H έκθεση ΝτιΚάρλο θα παίξει καθοριστικό ρόλο για τις επόμενες κινήσεις Γκουτέρες στο Κυπριακό

Η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη. Photo via Twitter Rosemary A. DiCarlo @DicarloRosemary




Στα όσα η Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο αποκόμισε από το ταξίδι της στην Κύπρο θα στηριχθεί ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών πριν αποφασίσει ποια θα είναι τα επόμενα του βήματα στο Κυπριακό και κυρίως εάν θα προχωρήσει και θα προσκαλέσει Χριστοδουλίδη και Τατάρ στη Νέα Υόρκη για να συζητήσουν τρόπους επανέναρξης των συνομιλιών.

Η Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο κατά την παραμονή της στο νησί επισκέφθηκε και την κατεχόμενη Αμμόχωστο, αλλά όχι την περίκλειστη περιοχή, γεγονός που προκαλεί ερωτηματικά.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ανδρέα Πιμπίσιη στον «Φιλελεύθερο» ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θέλει ενημερωθεί προσωπικά από τη Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο για τις επαφές της στην Κύπρο και τι άκουσε σε σχέση με την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Αντόνιο Γκουτέρες, Στεφάν Ντουζαρίκ, η αναπληρώτρια Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδια για πολιτικά θέματα και την οικοδόμηση της ειρήνης, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, την Πέμπτη επισκέφθηκε την ιστορική πόλη της Αμμοχώστου για να ενημερωθεί για το σημαντικό έργο για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς που μοιράζονται όλοι οι Κύπριοι.

Εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι τα επιτεύγματα σε αυτόν τον τομέα θα συμβάλουν στην οικοδόμηση γεφυρών στο μέλλον.

Η κ. ΝτιΚάρλο, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες, συναντήθηκε επίσης με εκπροσώπους της νεολαίας και τόνισε ότι οι φωνές των νέων γυναικών και ανδρών είναι ζωτικής σημασίας για μια βιώσιμη ειρηνική λύση στην Κύπρο και αλλού.

Είπε, επίσης, ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για να φέρουν περισσότερους νέους στο τραπέζι.

Ο ανταποκριτής του OMEGA Μιχάλης Ιγνατίου ρώτησε τον εκπρόσωπο αν υπάρχει κάποια πιθανότητα για μια νέα πρωτοβουλία από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο και αν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι ο κ. Γκουτέρες σκέφτεται μετά το ταξίδι της κ. ΝτιΚάρλο να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Κύπρου και τον κ. Τατάρ να έρθουν στην Νέα Υόρκη.

“Ο κ. Ντουζαρίκ στην απάντησή του τόνισε ότι αυτό που έχει σημασία για τον Γενικό Γραμματέα είναι να ενημερωθεί προσωπικά από την κα ΝτιΚάρλο όταν επιστρέψει στη Νέα Υόρκη και τότε θα δει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα”.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι στη Λευκωσία επικρατεί δυσφορία για το γεγονός ότι ενώ αρχικά είχε λεχθεί πως η ΝτιΚάρλο θα πήγαινε στην περιοχή των Βαρωσίων προκειμένου να καταγράψει το τι ακριβώς συμβαίνει επί ου εδάφους, τελικά επέλεξε να πάει μόνο στην εντός των τειχών περιοχή και να ενημερωθεί για τα έργα που εκτελούνται στην περιοχή.

Τις εξελίξεις στο Κυπριακό συζήτησε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια.

Σε δηλώσεις του ο Έλληνας ΥΠΕΞ ανέφερε ότι ο ΓΓ περιμένει την αναφορά της Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο πριν συνεννοηθεί για τα περαιτέρω βήματα.

Συνέχισε, λέγοντας ότι η Ελλάδα «ενθαρρύνει τον Γενικό Γραμματέα για να υπάρξουν περαιτέρω προσπάθειες για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, μέσα πάντοτε στο πλαίσιο των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών» για να προσθέσει πως «αυτός είναι ο ρόλος μας».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, στη συνάντηση Δένδια-Γκουτέρες συζητήθηκαν επίσης ο ρόλος της Ελλάδας στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και το πόσο έχει αλλάξει το κλίμα στα ελληνοτουρκικά μετά τους σεισμούς.

Όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, μετά τους σεισμούς της Τουρκίας υπάρχει μια νέα πραγματικότητα, την οποία η ελληνική πλευρά θέλει να ενισχύσει και να προχωρήσει αλώβητη μέχρι τις εκλογές των δύο χωρών ώστε οι δύο Κυβερνήσεις που θα προκύψουν να έχουν μια ευκαιρία μιας νέας αρχής.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η Ελλάδα ελπίζει ότι η βελτίωση στο κλίμα αυτό μπορεί να επηρεάσει στο να γίνει μια εκ νέου προσπάθεια όσον αφορά στο Κυπριακό.

Τους έδωσε συγχαρητήρια

H Αναπληρώτρια ΓΓ των ΗΕ για Πολιτικές και Ειρηνευτικές Υποθέσεις, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, εξήρε τον διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς Μενέλαο Μενελάου και τον ειδικό αντιπρόσωπο του Τ/κ ηγέτη Εργκιούν Ολγκούν για τη σκληρή δουλειά τους και για την στήριξή τους στις Τεχνικές Επιτροπές.

Σε ανάρτησή στο Twitter, την Πέμπτη, τα Ηνωμένα Έθνη στην Κύπρο αναφέρουν ότι η κ. ΝτιΚάρλο συνάντησε τους δύο διαπραγματευτές και τους έδωσε τα εύσημα για την σκληρή δουλειά καθώς και στήριξη και καθοδήγηση που προσφέρουν στις τεχνικές επιτροπές για βελτίωση της καθημερινότητας των ανθρώπων στην Κύπρο.

ΠΗΓΗ: philenews.com

«H πολιτική είναι μαραθώνιος δεν είναι αγώνας 100 μέτρων» είπε ο Χριστοδουλίδης στην κήρυξη του Μαραθωνίου Λεμεσού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: