Επιτέλους: Στην Τουρκία, η αντιπολίτευση καταφέρνει να ενωθεί κατά του Ταγίπ Ερντογάν για τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου’

epa10506729 Turkish main opposition Republican People’s Party (CHP) leader and Presidential candidate Kemal Kilicdaroglu (background-C) speaks to his supporters as he attend a rally with his wife Selvi, Istanbul Mayor Ekrem Imamoglu and Ankara Mayor Mansur Yavas, after the six opposition parties alliance chose and announced him as presidential candidate for the upcoming elections, in Ankara, Turkey 06 March 2023. EPA, NECATI SAVAS




Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, προτάθηκε – μετά από πολλές διαπραγματεύσεις και συμβιβασμούς – από τη ‘συμμαχία των 6’ για να αντιμετωπίσει τον ‘αδάμαστο’ – πλην όμως αποδυναμωμένο από τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου – πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γράφουν οι ανταποκριτές της εφημερίδας Le MondeAngèle PierreNicolas Bourcier από την Κωνσταντινούπολη.

Ενώ μέχρι και την τελευταία στιγμή δεχόταν σφοδρή επίθεση και επικρίσεις από τη μούσα της εθνικιστικής δεξιάς, τη Μεράλ Ακσενέρ, ο Κιλιτσντάρογλου, κατάφερε, μόλις λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές, να συγκεντρώσει έξι κόμματα γύρω από το όνομά του, ένα ‘tour de force’ για το οποίο λίγοι πολιτικοί μπορούν να καυχηθούν, σχολιάζεται στη συνέχεια.

Η ‘συμμαχία των έξι’ έχει, σύμφωνα με τους συντάκτες, τη δυνατότητα να συγκεντρώσει ένα ευρύ φάσμα ψηφοφόρων: έχει το πλεονέκτημα να πείσει τη σημαντική εθνικιστική πτέρυγα, χωρίς να χάσει τους αριστερούς ψηφοφόρους.

Επιπλέον, μόνο η υποψηφιότητα του Κιλιτσντάρογλου θα μπορούσε να ικανοποιήσει τη Συμμαχία Εργασίας και Ελευθερίας, υπό την ηγεσία του αριστερού φιλοκουρδικού HDP, το οποίο, σύμφωνα με αρκετούς βουλευτές, ενδέχεται να μην ορίσει υποψήφιο φέτος, προκειμένου να ευνοήσει τη συμμαχία της αντιπολίτευσης.

Εντωμεταξύ – σημειώνεται – η διεξαγωγή των εκλογών στις 14 Μαΐου φαίνεται τεχνικά επικίνδυνη, καθώς η χώρα εξακολουθεί να ταλανίζεται από την καταστροφή του σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 45.000 ανθρώπους. Σχεδόν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι στεγάζονται σε σκηνές ή κοντέινερ και 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή της καταστροφής.

Ως προς τις πιθανότητες ανατροπής της σημερινή κυβέρνησης, οι συντάκτες επισημαίνουν ότι, παρά το μικρό προβάδισμα που δίνουν στη ‘συμμαχία των 6’ οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, εδώ και μια δεκαετία δεν επιβλήθηκε ποτέ απέναντι στον ισχυρό άνδρα της Άγκυρας.

Πολλοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι δεν έχει το ανάστημα και το χάρισμα για να αντιμετωπίσει ένα πολιτικό θηρίο, όπως ο Ερντογάν. Επιπλέον, πολλοί συντηρητικοί ψηφοφόροι τον κατηγορούν επειδή προέρχεται από τη μειονότητα των Αλεβιτών.

Ο ηγέτης του CHP έχει προειδοποιηθεί. Του απομένουν λιγότερες από δέκα εβδομάδες για να επιβάλει το πρόγραμμά του και να κάνει εκστρατεία σε όλη τη χώρα, καταλήγει η ανταπόκριση.

ΠΗΓΗ: Le MondeAngèle PierreNicolas Bourcier – En Turquielopposition parvient à sunir face à Erdogan pour la présidentielle de mai

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: