Οι εκλογές στην Κύπρο ήταν και θα συνεχίσουν να είναι θέμα συναισθήματος: Οι προεδρικές, ο Σίσυφος και η βιομηχανία της επικοινωνίας

FILE PHOTO: Ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης με την συζυγό του Φιλίππα Καρσερά μαζί με παιδάκια. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Του ΙΣΙΔΩΡΟΥ ΚΟΛΩΤΑ* – Λεμεσος

Εάν εικονοποιούσα την προσπάθεια ολόκληρης της βιομηχανίας της επικοινωνίας στον ένα χρόνο και βάλε, της προεκλογικής περιόδου που ζήσαμε, θα ήταν αυτή του Σίσυφου.

Εφημερίδες, κανάλια, δημοσιογράφοι, πολιτικοί, σύμβουλοι επικοινωνίας, διαφημιστικές εταιρείες, πινακίδες, ραδιόφωνα, δημοσκοπήσεις, εκπομπές συνεντεύξεις, debates, καμπάνιες στα κοινωνικά, εκατοντάδες άρθρα, εκατομμύρια λέξεις τρισεκατομμύρια kilobytes και έχω την εντύπωση πως όλοι κάναμε μια μεγάλη τεράστια, γιγάντια, τρύπα στο νερό.

Κύριοι/ες υποπτεύομαι ότι η φράση «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν» μας έρχεται γάντι. Υποτιμήσαμε, την αλλαγή γενεών, την επέλαση της νέας τεχνολογίας, την μετάλλαξη της οικονομίας, τα σχεδόν τρία χρόνια πανδημίας, ο κόσμος ολόκληρος είναι ακόμα σε μετάβαση και η σκόνη στον αέρα.

Προσπαθήσαμε να ερμηνεύσουμε με πεπαλαιωμένα πρότυπα ένα νέο χάρτη που ακόμα είναι ρευστός και υπό διαμόρφωση και αποτύχαμε. Ο Σύσιφος εικονογραφεί τη βιομηχανία, ο βράχος τους υποψηφίους και ο λόφος, ε ο λόφος ένας είναι και αυτός που τελικά στέκεται σήμερα στην κορυφή φαίνεται ότι ήταν πάντα εκεί από την αρχή.

Η μνήμη ανατρέχει σε μια συζήτηση πολύ νωρίς στον προεκλογικό με τον Μιχάλη Βρυωνίδη, δημοσκόπο αναλυτή της Symmetron Market Research.

«Όλοι ανατρέχουν στην πρόθεση ψήφου και στην παράσταση νίκης δύο δείχτες που έχουμε δει εύκολα να ανατρέπονται σε εκατοντάδες εκλογές ανά το παγκόσμιο. Ποιος κοιτάζει τον δείχτη της δημοτικότητας; Αυτός δεν αλλάζει εύκολα και δεν έχω δει πουθενά να κερδίζονται εκλογές από υποψήφιο με δείχτη δημοτικότητας κάτω του 50%».

Και τελικά ο Βρυωνίδης είχε δίκιο. Βιβλία ολόκληρα θα μπορούσαν να γραφτούν γιατί η δημοτικότητα έχει τόσο μεγάλη σημασία σε εκλογές, για χάριν οικονομίας ας την απλοποιήσουμε σε μία φράση – Ψηφίζω κάποιον που συμπαθώ και εννοείται δεν θα ψηφίσω ποτέ κάποιον που αντιπαθώ.

  • >Θέμα συναισθήματος

Πολλά γράφτηκαν στη διάρκεια των εκλογών, με υποτιμητικό τρόπο, ότι ήταν εκλογές εικόνας και εδώ θα ήθελα να διαφωνήσω και να πω ότι αυτές οι εκλογές όπως και πρόσφατες προηγούμενες αλλά και οι επόμενες που θα ακολουθήσουν, ήταν και θα είναι θέμα συναισθήματος.

Η εικόνα είναι μια πρόσληψη οπτική και μπορεί ως πληροφορία να λειτουργεί στο λογικό και μόνο και όχι απαραίτητα και συναισθηματικά, εννοείται ότι μπορούν να παραχθούν εικόνες οι οποίες λειτουργούν συναισθηματικά και μόνο αλλά αυτό δεν έγινε ή έγινε πολύ λίγο – Too little, too late. Η δημοτικότητα λοιπόν δηλαδή η συμπάθεια είναι μια συναισθηματική αντίδραση, είναι διεργασία του θυμικού και είναι αυτή που κέρδισε τις εκλογές.

Ο κάθε υποψήφιος έφερε ήδη μαζί του το δικό του συναισθηματικό κεφάλαιο το οποίο καταγραφόταν είτε με θετικό είτε με αρνητικό τρόπο στις δημοσκοπήσεις και το οποίο είχε δημιουργηθεί από την προηγούμενη του μακροχρόνια καταγραφή μέσα από ένα σύνολο εκφράσεων που αποτυπώθηκαν στην συνείδηση του εκλογικού σώματος.

Αυτή την διάσταση των εκλογών είναι που χαρακτηρίζω ως νέα τάξη πραγμάτων, ως τον νέο χάρτη που αποτύχαμε να αναγνώσουμε γιατί απλά χρησιμοποιούμε πεπαλαιωμένα εργαλεία. Υπάρχει μια αποκόλληση, είναι η ίδια η οποία έχει απομακρύνει τους ψηφοφόρους από τα περισσότερα κόμματα ενώ για κάποια άλλα λειτουργεί ως προσελκυστικός παράγοντας.

Δεν είναι λοιπόν μόνο τα κόμματα που χάνουν τα μέλη τους αλλά και η βιομηχανία της επικοινωνίας τους αναγνώστες, ακροατές τηλεθεατές της. Βασιστήκαμε και λειτουργήσαμε πάνω σε πρότυπα που απλά δεν ισχύουν πλέον και γι’ αυτό θεωρώ ότι η όποια επικοινωνιακή προσπάθεια έγινε κατά την διάρκεια των εκλογών είχε σχεδόν μηδενικό αποτέλεσμα είτε προς όφελος είτε και εναντίον του όποιου υποψηφίου.

Οι όποιες αλλαγές που παρακολουθήσαμε στα ποσοστά των υποψηφίων δεν οφείλονταν σε επικοινωνιακούς παράγοντες αλλά σε επιχειρησιακούς – οργανωτικούς που στην Κύπρο λόγω μεγέθους εκλογικού σώματος έχουν υψηλή αποτελεσματικότητα και σχετική ευκολία σχεδιασμού και εκτέλεσης.

Κλειδί στην μετάλλαξη της κοινωνίας αντιστοίχως στο εκλογικό σώμα ήταν πρώτα μια συνδυαστική εξέλιξη στοιχείων της τεχνολογίας δηλαδή η αύξηση των ταχυτήτων του διαδικτύου, η εξέλιξη των κινητών τηλεφώνων σε προσωπικούς φορητούς υπολογιστές συνδεδεμένους με τα δίκτυα 5G και η δεσπόζουσα θέση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που αντικαθιστούν με μεγάλη ταχύτητα τις παραδοσιακές πηγές ενημέρωσης.

Το δεύτερο στοιχείο ήταν ο εγκλεισμός της κοινωνίας για μια τόσο παρατεταμένη διάρκεια χρόνου λόγω της πανδημίας, παράγοντας ο οποίος λειτούργησε ως επιταχυντής αλλά και αυξητικός ενισχυτής στην σχέση απόλυτης πλέον εξάρτησης των ανθρώπων με το κινητό τους και κατ’ επέκταση στα κοινωνικά δίκτυα.

  • Αν κάποιος αναλογιστεί στην διαδικασία που βάλαμε το εκλογικό σώμα μετά από όλα τα άκρως τραυματικά βιώματα της πανδημίας, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, την ενεργειακή κρίση και όλο αυτό πάνω σε ένα πολύχρωμο σκηνικό πολέμου με την κάθε οθόνη να χρωματίζεται με φωτιά και αίμα θα αντιληφθεί γιατί η κοινωνία δεν θέλει να νιώσει οτιδήποτε άλλο εκτός από το «Μην ανησυχείτε όλα θα παν καλά».

Πριν 20 χρόνια είχαμε ως επαγγελματίες, στατιστικές που έλεγαν ότι ο πριν 20ετίας άνθρωπος λάμβανε μέσα σε 24ης ώρες τόση πληροφορία όση ένας αντίστοιχος θα κατέγραφε πριν 100 χρόνια σε ολόκληρη του την ζωή.

Δεν έχω σημερινά στοιχεία για ενημέρωση του πιο πάνω συμπεράσματος είναι φανερό όμως σε όλους μας ότι ο ρυθμός αύξησης της λήψης πληροφοριών έχει αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο και ίσως εδώ βρίσκεται το γιατί πλέον το θυμικό είναι ο καθοριστικός άξονας στις αποφάσεις του εκλογικού σώματος, ότι απλά ο σημερινός άνθρωπος αδυνατεί παντελώς να επεξεργαστεί τις πληροφορίες που με παραδοσιακό τρόπο προσπαθούμε να του μεταφέρουμε, το μυαλό βραχυκυκλώνει και στην ανάγκη να λειτουργήσει ανατρέχει για τις αποφάσεις του στο ένστικτο και στο συναίσθημα παρακάμπτοντας ως εμπόδιο την βραχυκυκλωμένη λογική διαδικασία.

Ομολογώ ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα και οι απαντήσεις ακόμη πιο δύσκολες, τόσο για το τι πρέπει να γίνει όσο και το με ποιον τρόπο και μέθοδο όχι για να επαναφέρουμε τα πράγματα στην πρότερα κατάσταση αυτό και αν θα ήταν μια Συσιφική προσπάθεια, το πλοίο έχει σαλπάρει και θα πρέπει να κολυμπήσουμε γρήγορα για να το φτάσουμε.

Αν τα πιο πάνω ευσταθούν και επιβεβαιωθούν και με επιστημονικό τρόπο τότε φοβάμαι πως εάν η βιομηχανία παραγωγής, επεξεργασίας και εκπομπής της πληροφορίας δεν εξελιχθεί δεν προσαρμοστεί και μάλιστα σύντομα οι συνέπειες όχι μόνο ως προς την επιβίωση της αλλά και γενικά ως προς την κοινωνία θα είναι κάτι όπως την εξέλιξη των δεινοσαύρων, αφανιστική.

*Ισίδωρος Κολώτας
Σύμβουλος επικοινωνίας Consulo Integrated Strategic Communications

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Το πολιτικό αδιέξοδο είναι ορατό: Χωρίς πολιτική σταθερότητα μετά τις εκλογές οι ξένες επενδύσεις θα κάνουν φτερά…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: