Η Λευκωσία επενδύει στο Παρίσι και το Βερολίνο για να εμπλακεί στο Κυπριακό η Ευρωπαϊκή Ένωση: Ο Πρόεδρος πάει στον Μακρόν

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε, στο Προεδρικό Μέγαρο, τη Βοηθό Γενικό Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) για Πολιτικές Υποθέσεις κα Rosemary DiCarlo. Φωτογραφία ΓΔΤ, PIO




Κύριο άρθρο της εφημερίδας ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Η Λευκωσία στην μεγάλη αυτή προσπάθεια της για την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό, επενδύει και στους βασικούς παίκτες. Κυρίως σε αυτούς. Έχοντας τη στήριξη, τη βοήθεια και τη συνδρομή στις πρωτοβουλίες της, την Αθήνα, η Κυπριακή Δημοκρατία στρέφεται προς το Παρίσι και το Βερολίνο.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, κατά τις διεργασίες για διευθέτηση συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, στο περιθώριο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, στις 23 Μαρτίου, προσκλήθηκε να μεταβεί στο Παρίσι.

Τούτο αναμένεται να γίνει μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά πρόκειται για σημαντική εξέλιξη καθώς θα δοθεί η δυνατότητα στον κ. Χριστοδουλίδη να εξηγήσει ενδελεχώς την πρότασή του για την ουσιαστική εμπλοκή της Ε.Ε. στο Κυπριακό.

Μια εμπλοκή κατά την οποία η Ένωση δεν θα είναι μόνο παρούσα, με καθεστώς παρατηρητή στις διαπραγματεύσεις, αλλά θα έχει ρόλο. Κι όταν αναφερόμαστε σε ρόλο, αυτό μεταξύ άλλων, σημαίνει πως η Ένωση θα αξιοποιήσει και τα ευρωτουρκικά, ώστε να υπάρξουν θετικές επιδράσεις στο Κυπριακό.

Στα ευρωτουρκικά η Άγκυρα ζητά και θέλει να λάβει, αλλά για να γίνει τούτο θα πρέπει να δώσει στο Κυπριακό. Έτσι λειτουργεί άλλωστε σε διάφορα ζητήματα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι καλείται να πράξει και σε αυτή την περίπτωση. Είναι προφανές πως υπάρχει δυσκολία για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, που έθεσε η Λευκωσία.

  • Από την μια είναι η άρνηση της τουρκικής πλευράς κι από την άλλη οι επιφυλάξεις, που ενδεχομένως θα αντιμετωπίσει η Λευκωσία εντός της Ένωσης. Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις, αναμένεται ότι θα προβληθούν ενστάσεις και θα υπάρξουν αντιδράσεις.

Υπάρχουν προφανώς εκείνα τα κράτη-μέλη, τα οποία είτε επειδή έχουν σημαντικά συμφέροντα με την Τουρκία είτε επειδή δεν θέλουν να ασχοληθούν με ένα χρόνιο ζήτημα, δεν θα υποδεχθούν θετικά την πρωτοβουλία της Κύπρου.

Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ δεν έχει την πολυτέλεια να μην προσπαθήσει για την υιοθέτηση αυτής της πρότασης. Αποτελεί σήμερα μια διέξοδος. Γι΄ αυτό και θα προσπαθήσει επενδύοντας στο Παρίσι, αλλά και στο Βερολίνο, που θεωρούνται οι βασικότεροι παίκτες εντός της Ένωσης.

Οι μεγάλες αποφάσεις, αιτήματα που τίθενται, στις πλείστες φορές περνούν μέσα από τη Γαλλία και τη Γερμανία. Αυτό προφανώς θα γίνει και τώρα. Ο Πρόεδρος θα έχει επαφές με τους ηγέτες των χωρών αυτών στις Βρυξέλλες, στις 23 Μαρτίου ενώ όπως είναι γνωστό θα έχει την ευκαιρία τα πει με τον κ. Μακρόν στο Παρίσι.

Δεν υπάρχουν εύκολες πρωτοβουλίες. Κανείς δεν θα στρώσει στη Λευκωσία κόκκινα χαλιά για να περπατήσει. Γι΄ αυτό αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες, θα πρέπει να «πολεμήσει» για το στόχο αυτό.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών καταγράφει το χάσμα στο Κυπριακό: Η εμπλοκή της Ε.Ε. και τα δυο κράτη του κατοχικού ηγέτη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: