Καγκελαρίου, Όλαφ Σολτς (Olaf Scholz), στον Λευκό Οίκο, με την οποία κατέστησαν σαφή τη στενή τους συνεργασία.

Κατά την υποδοχή του Καγκελαρίου Scholz από τον Πρόεδρο Biden, ο τελευταίος ευχαρίστησε τον συνομιλητή του για τον «ισχυρό και σταθερό» ηγετικό ρόλο της Γερμανίας στο θέμα της υποστήριξης της Ουκρανίας, που έχει κάνει «τεράστια διαφορά».

Και ο Γερμανός Καγκελάριος, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι οι διατλαντικές σχέσεις, ιδίως οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας, βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο εδώ και πολλά χρόνια, κάτι που οφείλεται, όπως είπε, στον Joe Biden.

Μάλιστα, λίγο πριν το ταξίδι του Olaf Scholz στην Ουάσιγκτον, υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης Biden είχε δηλώσει ότι τον τελευταίο χρόνο ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν έχει συνομιλήσει με κανέναν άλλο πολιτικό πιο συχνά από ό,τι με τον Γερμανό Καγκελάριο.

Ωστόσο, έναν χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δεν διαφαίνεται το τέλος του πολέμου, για αυτό και οι δύο πλευρές προσπαθούν να στείλουν μηνύματα ενότητας, σχολιάζει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας, επισημαίνοντας τη δήλωση του Olaf Scholz -απευθυνόμενος στον Αμερικανό Πρόεδρο- ότι είναι πολύ σημαντικό να σταλεί το μήνυμα ότι η υποστήριξη για την Ουκρανία θα συνεχιστεί για όσο είναι απαραίτητη, πράγμα που είχε υποσχεθεί και ο ίδιος οBidenκατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κίεβο και τη Βαρσοβία.

Συγχρόνως με την επίσκεψη του Γερμανού Καγκελαρίου, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία, σημειώνει η δημοσιογράφος, που επισημαίνει ότι συνολικά η αμερικανική βοήθεια ξεπερνά τα 100 δισ. δολάρια, ενώ η Γερμανία, με βοήθεια ύψους 15 δισ. δολαρίων, είναι η χώρα που έχει συνδράμει την Ουκρανία περισσότερο από όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Το ταξίδι του Olaf Scholz γίνεται αμέσως μετά την έναρξη κοινής αποστολήςτεθωρακισμένων αρμάτωνστην Ουκρανία, όπως υπενθυμίζει η ανταπόκριση.

Σημειώνει ότι είναι αβέβαιο για πόσο ακόμα η Γερμανία θα μπορεί να βασίζεται στη σημαντική βοήθεια εκ μέρους των ΗΠΑ, δεδομένου ότι κάθε νέο πακέτο βοήθειας πρέπει να εγκρίνεται από το αμερικανικό Κογκρέσο, ενώ νέο κίνδυνο συνιστά και το ενδεχόμενο αποστολής οπλικών συστημάτων από το Πεκίνο στη Μόσχα.

Μάλιστα, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, οι ΗΠΑ προσπαθούν να βρουν υποστηρικτές, μεταξύ αυτών και την Ε.Ε., υπέρ της επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Κίνας. Δεδομένων των στενών οικονομικών σχέσεων Γερμανίας και Κίνας, η γερμανική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα αποφευχθεί αυτό το μέτρο, με το να πεισθεί η Κίνα να μην συνεργαστεί στρατιωτικά με τη Ρωσία, σχολιάζει η εφημερίδα.

Σε αυτή την περίπλοκη συγκυρία έρχεται να προστεθεί και η διένεξη με την Ε.Ε. για το αμερικανικό πρόγραμμα επιδοτήσεων Inflation Reduction Act, όπως αναφέρεται στη συνέχεια.

Η ανταποκρίτρια εξηγεί ότι τουλάχιστον στο θέμα των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή μπαταριών, διαφαίνεται υποχώρηση των ΗΠΑ, καθώς λίγο πριν το ταξίδι του Καγκελαρίου Scholz η Ουάσιγκτον παρουσίασε σχέδιο για μια διατλαντική εταιρική σχέση ως προς τις πρώτες ύλες, που δημιουργεί την ελπίδα στις ευρωπαϊκές εταιρείες παρασκευής μπαταριών ότι θα μπορούν να επωφεληθούν από τις αμερικανικές επιδοτήσεις.

Τίτλος: «Σε πνεύμα φιλίας – ΟScholz και ο Biden επισφραγίζουν τη συμμαχία τους σε δύσκολους καιρούς»
Υπότιτλος: «Οι ΗΠΑ και η Γερμανία θέλουν να συνεχίσουν να είναι ενωμένες στην υποστήριξή τους για την Ουκρανία. Τελευταία τη συνεργασία τους επισκίασαν προβλήματα. Τώρα όμως διαφαίνεται κινητικότητα σε ένα σημείο τριβής»

ΠΗΓΗ: Handelsblatt

Spiegel: «Πώς διαχειρίζονται ο Scholz και ο Biden τις αμφιβολίες για την ενότητά τους»

Στο σχετικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του περιοδικού επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, Joe Biden, υποδεχόμενος τον Καγκελάριο Scholz στον Λευκό Οίκο, χαιρέτισε την απόφαση του Βερολίνου να αυξήσει τις αμυντικές του δαπάνες, σχολιάζοντας ότι κοινός στόχος είναι η ενίσχυση του ΝΑΤΟ.

Το Spiegel υπενθυμίζει ότι το τελευταίο διάστημα υπήρχαν αναφορές για διάσταση απόψεων μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας ως προς την υποστήριξη για τηνΟυκρανία, ενώ προ ημερών ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου Biden, Jake Sullivan, είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ στέλνουν άρματα Abrams στην Ουκρανία, επειδή ο Olaf Scholzτο έθεσε ως προϋπόθεση για την αποστολή γερμανικών Leopard.

Ο Καγκελάριος επιχειρεί τώρα να διαλύσει τις αμφιβολίες για την ενότητα των συμμάχων, επισημαίνει το δημοσίευμα, που διευκρινίζει, τέλος, ότι ο Scholz πραγματοποίησε το ταξίδι του στην Ουάσιγκτον χωρίς τη συνοδεία ΜΜΕ, ενώ πηγές του Λευκού Οίκου έκαναν λόγο για επίσκεψη εργασίας.

ΠΗΓΗ: Spiegel

Γερμανία: Τρία χρόνια για να γίνεις σταθμάρχης, δύο σταθμάρχες ανά σταθμό: Το σιδηροδρομικό παράδειγμα που κοστίζει ετησίως 65 ευρώ σε κάθε φορολογούμενο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: