Υπό απειλή απαγόρευσης το TikTok στις ΗΠΑ σε “απολογία” ο Διευθύνων σύμβουλος – Η πλειοψηφία των Αμερικανών εφήβων χρήστες

FILE PHOTO A generic illustration shows the icon of Chinese internet media app TikTok on a phone, and the US flag on a laptop screen, in Beijing, China, EPA/ROMAN PILIPEY




Ο διευθύνων σύμβουλος του TikTok, Shou Zi Chew, πρόκειται να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις από τους αμερικανούς νομοθέτες την Πέμπτη, καθώς η πολιτική καταιγίδα γύρω από την κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης εντείνεται με την κυβέρνηση Μπάιντεν να απειλεί να απαγορεύσει εξ ολοκλήρου την εφαρμογή στις ΗΠΑ.

Το TikTok, το οποίο ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance, αντιμετωπίζει εδώ και καιρό επικρίσεις για τα δεδομένα που διατηρεί για χρήστες των ΗΠΑ – δεδομένα που οι νομοθέτες φοβούνται ότι θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια της κινεζικής κυβέρνησης. Ενώ η πλατφόρμα έχει επανειλημμένα αρνηθεί αυτούς τους ισχυρισμούς, δηλώνοντας ότι αποθηκεύει δεδομένα χρηστών των ΗΠΑ εκτός Κίνας, οι νομοθέτες και στις δύο πλευρές του διαδρόμου έχουν ενωθεί στις αντιδράσεις τους παρά την αυξανόμενη δημοτικότητα της εταιρείας.

Σε μια δήλωση που ανακοινώνει την ακρόαση, η εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικανών Κάθι ΜακΜόρις Ρότζερς ισχυρίστηκε ότι το TikTok «επέτρεψε εν γνώσει του τη δυνατότητα στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα να έχει πρόσβαση σε δεδομένα Αμερικανών χρηστών».

«Η Big Technology γίνεται όλο και περισσότερο μια καταστροφική δύναμη στην αμερικανική κοινωνία», είπε. «Η επιτροπή ενέργειας και εμπορίου ήταν στην πρώτη γραμμή ζητώντας από τους μεγάλους CEO της τεχνολογίας – από το Facebook έως το Twitter έως την Google – να απαντήσουν για τις ενέργειες των εταιρειών τους. Αυτές οι προσπάθειες θα συνεχιστούν με το TikTok.”

Η εμφάνιση του Chew ενώπιον της επιτροπής ενέργειας και εμπορίου, η πρώτη που έγινε ποτέ από διευθύνοντα σύμβουλο της TikTok, θα είναι μια σημαντική δοκιμασία για τον 40χρονο Διευθύνοντα Σύμβουλο που στο παρελθόν παρέμενε σε μεγάλο βαθμό μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Αναμένεται να χρησιμοποιήσει την εμφάνισή του για να κατευνάσει τους φόβους σχετικά με τις πρακτικές δεδομένων και να δεσμευτεί ότι δεν θα επιτρέψει στην κινεζική κυβέρνηση να επηρεάσει με οποιονδήποτε τρόπο το TikTok.

«Επιτρέψτε μου να το δηλώσω κατηγορηματικά: Η ByteDance δεν είναι πράκτορας της Κίνας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας», είπε ο Τσου σε δήλωση που κοινοποιήθηκε πριν από την κατάθεσή του.

Ο Chew, πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs που διευθύνει την εταιρεία από τον Μάρτιο του 2021, προειδοποίησε τους χρήστες σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο TikTok νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι η εταιρεία βρισκόταν σε μια «κομβική στιγμή».

«Ορισμένοι πολιτικοί άρχισαν να συζητούν για την απαγόρευση του TikTok», είπε, προσθέτοντας ότι η εφαρμογή έχει πλέον περισσότερους από 150 εκατομμύρια ενεργούς μηνιαίους χρήστες στις ΗΠΑ. “Αυτό είναι σχεδόν οι μισές ΗΠΑ που έρχονται στο TikTok.”

Πριν από την εμφάνιση του Chew, τα μέλη του Κογκρέσου είχαν ήδη επικρίνει την εταιρεία και τον ίδιο τον Chew – υποδηλώνοντας ότι η μαρτυρία του δεν μπορεί να είναι αξιόπιστη. Ο γερουσιαστής Mark Warner δήλωσε ότι ανεξάρτητα από το τι ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της ακρόασης, το Κογκρέσο θα πρέπει να προχωρήσει με νομοθεσία που επιτρέπει μια πιο ολοκληρωμένη αναθεώρηση της τεχνολογίας από ξένες χώρες.

«Ενώ εκτιμώ την προθυμία του κ. Chew να απαντήσει σε ερωτήσεις ενώπιον του Κογκρέσου, η έλλειψη διαφάνειας του TikTok, οι επαναλαμβανόμενες συσκoτίσεις και οι ανακρίβειες των γεγονότων έχουν υπονομεύσει σοβαρά την αξιοπιστία οποιωνδήποτε δηλώσεων εργαζομένων της TikTok, συμπεριλαμβανομένου του κ. Chew», είπε.

Το TikTok αντιμετώπισε νομοθετικούς ανέμους από τότε που ξεκίνησε η μετεωρική του άνοδος το 2018. Σήμερα, η πλειονότητα των εφήβων στις ΗΠΑ λέει ότι χρησιμοποιεί το TikTok – με το 67% των ατόμων ηλικίας 13 έως 17 ετών να λένε ότι έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ την εφαρμογή και το 16% αυτής της ηλικιακής ομάδας λέγοντας ότι το χρησιμοποιούν «σχεδόν συνεχώς», σύμφωνα με το Pew Research Center.

Αυτό έχει εγείρει μια σειρά από ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο της εφαρμογής στην ασφάλεια των νεαρών χρηστών, με τον αυτοτραυματισμό και το περιεχόμενο που σχετίζεται με διατροφικές διαταραχές να διαδίδεται στην πλατφόρμα. Το TikTok αντιμετωπίζει επίσης αγωγές για θανατηφόρες «προκλήσεις» που έχουν γίνει viral στην εφαρμογή. Ο ΜακΜόρις Ρότζερς είπε την Πέμπτη ότι οι νομοθέτες «πρέπει να γνωρίζουν ποιες ενέργειες λαμβάνει η εταιρεία για να προστατεύει τα παιδιά μας από βλάβες στο διαδίκτυο και εκτός σύνδεσης». Το TikTok εισήγαγε λειτουργίες ως απάντηση σε τέτοιες επικρίσεις, συμπεριλαμβανομένων των αυτόματων χρονικών ορίων για χρήστες κάτω των 18 ετών.

Η πλατφόρμα στοχοποιήθηκε για πρώτη φορά επίσημα από την κυβέρνηση Τραμπ το 2020, με ένα εκτελεστικό διάταγμα που απαγορεύει στις αμερικανικές εταιρείες να συναλλάσσονται με την ByteDance. Ο Μπάιντεν ανακάλεσε αυτή την εντολή τον Ιούνιο του 2021, υπό τον όρο ότι η αμερικανική επιτροπή για τις ξένες επενδύσεις θα διενεργήσει επανεξέταση της εταιρείας. Όταν αυτή η αξιολόγηση σταμάτησε, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι η TikTok πρέπει να πουλήσει τις κινεζικές μετοχές της διαφορετικά θα αντιμετωπίσει απαγόρευση στις ΗΠΑ.

Η εταιρεία ανταποκρίθηκε στις ανησυχίες σχετικά με τις προσπάθειες να αποδείξει ότι τα δεδομένα των ΗΠΑ είναι ασφαλή, συμπεριλαμβανομένης της ανακοίνωσης του Project Texas – μια επένδυση 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αποθήκευση δεδομένων των ΗΠΑ εκτός Κίνας που επιταχύνθηκε τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

Οι προσπάθειες του TikTok να κατευνάσει τους φόβους των ΗΠΑ δεν ήταν επαρκείς, λένε οι νομοθέτες, και τα μέλη του Κογκρέσου θα προσπαθήσουν να διερευνήσουν σήμερα εάν η κινεζική κυβέρνηση μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα του TikTok και εάν ο εξαιρετικά προσαρμοσμένος αλγόριθμος συστάσεων της πλατφόρμας θα μπορούσε να χειραγωγηθεί από τις υπηρεσίες ασφαλείας για επηρεάζουν αυτό που βλέπουν οι χρήστες.

Ορισμένοι κριτικοί τεχνολογίας έχουν δηλώσει ότι ενώ η συλλογή δεδομένων του TikTok εγείρει ανησυχία, οι πρακτικές του δεν διαφέρουν πολύ από άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας.

«Η ανάληψη ευθύνης του TikTok και της Κίνας είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά το να το κάνουμε χωρίς να λογοδοτούμε άλλες πλατφόρμες απλά δεν αρκεί», δήλωσε το Tech Oversight Project, ένας οργανισμός υπεράσπισης της τεχνολογικής πολιτικής, σε μια δήλωση.

«Οι νομοθέτες και οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την ακρόαση αυτής της εβδομάδας ως ευκαιρία να επανασυνδεθούν με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ΜΚΟ, ακαδημαϊκούς και ακτιβιστές για να καταπνίξουν όλες τις επιβλαβείς πρακτικές της Big Tech», πρόσθεσε η ομάδα.

Με πληροφορίες από theguardian.com
Ελλάδα Αθήνα 

Διαστημικά σκουπίδια εθεάθησαν φλεγόμενα στον ουρανό της Καλιφόρνιας: Μας ήρθαν από το 2020

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: